15 yılda yaklaşık 4 Milyar Dolar yatırım projesini tamamlayan Konya Şeker, Genel Başkan Recep Konuk’un, “zenginleşmenin tek bir yolu var, o da üretmek. Bu yetiyor mu? Yetmiyor. Üretmekle birlikte dünyadaki refahtan pay almak için ürettiklerinizi markalaştırmanız ve pazarlarda büyük oyuncu olmanız gerekiyor. Biz, bunun 3 ayağına da vakıfız. Yani, Konya Şeker hem planlı ve kontrollü ekim yaptırıyor, hem fabrikalar kuruyor, hem de bu fabrikalardan katma değerli ürünler üretiyor. Bununla da kalmıyoruz ve ürettiğimiz ürünleri dünyanın pek çok ülkesine satıyoruz. Şu anda 67 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin’de, Amerika’da, Rusya’da, çikolatanın ana vatanı olan İsviçre’de bizim ürünlerimiz var. Bizim hedefimiz Türkiye’deki satış noktaları gibi dünyanın dört bir tarafındaki yurt dışındaki raflarda da kendimize aynı ağırlıkta yer bulmaktır” diyerek ortaya koyduğu büyüme stratejileri doğrultusunda, 45 tesiste işlediği Torku markalı ürünleri yoğun bir şekilde ihraç ediyor.  İhracatını her yıl kademeli şekilde arttıran Konya Şeker, 2018 yılında Konya ihracat lideri oldu.

KONYA ŞEKER, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE İHRACATINI YÜZDE 21,6 ARTIRDI

Başkan Recep Konuk’un dünyanın en büyük 5 gıda devinden biri olma vizyonuyla yol haritasını belirleyen Konya Şeker, ihracatın da yıldızı oldu.  

900 bin çiftçi ailesinin bir iştiraki olan Konya Şeker, 2018 verilerine göre Konya’nın ihracat lideri oldu. Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı 2018 araştırmasına göre ilk 1000 şirket içerisine Konya'dan 6 firma listeye girmeye hak kazandı. Konya Şeker Türkiye genelinde sektörel bazda 10., genel sıralamada ise 225. olarak ilk 1000 ihracatçı listesinde yer aldı ve Konya’da en çok ihracat gerçekleştiren şirket olmayı başardı. Bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 21,6 artıran Konya Şeker, 2018 yılında 78 Milyon 351 Bin 663 Dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Konya Şeker’in 2019 yılı ihracat rakamı ise şimdiden 100 Milyon Dolara yaklaştı.

2004’e kadar C şekeri hariç ihracatı olmayan bir şirket olan Konya Şeker, Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya kıtasında yer alan 67 ülkeye, Torku Markası ile ürettiği atıştırmalıklardan et ve süt ürünlerine, bulgurdan çikolataya kadar birçok gıda ürünü ile birlikte, tohumdan plastik boru ve türevlerine kadar 680 farklı kalemde ihracat yapıyor ve küresel pazarlarda da dünyanın en önemli gıda devlerinden birisi olarak adından söz ettiriyor. 

Türkiye’nin ihracat devlerinin yer aldığı listeye Konya Şeker’in yanı sıra Konya’dan, S.S.R Otomotiv Sanayi ve Dış Ticaret 253. sıradan, Eti Alüminyum 273. sıradan, İmaş Makine 855. sıradan, YPS Global Otomotiv İç ve Dış Ticaret 896. sıradan, adının açıklanmasını istemeyen bir firma ise 921. sıradan girdi.

KONYA ŞEKER ÜLKEMİZDE GIDA DEVLERİ SIRALAMASINDA İLK 4’TE YER ALIYOR

İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması'na göre de Konya Şeker, Türkiye’nin 500 sanayi devi arasında 44. sırada yer aldı. Konya Şeker asıl sürprizi ise listeye kendisinin yanı sıra 3 şirketi daha katma başarısını göstererek gerçekleştirdi. AB Holding çatısı altındaki, Konya Şeker’in yanı sıra, bu sene ilk defa Panagro Tarım Hayvancılık ve Gıda San. Tic. AŞ 134’üncü, Soma Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 177’nci, Kangal Termik Santral Elektrik Üretim AŞ 356’ncı. sıradan İSO 500 sıralamasında yer aldı.

Konya Şeker ihracattaki başarısını önümüzdeki süreçte de devam ettirmeyi planlıyor.

15 yılda yaklaşık 4 Milyar Dolar yatırım projesini tamamlayan Konya Şeker, Genel Başkan Recep Konuk’un, “zenginleşmenin tek bir yolu var, o da üretmek. Bu yetiyor mu? Yetmiyor. Üretmekle birlikte dünyadaki refahtan pay almak için ürettiklerinizi markalaştırmanız ve pazarlarda büyük oyuncu olmanız gerekiyor. Biz, bunun 3 ayağına da vakıfız. Yani, Konya Şeker hem planlı ve kontrollü ekim yaptırıyor, hem fabrikalar kuruyor, hem de bu fabrikalardan katma değerli ürünler üretiyor. Bununla da kalmıyoruz ve ürettiğimiz ürünleri dünyanın pek çok ülkesine satıyoruz. Şu anda 67 ülkeye ihracat yapıyoruz. Çin’de, Amerika’da, Rusya’da, çikolatanın ana vatanı olan İsviçre’de bizim ürünlerimiz var. Bizim hedefimiz Türkiye’deki satış noktaları gibi dünyanın dört bir tarafındaki yurt dışındaki raflarda da kendimize aynı ağırlıkta yer bulmaktır” diyerek ortaya koyduğu büyüme stratejileri doğrultusunda, 45 tesiste işlediği Torku markalı ürünleri yoğun bir şekilde ihraç ediyor.

DÜNYADA GIDAYA TALEP ARTACAK, GÜÇ DENGESİ ÜRETENDEN YANA KAYACAK

Hangi sektörde yer alırsa alsın iç pazar odaklı her şirketin büyüme hedeflerinin fiziki bir sınırın olduğunu söyleyen 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Türkiye’nin tarımsal üretim ve gıda sektöründe büyük bir potansiyeli olduğunu hatırlatarak “Hem gıda hem tarım sektöründe Türkiye, büyüme potansiyeli yüksek, önünde fırsatlar olan bir ülke. Biz hem o potansiyelin hem de fırsatların farkında olan o potansiyeli değerlendirmeye ülkemiz adına o fırsatları kaçırmamaya çalışan bir şirketiz. Bu çerçevede de hedefi net bir şirketiz. Dünyanın 10 önemli tarım havzasından biri olan Konya Ovasında filizlenmiş bir gıda markası olarak dünya gıda pazarında ilk beşe girmek. Bu hem mecburiyetimiz, hem de gelecek nesillere ve ülkemizin tarımsal üretim potansiyeli düşünüldüğünde bu topraklara karşı borcumuz. Sahip olduğumuz tarımsal araziden daha çok ve daha kıymetli ürün almanın yolu da buradan geçiyor. Kaldı ki, gıda hem bugünün hem de geleceğin stratejik sektörlerinden biri. Gelecekte önemi artacak olan gıda sektöründe Torku olarak bizim veya ülkemizde herhangi bir gıda markasının dünyada ilk sıralara göz dikmesi hem mecburiyettir hem ülkemizin tarımsal üretim potansiyeli düşünüldüğünde olması gereken bir hedeftir. Malum, bugün 7,7 milyarı aşan dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyarın üzerine çıkması bekleniyor.

Yani önümüzdeki her yıl hem ülkemizin hem dünyanın nüfusu artacak. Bu artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için dünyamızın kaynakları daha çok kullanılacak, imkânlar daha fazla zorlanacak. Elbette ki herkes yine dünyaya nasibiyle adım atacak ve henüz keşfedemediğimiz imkânlarını sunarak dünyamız o artan nüfusun da ihtiyaçlarını karşılayacak.

Peki, bunları bilmenin bize faydası ne? Bunları bilmenin üretici açısından, tarım sektörü açısından ülke ekonomisi açısından, daha da önemlisi gelecek nesiller açısından, umuttan başka anlamı var mı? Eğer bilir de bilmekle yetinirsek ve geleceği şekillendirmek yerine geleceğin bizi şekillendirmesini beklersek yarın elimizde geleceği doğru tahmin etme avuntusundan başka bir şey olmayacak. Konya Şeker olarak biz tespitimizle avunmak yerine yaptıklarımızla sonuç almak için görmek ve bilmekle kalmıyor yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Bir hedefimiz var ve o hedefe ilerliyoruz. Şunun da farkındayız, dünyada ilk beş gibi bir hedef koyduysanız dış pazarlarda da büyümeniz gerekir. Biz iç pazarda nasıl kendimize yer edindiysek dış pazarlarda da o yeri edinmek için hazırlıklarımızı temkinli ama sağlam yapıyoruz. Kaldı ki dış pazarlarda büyümek sadece bizim mecburiyetimiz değil her Türk markasının da mecburiyeti. Şöyle izah edeyim, Bizim iç pazarımız sağdan da saysak, soldan da saysak 82 Milyonu biraz geçiyor. Ama dünya pazarı 7,7 Milyarı aştı. Yani dünya pazarı iç pazarın hemen hemen 94 katı. O nedenle biz küçücük bir pastanın başında az olan için kavga etmektense büyük pastanın başında da kendimize yer açmak yani pastayı büyütüp huzurla bölüşmekten yanayız. Yani iç pazarda büyümek elbette önemli ancak bunun fiziki sınırları var. Bu ülkenin özellikle gıda sektörü açısından imkânları büyük, kabiliyetleri yüksek. O nedenle birbirimizle kıran kırana mücadele yerine asıl yapmamız gereken dış pazarlar için mücadeledir. Mesela, rakip firma, diyorlar. ben kimseyi rakip firma olarak görmüyorum, onlar bizim sektör paydaşlarımız. Onlar ne kadar kaliteli üretirse, bizim ürünlerimizin kalitesi de o kadar yükselir, biz çıtayı ne kadar yükseltirsek, onlar da o çıtayı aşmak için çaba sarf eder, iç rekabet kalitemizi yükseltir, yükselen kalite de dış pazarlarda bize avantaj sağlar ve bunun kazananı da ülkemiz olur, olmalı. Ülkemizin potansiyeli ve dünyanın, dünya nüfusunun ihtiyaçları düşünüldüğünde net olan şudur, gıda üretimi ülkemizin elindeki en önemli kartlardan biridir, bu kozu güç oyunlarında kullanmak için ise ihraç pazarlarına yerleşmek ve oralarda kalıcı olarak yer edinmek şarttır” dedi.

DEVLER ARASINDA ÖNLERDE YER ALABİLMEK İÇİN DEV ADIMLAR ATMAK GEREKİR

Ülkemizde üretime, üreticiye bakış açısının tamamen değişmesi gerektiğini de anlatan Başkan Recep Konuk şunları söyledi; “Bilindiği gibi Konya Şeker 900 bin çiftçi ailesinin üretim kooperatifinin iştirakidir. Biz şuna inanıyoruz, Türkiye’de çiftçi olarak hangi bölgede yaşarsanız yaşayın, hangi ürünün üretici olursanız olun birkaç istisnası hariç üretici olarak tarlanın ötesinde olmazsınız, olamazsınız. Yani tarladan sonrası yasaklı alan gibidir. Ürünün pazarlanması, işlenmesi, mamul ürün haline getirilmesi, yani sanayi süreci, bir marka altında rafa ulaştırılması gibi süreçler ülkemiz için henüz alışıldık bir durum değildir.  Oysa bizim de gerçekleştirdiğimiz ve üreticiyi ekonomik zincirin bütününde etkin aktör haline getiren bu tür kooperatif organizasyonları gelişmiş ülkelerin özellikle kırsal kalkınmada kullandığı, desteklediği en önemli ekonomik organizasyonlardır. O nedenle biz, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bir karar verdik ve dedik ki, “dünyanın en kaliteli şeker pancarı Konya’da üretiliyor. Pancarı işleyip şeker üretmekle kalmayacağız, şekerin ana girdi olduğu her ürünü de üreteceğiz. Yani şekerden kazanılabilecek paranın tamamına üretimin ilk halkasındaki üreticiyi, pancar üreticisini ortak edeceğiz.” İşte bunu bugün yaptığımız 45 tesisle başarıyoruz. 2019 yılında 100 Milyon Dolara dayanmış ihracatımız var, 67 ülkeye ihracat yapmışız. 2018 yılında Konya’nın ihracat lideriyiz, sektörel bazda ülkemizde ilk 10’dayız.

Biz, bir üretici kooperatifi olarak bizim bölgemizde bizim üreticimizin ürettiği hiçbir ürünün tek gramının dahi işlenmeden bölge dışına çıkmasını istemiyoruz ve o hedefe ulaşana kadar da çalışacağız. Devler arasında önlerde yer alabilmek için dev adımlar atmak gerekir. Konya Şeker dev bir şirket, Konya Şeker hedefleri olan bir şirket. Konya Şeker’in sürekli tekrarladığı cümlelerden biri dünyanın geleceğinde stratejik öneme sahip sektörlerden biri gıda sektörüdür ve bu sektörde ülkemizin dünyada söz sahibi olabilmesi için elinde son derece değerli bir hazine vardır. Konya Ovası dünyanın en önemli tarımsal üretim havzalarından biridir. Biz Ovanın önemini kavramış, sahip olduğu hazinenin kıymetini bilen bir şirket olarak o potansiyeli harekete geçirmekle kendimizi yükümlü sayıyor ve bu yükümlülüğün gereğini de adım adım yerine getiriyoruz. Ovanın potansiyelini harekete geçirmek ve üretileni kıymetli hale getirmek için yaptığımız yatırımlar ve yapacağımız yatırımlar büyük bir hedefin parçalarıdır. Her şirketimizin üreticinin ürününün daha çok değerlendirildiğinin, ürünün kıymetinin arttığının ve üretici ortaklarımızın ekonomide daha çok söz sahibi olduğunun ve ekonomiden daha çok pay aldığının göstergesi olacağının farkındayız ve tüm gayretimiz üretici ortaklarımızı, bölge çiftçisini ekonominin etkin aktörü yapabilmek ve on binlerin milli gelirden daha fazla pay alması, alabilmesi içindir. Yani on binlerce üreticinin daha çok üretmesi içindir. Bizim attığımız her adım Türk çiftçisinin attığı adımdır. Konya Şeker’in başarısı aynı zamanda ülke çiftçisinin sürece dâhil olduğunda başarabileceklerinin göstergesidir.”

HARUN YILMAZ

Editör: TE Bilişim