Otomobil dünyasında geçmişten beri bir tutku olan BMW, her zamanda, her dönemde insanları kendilerine bağlayan, insanlarla doğrudan iletişim ve sıcak ilişkiler kurabilen modelleriyle bu tutkunun varlığını ilelebet sürdürüyor.

Türkiye piyasalarına 2018 yılından itibaren giren BMW’nin X3’ünü test edip, tüm yönleriyle sizler için araştırdık.

GÜÇ VE ESTETİĞİ BİRLEŞTİREN DIŞ GÖRÜNÜM

BMW X3, 1,6 litre benzinli bir motora sahip. 170 beygir gücü üretiyor, arkadan itişli. Yakıt tüketimi kullanıma ve kullanılan modlara göre değişkenlik göstermekle birlikte 8-10 litre arasında değişiyor. SUV bir araca göre bu gayet iyi bir oran olarak yorumlanabilir. Twinpower teknolojisi kullanılan motorun sesini normal bir hızda giderken hiçbir şekilde duymuyorsunuz.

Dış kasaya bakıldığında kasa tamamen yenilenmiş. 2018 yılı itibariyle eski kasaya nazaran araçta keskin çizgiler oluşmuş. Daha belirgin çizgiler ve hatlar oluşturulmuş. SUV olduğu için rüzgar panelleri oluşturulmuş. Bu rüzgar panelleri yakıttan tasarruf sağlamanın yanında güvenliği de daha üst seviyelere çıkarmış durumda.

Araç rüzgarı keserken, o rüzgarın enerjisiyle güvenliği sağlayan noktalar oluşmuş. Örnek verecek olursak, ön lastiklerin ön kısmında bulunan rüzgar ızgaraları, gelen rüzgarı alıyor, lastiklerin etrafında çevirdikten sonra aracı yere daha çok bastırarak arka tarafta bulunan rüzgar süzgecinden dışarı atıyor. Bu, yakıt tasarrufunu da güvenliği de beraberinde getiriyor. Yüksek performansta daha çok rüzgar geliyor, rüzgar oranı arttıkça, aracın yese basıklığı da artıyor. Tabi bu beraberinde yol tutuşunu ve güveni de getiriyor. Dış dizayndaki çizgiler de buna göre yapılmış. Yani rüzgarın otomobile teğet geçebilmesi için her şey hesaplanmış.

BMW X3’ün arka tarafında doğru geçtiğimizde ise her ikisi de aktif olan, otomobilin sağ ve sol arka taraflarında bulunan egzozları görüyoruz. Bu egzozlar, motorun çalışmasıyla birlikte eş zamanlı çalışarak, alışılagelmiş ve nerede olursa olsun tanınabilecek, BMW’nin nevi şahsına münhasır sesi kulaklara fısıldıyor.

BMW X3’ün standardında bulunan elektrikli bagaj kapağı da geleneksel çizgilerin modern bir şekilde dizayn edildiği bütünlüğün önemli bir parçası olarak gözümüze çarpıyor.

BMW X3’ün testini gerçekleştirdiğimiz x-line paketinde dikkat çeken bir diğer husus,  otomobilin hem spor, hem de klasik çizgileri aynı anda bünyesinde barındırıyor olması. 18 inç jantlar, baldır desteği olan spor koltuklar, otomobilin spor görüntüsüne katkı sağlamış. Yine sunroof ve cam tavan bu modelle birlikte standart bir donanım olarak sunulmuş.

ZF tam otomatik bir şanzımana sahip olan BMW X3, şanzıman kalitesiyle de öne çıkıyor. Dünyada rüştünü ispatlamış ve dünyanın en iyi şanzımanı olma özelliğine sahip olan ZF şanzıman, genellikle spor araçlarda kullanılıyor. 8 ileri vites olan bu şanzıman, diyelim ki 4’üncü viteste ilerlerken, 5-6-7’nci vitesleri dahi hazır tutuyor. Bu da vites geçişlerini neredeyse hiç hissetmemenizi sağlıyor. Tabi aynı şekilde vites düşürürken de geçişleri hissetmiyorsunuz.

MODERN AKUSTİK TASARIMI İLE BÜYÜLÜYOR

BMW X3’ün iç dünyasına girebilmek için kapılarını araladığımızda ise kahverengi tonda taba deri koltuklar bizi karşılıyor. Bir BMW klasiği haline gelen harika tasarım adeta içine girdiğimiz anda bizi etkisi altına alıyor. Farklı bir kokpit sisteminin varlığını da es geçmemek gerekiyor.

Ön konsolun orta yerinde bulunan dokunmatik geniş ekrana, birçok özellik sığdırılmış. Bu ekran yeri geliyor, müzik sistemi oluyor, yeri geliyor navigasyon sistemi ile size yön tarif ediyor. Otomobilinizin iç dizaynını yine bu ekran üzerinden küçük dokunuşlarla keyfinize göre yeniden şekillendirebiliyor, özellikle 10 farklı led aydınlatma sisteminden dilediğinizi seçebiliyorsunuz.

BMW X3’te bulunan hayalet ekran da sürücü ve yolcu güvenliğinin yanında trafikteki diğerlerinin de güvenliğine hizmet edecek şekilde tasarlanmış. Bu hayalet ekran çok kuralcı. Bulunduğunuz şehrin trafik kurallarını adeta gözünüzün içine sokuyor. Kural ihlallerinin sıklıkla yapıldığı ve bu ihlallere dayalı olarak maddi kayıplarla ve hatta ölümle sonuçlanan trafik kazalarının sayısının bir hayli fazla olması göz önünde bulundurulduğunda, BMW’nin insan güvenliğini önceleyen yaklaşımının ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor. Hayalet ekranın içerisinde bulunan klasik saat de dikkatlerimizden kaçmış değil.

Güvenlik için ortaya konulanlar sadece hayalet ekrandan ibaret değil elbette. Bunun yanında sürüş asistanları da sürücünün sürüş konforuna ve güvenliğe hizmet ediyor. Bu asistan, çarpışma uyarıcı sistem, yaya algılama, kör nokta uyarıcısı gibi dinamik özellikleri sayesinde sürücü için gerçek bir asistanlık görevi yürütüyor. Bu asistanın görev ve sorumluluklarına da kısa bir örnek verecek olursak, diyelim ki yolda giderken önünüze bir yaya çıktı ve siz onu görmediniz ya da çok geç fark ettiniz. Yaya algılayıcı asistan bu durumda devreye girerek otomobilinize otomatik fren yaptırıyor. Bu da hem yolcu hem de trafikteki yayaların güvenliğini maksimum seviyeye çıkarıyor.

ŞIK YÜZEYLERDEKİ AKILLI ÇÖZÜMLER

BMW X3’te en çok dikkatimizi çeken bir diğer özellik de müzik sisteminde kulağı rahatsız edici en küçük bir detayın olmamasına karşılık, çalan müzik ne olursa olsun sesi tüm detayları ile duyabiliyor olmanız. Hi-Fi ses sistemini kullanan BMW X3, araç içerisinde küçük bir sinema sistemi oluşturmuş. USB bağlantısının yanında otomobilin içinde hard-disk özelliği sağlayan bir hafıza bulunuyor. Buraya dilediğiniz kadar müzik yükleyip dinleyebiliyorsunuz.

Hız sabitleme özelliği artık BMW modelleri için ekstra detaylandırılası bir özelliğin dışın çıktı. Tabi yolculuk yapanlar için en önemli sistemlerden bir tanesi de bluetooth bağlantı sistemi ve kablosuz şarj özelliği. Şarjı gerçekleştirirken telefonunuzun ekranını da otomatik olarak otomobilinizin ekranına yansıtabiliyorsunuz.

Bunun yanında BMW X3’te çift yönlü dijital klima mevcut. Bu da aracın iç iklimlendirmesini lokal olarak değiştirebilme olanağı sunuyor. Elektrikli ayarlanabilir ön koltuklara aynı zamanda ısıtma sistemi de yerleştirilmiş.

Sürücünün konforu ve yol güvenliği açısından önemli olan ve gözümüze ilişen en önemli teknik donanımlardan bir tanesi de otomatik far sistemi.

3 FARKLI MOD, 3 FARKLI SÜRÜŞ KEYFİ

BMW, sürücülerinin anlık psikolojilerine göre sürüş modları oluşturma geleneğini aslında yıllar önce modellerinde kullanmaya başlamıştı. BMW X3’te de sürücünün istek ve arzularına göre seçeneklendirilmiş olan sport, comfort ve eko modları bulunuyor.

Yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız, yüksek performansta da kullanmıyorsanız, eko moda alıp oldukça tasarruflu bir şekilde seyahat edebiliyorsunuz. Bu daha çok şehir içi kullanımlarda öne çıkabilecek bir özellik.

Comfort modu fabrika verilerine göre otomobilinizi sınıflandırıyor.

Şayet aracınızın daha agresif olmasını istiyorsanız, spor moda alıp aracınızı daha yüksek performansta kullanabiliyorsunuz.

Otomatik park etme özelliğine sahip olan park asistanı ile BMW X-3’ü park etmek de çok kolay. Otomobiliniz park edeceği yeri bulduktan sonra siz hiçbir şekilde ileri geri yapmadan, direksiyon hamlesi yapmadan otomobiliniz kendi kendini park edebiliyor.

Daha önceki direksiyonlardan farklı olarak tamamen avuca sığan ve daha kibar bir direksiyon ile otomobilinize yön verebiliyorsunuz. Direksiyon üzerinde bulunan fonksiyonlar da yine sürücünün sürüş konforunu artıracak şekilde tasarlanmış. Bu direksiyonda hız sabitleme ve hız limitörü, sesli komut sistemi kontrolü, radyo frekanslarının değiştirilmesi gibi özellikleri kullanabiliyor; bunları hayalet ekrana yansıtarak sürüş esnasında motivasyonunuzun bozulmasını önleyebiliyorsunuz.

Anahtarsız giriş ve çalıştırma, start / stop özelliği standart donanımında mevcut.

BMW X3’ün taba koyu kahverengi orijinal deri koltuklarının da en önemli özelliği, terletmeyi minimuma indiriyor olması. Kışın da çok soğuk olmaması olarak öne çıkıyor.

RASİM ATALAY – FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim