1969 yıllarında Hasan Hüseyin Varol ve bir grup arkadaşıyla beraber "Sütun Araştırma Merkezi" şeklinde başlatılan hareketin bir mahsulü olarak kurulan Hayra Hizmet Vakfı çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Hayra Hizmet Vakfı’nın vakıf olarak kurulmasından önce hizmete giren "Sütun Araştırma Merkezi" şimdilerde vakıf bünyesinde kütüphane olarak hizmet veriyor. İçerisinde bulundurulduğu eserlerle dikkatleri çeken Hayra Hizmet Vakfı kütüphanesi öğrencilerin ders çalışma noktalarından. 

KÜTÜPHANENİN TEMELLERİ 1971 YILINDA ATILDI 

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi hakkında bilgi veren, Hayra Hizmet Vakfı Başkanı Mustafa Varol, “Hayra Hizmet Vakfı bünyesindeki kütüphanemiz ilk kuruluş yılı 1971. Hayra Hizmet Vakfının resmi olarak kuruluşu 1975. Vakfımızın resmi kuruluşu öncesinde kütüphane hizmeti başlamıştı.  Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi'nin oluşumu ve kitapların ilk olarak bir araya getirilişi 1969 yılı sonlarında başlamıştır. Konya'nın tanınmış hocalarından Kur'an-ı Kerim Muallimi ve Kıraat Üstadı Hafız Hasan Hüseyin Varol'un sahip olduğu, kendi imkanlarıyla oluşturduğu, yaklaşık 3 bin adet eseri, ilmi çalışmalara temel teşkil etmesi ve kendisinden başka kişilerin de istifadesine sunulması maksadıyla bağışlaması, bu kütüphanenin ilk temeli olmuştur.1970 yılı başlarında  Fatih Çarşısı 4. katta ilmi çalışmalar yapmak üzere, başta hasan Hüseyin Varol Hoca ve birkaç arkadaşının çok özel gayretleriyle, "Arı Araştırma Merkezi"  adı altında küçük bir büro açılmıştır. Hasan Hüseyin Varol Hoca'nın kitapları, büronun açılmasına katkı veren gençlerin çalışmalarıyla yapılan raflara yerleştirilmiştir. Kitapların da bu büroya yerleştirilmesiyle, büro biraz daha daralmış ve her geçen gün geniş bir yer ihtiyacı kendini göstermiştir. 1971 yılında Hocayla farklı bir konuda görüşmek üzere büroya gelen ve çalışma için bu büronun darlığını hisseden yabancı bir kişi, Hoca Efendiye, şayet isterlerse kendilerine Ahmet Efendi Çarşısı üzerinde daha büyük bir yer tahsis edebileceklerini ifade etmiştir. Böylece 1972 yılı başlarında kitapların taşınmasıyla büro Ahmet Efendi Çarşısı 3. katına getirilmiş ve ismi "Sütun Araştırma Merkezi" olarak değiştirildi” ifadelerini kullandı. 

AĞIRLIK HASAN HÜSEYİN VAROL’UN KİTAPLARINDAN OLUŞUYOR

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesinde ağırlıklı olarak Hasan Hüseyin Varol hocanın kitaplarının yer aldığına dikkat çeken Hayra Hizmet Vakfı Başkanı Varol, “ 1975 yılına kadar Hasan Hüseyin Varol Hoca dışında da bazı kimselerin kitaplarını getirip buraya bağışlamasıyla Sütun Araştırma Merkezi Bürosunda oluşan kitap arşivi genişlemeye devam etmiştir. Araştırma Merkezine devam eden ziyaretçilerin her geçen gün artması, bu büronun büyütülmesi ve resmi bir yapıya kavuşturulması gerekliliğini ortaya çıkartmıştır. Yapılan istişareler sonucu, bir vakıf çatısı altında çalışmalara devam edilmesinin uygun olacağı düşüncesi oluşmuştur.1975 yılında resmi olarak kurulan Hayra Hizmet Vakfı bünyesinde halka açık, kitap arşivi olarak da Konya'da önemli bir kapasiteye ulaşan bu kütüphane, hem vakfın imkanlarıyla hem de istifade eden öğrenciler, halk ve hayırseverlerin katkılarıyla büyümesine devam etmiştir. Kütüphaneye yapılan bağışlar dışında vakfın kaynaklarından yeni kitap alınması ve ödeneklerle arşivin desteklenmesi de kütüphanenin büyümesini hızlandırmıştır. Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesine ilk yıllarda kitaplarını bağışlayan önemli isimler şunlardır: 1- Hasan Hüseyin Varol 2- Adil Küçük 3- Eşref Meteoğlu 4- Mustafa Parlaktürk 5- Mehmet Eminoğlu 6- Dr. Ahmet Şeref Ceran 7- Dr. Ali Kemal Belviranlı. Kütüphanemizde Hasan Hüseyin Varol hocamızdan gelme 4 bin kitabımız bulunmakta.  Hayra Hizmet Vakfının hizmet verdiği yerlerde Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi en yakın yerlerde hizmet vererek bugünlere kadar geldi. Bugünde hizmetine devam ediyor” dedi.

30 BİN KİTAP BULUNUYOR

Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesinde 30 bin kitap bulunduğuna ve kitaplara elektronik ortamdan da ulaşılabildiğine dikkat çeken Hayra Hizmet Vakfı Başkanı Mustafa Varol, “Şuanda kütüphanemizin sahip olduğu fiziksel arşivimizde 30 bin adet kitabımız var. Bu kitaplar sıradan alınmış kitaplar değil. Hemen hemen hepsi temel eser diyebileceğimiz ve birçok üst düzey araştırmalar temel teşkil edebilecek nitelikteki kitaplar. Kütüphanemizde dini kitaplar ağırlıkta bulunuyor. Yine kütüphanemizde bulunan kitaplar tezlere makaleler hazırlanmasında kolaylıklar sağlıyor.  Kütüphanemize bağış yolu ya da satın alma ile kitaplar kazandırmaya devam ediyoruz. Kütüphanemizde bulunan kitaplarımıza internet ortamından da ulaşılabilme imkânı var.   Kütüphanemizde 150 kişilik kapasitemiz var. Yine kütüphanemiz içerisinde 8 adet bilgisayarımız mevcut. Bilgisayarda internet hizmetleri ve kütüphanenin arşivi konumunda okuyucularına hizmet vermektedir.  Kütüphanemizde fotokopi hizmetleri var.  Kütüphanemizde üyelik kaydı ve evlere kitap götürebilme imkanı var. Kütüphanemizin ciddi bir potansiyeli var. Kütüphanemizi tercih eden isimler genellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler ve tez hazırlığı yapan öğrenciler kullanıyor.  Kütüphanemiz haftada 6 gün Pazar günü hariç mesai saatleri içerisinde hizmet veriyor.  Kütüphanemize kitap bağışlarını kabul ediyoruz.  Konya’da özel kütüphane adı altında çalışan kütüphanelerden hemen hemen en üstünü biziz” şeklinde konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim