Öğretileri ve sözleri ile tüm dünyada ilgi uyandıran Büyük İslam Alemi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 744'üncü yılı nedeniyle, Mevlana Müzesi yerli yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Müzeyi özellikle yabancı turistler ziyaret ediyor. Çin’den gelen yabancı turistler Mevlana Müzesinde en fazla yeşil kubbenin dikkatlerini çektiğini söyleyerek; “Mevlana’yı ve Konya’yı çok güzel bulduk. Çocukların küçük yaştan itibaren bu dini kabul etmesi gerçekten bizleri şaşırttı” dedi. Tur rehberi Serkan Pehlivan ise; “Son dönemlerde yaşanılan sıkıntılardan dolayı Avrupalılar Türkiye’yi tercih etmiyor. Buraya gelen ve Türkiye’yi tercih edende en çok Çinliler oluyor. Endonezya, Japonya ve Çin ülkemizi en çok tercih edenler. Çinli yabancı turistlerin müzeye girdikleri zaman ilk dikkatlerini çeken yeşil kubbe oluyor. Otobüslerde bizler daha önceden anlatıyoruz. Özellikle Mevlana’nın hayatını anlatmaya çalışıyoruz. Mevlana bütün dünyanın bildiği manevi mimarlardan bir tanesi. Asya’da yaşayan kişilerinde Mevlana’yı tanımaları güzel oluyor” dedi. 

YEŞİL KUBBE ÇİNLİLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Almanca Rehberi Serkan Pehlivan Türkiye’yi ziyaret etmeyi en çok tercih eden yabancı ülkelerin Endonezya, Japonya ve Çin olduğunu vurguladı. Yeşil kubbenin Çinli turistlerin dikkatini çektiğini de belirten Pehlivan sözlerine şu şekilde sürdürdü; “Son dönemlerde yaşanılan sıkıntılardan dolayı Avrupalılar Türkiye’yi tercih etmiyor. Buraya gelen ve Türkiye’yi tercih edende en çok Çinliler oluyor. Endonezya, Japonya ve Çin ülkemizi en çok tercih edenler. Bizim ise 2 programımız bulunuyor birisi 7 günlük, diğeri de 10 günlük. İstanbul, Çanakkale, Kuşadası, Pamukkale, Antalya, Konya, Safranbolu’ya gidilerek Abant üzerinden tekrar dönüş oluyor. Bu tur dönemi içerisinde birçok antik kenti ziyaret ediyoruz. Anadolu’muzun tarihi çok zengin bir tarih. Çin profili Avrupalılara göre daha çok geride. Türkiye’yi çok fazla tanımıyorlar ama geldikleri zaman da ilgi odağı oluyoruz. Çinli yabancı turistlerin müzeye girdikleri zaman ilk dikkatlerini çeken yeşil kubbe oluyor. Otobüslerde bizler daha önceden anlatıyoruz. Özellikle Mevlana’nın hayatını anlatmaya çalışıyoruz. Mevlana bütün dünyanın bildiği manevi mimarlardan bir tanesi. Asya’da yaşayan kişilerinde Mevlana’yı tanımaları güzel oluyor” 

ÇOCUKLARIN KÜÇÜK YAŞTA BU DİNİ KABUL ETMESİ BİZİ ŞAŞIRTTI

Hz. Mevlana’yı ilk kez ziyaret eden Çinli Yabancı turistler ise açıklamalarını şu şekilde yaptı; “Mevlana’yı ve Konya’yı çok güzel bulduk. En çok çalan müzikten etkilendik.  Müslümanların mezarları çok güzel. Çocukların küçük yaştan itibaren İslam'ı kabul etmesi gerçekten bizleri şaşırttı” 

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim