Mevlana'nın 744. Vuslat Yıldönümü kapsamında gerçekleşecek olan etkinlikler coşkuyla devam ediyor. Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçilerin katıldığı etkinlikler, yoğun ilgi görüyor. Daha önceden Konya’ya gelen ve geldikleri zaman duygu yoğunluğu yaşayanlar tekrardan Konya’ya gelerek Mevlana Türbesini ziyaret ediyor. Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya’ya gelen Eser Battalgazi, “Daha önce Mevlana Türbesini ziyaretimde çok etkilenmiştim. Gerçekten o anki duygularımı anlatmak mümkün değil. Mevlana Türbesine giren kişi ‘eksik yanını tamamlar’ diye daha önceden bir yazı okumuştuk. Konya’yı gerçekten çok beğeniyorum. 10 sene önceye göre bu sene gayet iyi buldum” dedi. Mevlana’yı görmek için Denizli’den geldiğini belirten Osman Kaputoğlu ise da,“Mevlana, aşkın yolu, sevginin yolu, güzelliğin yoludur. Allah’a yakınlaşmanın kolaylıklarını bizlere gösteren bir insan. Ben Denizli’den Konya’ya Mevlana için geldim. Önce Karaman’da Mümine annemizin kabrini ziyaret ettik. Daha sonra Konya’ya gelerek Mevlana’nın türbesini ziyarette bulundum. Denizli’de Mevlana sohbetlerde anılıyor. 2000’li yıllarda Mevlana’yı tanımaya başladım” diye konuştu. 

MEVLANA; AŞKIN, SEVGİNİN, GÜZELLİĞİN YOLUDUR

Mevlana’nın düşüncelerine önem verdiğinin de altını çizen Kaputoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Mevlana, aşkın yolu, sevginin yolu, güzelliğin yoludur. Allah’a yakınlaşmanın kolaylıklarını bizlere gösteren bir insan. Ben Denizli’den Konya’ya Mevlana için geldim. Önce Karaman’da Mümine annemizin kabrini ziyaret ettik. Daha sonra Konya’ya gelerek Mevlana’nın türbesini ziyarette bulundum. Denizli’de Mevlana sohbetlerde anılıyor. 2000’li yıllarda Mevlana’yı tanımaya başladım. Mevleviliğe ve Mevlana’nın düşüncelerine de önem verdim. Mevlana’nın izin dünyanın her yerinde kesinlikle vardır. En çok ilgimi çeken şeyler ise Mevlana’nın sözlerinin altındaki sırların açıklanması. Semazenler hakkında da az çok bilgilerim var daha önceden araştırmıştım.”

MEVLANA’NIN İYİ ANLANMASI GEREKİYOR

Eser Battalgazi de, Konya’ya Mevlana’yı ziyaret etmek için 10 yıl önce gelmiş. Tekrardan Şeb-i Arus törenlerine katılmak için Konya’ya gelen Battalgazi, Mevlana’nın iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu: “10 sene önce Mevlana’yı ziyarete gelmiştim. Bu senede oğlum ile birlikte katılmaya karar verdik. Daha önce Mevlana Türbesini ziyaretimde çok etkilenmiştim. Gerçekten o anki duygularımı anlatmak mümkün değil. Mevlana Türbesine giren kişi ‘eksik yanını tamamlar’ diye daha önceden bir yazı okumuştuk. Konya’yı gerçekten çok beğeniyorum. 10 sene önceye göre bu sene gayet iyi buldum. Şehrin çok büyüdüğünü fark ettik. İstanbul’da Mevlana’ya ilişkin hiçbir bilgi yok. Sadece haftanın 1 günü sema gösterileri oluyor. Mevlana’nın tüm Türkiye’de iyi derecede bilinmesini ve anlaşılmasını isteriz.” 

MEVLANA’YI YURT DIŞINDAKİ İNSANLAR DAHA İYİ ANLIYOR

Yurt dışındaki insanların Mevlana’yı daha iyi anladığını vurgulayan Mustafa Sever isimli ziyaretçide şöyle konuştu: “Konyalıyım ama Mevlana hakkında çok bir bilgi bilmiyorum. Bugün de ziyaret etmek amacıyla hem de programları izlemek amacıyla buraya geldik. Mevlana maneviyat açısından çok yüksek bir değere sahip. Mevlana’nın torunları olarak onu anlamamız gerekiyor. Biz Konyalılar olarak anlayamıyoruz ama dışarıdakiler Mevlana’yı iyi anlıyor. Mevlana Müzesine defalarca gittik ama törenlere ilk defa geliyorum.” 

KONYA’YA GELDİĞİM ZAMAN DUYGU YOĞUNLUĞU YAŞIYORUM

Ziyarete geldiği andan itibaren büyük bir duygu yoğunluğu yaşadığını ifade eden İsmail Akın şunları kaydetti: “Mevlana’ya ziyarete geldiğim zaman büyük bir duygu yoğunluğu yaşıyorum. O anı hissetmek gerçekten çok önemli. Mevlana’nın söylemleri buraya geldiğiniz zaman zaten bütünleşiyor. Buda bana gerçekten çok büyük haz veriyor. İlk kez geldiğimde çok etkilendim ve bir daha buraya geleceğimi kendime söz verdim. Programda en çok sema gösterilerini merak ediyorum. 

MEVLANA’YI KİTAPLARDAN ÖĞRENDİM

İranlı Ehsan ise Konya’yı çok beğendiğini belirterek, Mevlana’yı kitaplardan öğrendiğini vurguladı. Bir daha ki seneye tekrar geleceğini de sözlerine ekleyen Ehsan ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Konya’yı güzel buldum. Mevlana’yı ziyarete ilk geliyorum. Burada yaklaşık olarak 1 hafta kalacağım. Daha önceden Mevlana hakkında da kitaplardan güzel bilgiler duydum. Aslen İranlıyım ama Avustralya’da yaşıyorum. Konya’nın insanları çok sıcakkanlı. Konya çok uzak ama çok da güzel bir şehir. Bir daha ki seneye ailem ile birlikte geleceğim ve uzun konaklayacağım.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim