Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde yaptığı alt yapı ve üst yapı yatırımlarının yanında, şehrin sosyal, kültürel, eğitim hayatına da katkı sağlayacak önemli yatırımlara imza atıyor. Bu yatırımların en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz Kafem yatırımları. Şehrin çeşitli bölgelerinde vatandaşların kullanımına sunulan Kafem, vatandaşların hoşça vakit geçirebileceği mekanlar olarak dikkat çekiyor. Kaliteli ve güleryüzlü hizmet anlayışına yeni bir soluk getiren Kafem, Konyalının markası haline geldi. Her geçen gün büyümeyi sürdüren Kafem’in en son merhaba dediği yer ise Tavusbaba. Konya’nın incisi Meram’ın Tavusbaba bölgesinde açılan ve Kafem’lerin 10.’su olan Tavusbaba Kafem, sessizliği, dinginliği ve doğayla iç içe olması nedeniyle vatandaşların yeni gözdesi haline geliyor.

BİNA YENİLENEREK KAFEM OLDU

Daha önce çeşitli amaçlarla kullanılan Tavusbaba Kafem’in binası, Büyükşehir Belediyesi’nce tamamen yenilendi. Aynı metrekarelik alan içerisinde yapılan onarımla ortaya kullanışlı, güzel ve modern bir bina ortaya çıkarıldı. “Kaliteli hizmet anlayışı”na uygun olarak her türlü ihtiyaca cevap veren bina, her ayrıntı düşünülerek yapıldı. Doğanın sunduğu güzellikler arasında, sağlı sollu yeşillikler içerisinden geçilen yollarla ulaşılan Tavusbaba Kafem, ahşap yapısıyla doğa konseptine sahip. Binanın tefrişatının tamamlanmasıyla Tavusbaba Kafem 26 Mart’ta hizmet vermeye başladı. Açıldığı günden bu yana kısa bir süre geçmesine rağmen Tavusbaba Kafem şimdiden Konya’nın yeni gözdesi haline gelmiş durumda.

4 AYRI SALONA SAHİP

Belli bir standardı yakalayan Kafem’lerde hizmet anlayışı ve fiyatlar da farklılık göstermiyor.  Bu bakımdan Tavusbaba Kafem’in ürünleri de yine diğer Kafem’lerde olduğu gibi kaliteli bir şekilde sunuluyor. Ayrıca fiyatlar da yine diğer Kafem’lerle aynı. Buna ek olarak Tavusbaba Kafem’de hizmet çıtası biraz daha yukarı taşınmış durumda. Bu anlamda servis ve mutfak elemanları burada biraz daha profesyonelleştirilmiş. 160 kişilik kapasitesiyle Tavusbaba Kafem’in iç dizaynı diğer Kafem’lerle benzerlik gösterse de, kendine özgü farklılıkları da bulunuyor. Tavusbaba Kafem 4 ayrı salondan oluşurken bu salonların ikisi

akordiyon cam sistemi ile kapalı,  1 tanesi üstü kapalı yarı açık teraslı, 1 tane de tamamen açık olmak üzere şekillendirilmiş. Her bir salon ortalama 40’ar kişi kapasiteli. Servis düzeninde salonlara herhangi bir ayrım gözetmeksizin, aynı hizmet tüm salonlarda mevcut. Ayrıca binanın ısıtma ve soğutma sistemi, vatandaşların ibadetlerini yapabilecekleri mescit, şadırvan, abdesthane bulunuyor.

BUTİK OLARAK DÜŞÜNÜLDÜ

Tavusbaba Kafem’e, diğer Kafem’lerden farklı olarak butik gözüyle bakılıyor. Doğanın içerisinde, sessiz bir mekan olması nedeniyle buraya gelen insanların dinlenmesi amaçlanıyor. Bunun için de Tavusbaba Kafem’e gelen vatandaşların kalabalık guruplar halinde oturmaları yerine, birkaç kişiyle daha sakin bir ortamın oluşturulması amaçlanıyor. Tavusbaba Kafem, günümüz çağında iş görüşmesine hazırlık yapacak olan bir kişinin diz üstü bilgisayarını alıp burada oturup hazırlanacağı ya da bir bestekarın gelip burada ilham alabileceği bir mekan olarak tercih edilebilir durumda. Vatandaşların şehir hayatından uzaklaşarak Tavusbaba Kafem’le kafa dinleyeceği, ilham alabileceği bir mekan oluşturulmuş durumda. Sakinliğin, dinginliğin sağlamaya çalışıldığı Tavusbaba Kafem’de bu nedenle toplu organizasyonlar çok fazla tercih edilmiyor.

ADINA YAKIŞIR BİR ORTAM

Adına türbe yapılan Tavusbaba ile bazı menkıbeler anlatıldığı biliniyor.  Bunlardan birisi de şöyle; “Hazreti Mevlâna döneminde, uzak diyarlardan Hazreti Mevlâna’yı görmeye, onun sohbetinde bulunmaya pek çok insan gelir. İşte bunlardan birisi de, bir hanım âşıktır. Gelip bugün türbesinin bulunduğu yerde bir kulübeye yerleşir. Kulübeden, rebab sesleri gelir. Hazreti Mevlâna sıcak yaz gecelerini, Meram’ın bülbül sesleriyle dolu muhtelif semtlerinde geçirir. Yine böyle bir gece, Meram Tepesi eteklerinde, sohbet ve zikir meclisi açılır, fakat o gece kulübeden, her gece etrafa yayılan rebab sesi duyulmaz. Sabah olup da meclis dağılınca, Hazreti Mevlâna:

‘- Gidin, kulübeye bakın bakalım’ buyurur

Bir kaç mürit kapısı açık kulübeden içeri girince, köşede bir yığın tavus tüyünden başka bir şey bulamazlar. O güne kadar onun kim olduğu bilinmediği gibi, ondan sonra da bilinmez. Hazreti Mevlâna kulübenin bulunduğu yere bir türbe yapılmasını emreder.”

Bu menkıbeden de anlaşılacağı gibi Hz. Mevlana da Meram’ın Tavusbaba bölgesinde doğayla iç içe olur, sohbet meclisini burada oluştururmuş. Buradan hareketle Tavusbaba Kafem, tarihten aldığı bu misyonu bugün de ortaya koyabilecek bir hizmet anlayışla vatandaşlara sunuyor. Bugün Tavusbaba’nın rebab sesleri yok ama; doğayla iç içe olarak Tavusbaba Kafem’le yaz akşamları daha serin ve daha dingin hale gelecek.

GENİŞ YELPAZE İLE HİZMET

Tavusbaba Kafem’de çeşitli yiyecek ve içecekler vatandaşlara sunuluyor. Fast Food olarak hizmet veren Tavusbaba Kafem’de; Kumru, yengen, hamburger, pizzanın yanında antrikot tava, bonfile tava gibi et ürünleri de bulunuyor. Tatlılarda sac arası, höşmerim ve pastane ürünleri mevcut. Yüzde 80’i organik ürünler olmak üzere Tavusbaba Kafem’de kahvaltı da bulunuyor. Aynı zamanda dünya kahveleri ve yöresel çaylar da mevcut. Sıkma portakal suyu, el yapımı limonata ve yayık ayran da sıcak yaz mevsiminde vazgeçilmezler arasında yerini aldı.

PARK SOYUNU YOK!

Gelişen şehir hayatıyla birlikte bazı olumsuzluklarda beraberinde geliyor. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz otopark. Araçların büyük artış gösterdiği Konya’da araçları koyabilecek güvenli bir yer aramaya başlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Tavusbaba Kafem’de bu sorunu da çözerek vatandaşların kolaylığını düşünmüş. Binanın etrafında bulunan 6 giriş yolu kenarı ve bina önü olmak üzere araç konulabiliyor. Bunun yanında park sorunu yaşanmaması için 24 araçlık bir otoparkla da bölge desteklenmiş durumda. Yani Tavusbaba Kafem’i tercih edenler araçlarına kolaylıkla yer bulabilecekler. 

RENGARENK MANZARA

Tavusbaba Kafem yemyeşil doğanın içerisinde olmasının yanında, salonlar arasındaki boşluklar da rengarenk çiçeklerle süslenerek insanın içini açacak şekilde düzenlenmiş. Bu da yine dikkat çeken bir başka güzellik olarak göze çarpıyor.

ÇOCUKLAR DOĞAYLA İÇ İÇE OLACAK

Tavusbaba Kafem’e yaklaşık 150 metre uzaklıkta 2 adet çocuk oyun gurubu bulunuyor. Bunun dışında Tavusbaba Kafem, şehir hayatından bunalan çocuklara doğayı sunuyor.  Her yerin betonlaştığı günümüzde Tavusbaba Kafem’in sunduğu doğal ortamla hem çocuklar hem de aileler rahat bir nefes alacak, stres atacak, dinlenmenin keyfini çıkaracak.

Editör: TE Bilişim