Geçtiğimiz Cuma akşamı Suriyeliler ile Doğanlar Mahallesi'nden bir grup arasındaki tartışma kavgaya dönüşmüş, yaşanan olayda çok sayıda iş yeri zarar görmüştü. Olayın ardından Şems Caddesi’nde tansiyon düşerken, bölge sakinleri ile esnaf polisin caddeyi sıkı bir şekilde korumasını istiyor. Diğer yandan gazetemize açıklamada bulunan Doğanlar Mahallesi Muhtarı İsmail Nayernazlı, olayın münferit bir hadise olduğunu ve mahallenin isminin bu olaya karışmaması gerektiğini söyledi.  

“OLAYIN MEDYAYA YANSIMA ŞEKLİ DE ÜZÜNTÜ VERİCİ”

Olay anında kavgayı gördüğünü dile getiren Şems Otel Çalışanı Ramazan Belkuyulu, “Akşam saatleri sırasında olay gerçekleşti. Bir anda gürültü duydum. Yolun sonundaki dükkanlara saldırıldığını gördüm. Camlar ve çerçeveler aşağı indirilmişti, bağrışmalar vardı. Olay anı akşamüzeri olduğu için çok fazla turist misafirimiz yoktu. Eğer öğle saatlerinde olay gerçekleşseydi durum daha vahim olabilirdi. Olaydan sonra medyayı takip ettik. Şems Tebrizi’nin olduğu yerde bu durumun yaşanması ve televizyonlar bu şekilde verilmesi bizi bir daha üzdü. Sadece iş anlamında değil, bir vatandaş olarak da olaydan rahatsız olduk. Burası Konya’nın en çok gezilen yerlerinden birisi. Kimse tedirgin bir şekilde buradan geçmesini istemiyoruz. İnşallah bu olay son olur” diye konuştu.

“OLAN SUÇSUZ İNSANLARA OLUYOR”

Bölgede esnaflık yapan Akif Yılmaz, Şems Caddesi’nde kimliksiz hiç kimsenin geçmesine izin verilmemesi gerektiğini dile getirerek, “Burada kimliksiz gezen Suriyeliler var. Bazen buralarda huzursuzluk çıkartıyorlar. Hatta kendi aralarında bile gruplar halinde kavga ettiklerini duyuyoruz. Büyük kavgadan önce duyduğum kadarıyla bir kişi Suriyeli vatandaşı darp etmiş. Daha sonra bölgede toplanan Suriyeliler de o kişiyi darp etmişler. Ardından buraya bir sürü insan geldi ve olaylar çok büyüdü.  Olayın yaşandığı anda dükkanımız açıktı. Dışarı çıktığımda olayların çok şiddetli olduğunu gördüm. Polis ekipleri hemen olay yerine geldiler. Burada bu tarz olayların yaşanması hem esnaf olarak hem de vatandaş olarak bizleri tedirgin ediyor. Aynı olayın tekrarlanmamasını diliyoruz. Olan yine suçsuz insana oluyor. Polislerimizden burada gerekli asayişin sağlanmasını istiyoruz” dedi.

“TEDİRGİN OLUYORUZ”

Şems Caddesi’nde esnaflık yapan Suriyeli Ahmet Heysem,  20-30 dükkanın saldırıdan zarar gördüğünü ve polis denetimlerinin arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Burada daha önce gruplar arasında tartışma yaşanmış. Bu tartışma arka noktalardan birisinde olmuş. Ama biz tartışmayı görmedik. Akşam saatlerinde bir anda öfkeli bir grubun camları kırdığına, taş attıklarına şahit olduk. Tartışmaya daha sonra karşı gruptan kadınlar da geldi. Olay çok büyüdü. Sokakta 20-30 dükkan ve evin camları kırıldı, maddi zararlar verildi. Bu olaydan sonra bizim polislerden isteğimiz güvenliğin sağlanması. Çünkü aynı olayın tekrarlanması durumunda zararı karşılayacak çok gücümüz yok. 3-4 bin TL’ye yakın zararım var. Buna karşın ne buradan gidebilirim ne de dükkanı kapatabilirim. Çalışmak durumundayım” diye konuştu.

“10 BİN TL ZARARIM VAR”

Bir diğer Suriyeli esnaf Abdülkadir Abdulcuk ise bölgede tartışma yaşanmasını istemediklerini belirterek, “Yaklaşık bir yıldır burada yaşıyorum. İlk defa bölgede böyle bir kavga oldu. Olay sırasında bir çalışıyorduk. Küçük kardeşim o sıra dükkandaydı. Yaklaşık 200-300 kişi gördük. Dükkanlar taşlanınca kardeşim kaçtı. Dükkanımız inanılmaz bir zarara girdi. Kasap malzemelerinin bazıları çok pahalı. Yaklaşık 10 bin TL kaybımız var. O gün çalıştığımız tüm paralarda olay sırasında gitti. Paradan değil can güvenliği istiyoruz. Bir daha böyle bir tartışma yaşanması korkarım ki büyük bir kriz çıkartır. Biz huzursuzluk olsun istemiyoruz. Kimse birbiriyle tartışmasın ve herkes rahatça yaşasın” diye ifade etti.  

“DOĞANLAR İSMİ KARALANMASIN”

Son olarak olayın münferit bir hadise olduğunu savunan Doğanlar Mahallesi Muhtarı İsmail Nayernazlı, Doğanlar isminin komple karalanmaması gerektiğini söyledi. Muhtar Nayernazlı, “Cuma günü yaşanan olayın yeniden yaşanmasını kesinlikle istemiyoruz. Kavgaya karışanlar polisler tarafından alındılar. Bu kişiler kütükte bizim mahalleye bağlılar ancak burada oturmuyorlar. Bizim ismimizin bu olayla sürekli anılmasını istemiyoruz. İki grup arasında münferit bir kavga yaşandı, istenilmeyen hadiseler gerçekleşti. Bizler oradaki insanlarla bir sorunumuz yok. Dediğim gibi gruplar arasında yaşanan olayı tamamen bize fatura edilmesini istemiyoruz. Konuyla ilgili polis ekiplerine de gerekli açıklamayı yaptık. Bizim bir sorunumuz veya kinimiz yok” dedi. 

UFUK KENDİRCİ 

Editör: TE Bilişim