Hak-İş’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nın Konya Şube Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu’nun Konya İl Başkanı Vacit Sır, sendika olarak üyelerin hak ve menfaatlerini koruyup geliştirmek için yaptıkları çalışmaları anlattı. Konya’da Hak-İş’e bağlı 22 sendika ile faaliyet gösterdiklerini dile getiren Vacit Sır, “Biz de onların sorumlusu olarak görev yapıyoruz. Hizmet İş Sendikası olarak da 15 bin 500 üyemize hitap ediyor, onlara hizmet vermeye gayret ediyoruz. Üye sayısı itibariyle Türkiye genelinde ilkler arasındayız. Hizmet İş Sendikası’nın Türkiye genelinde 330 bin üyesi var. Alanımız geniş, işimiz yoğun” dedi.

EMEK HARCAYINCA KARŞILIĞI ALINIYOR

İşçi ve memur ayırt etmeksizin kamuda çalışanların haklarını koruyabilmek adına verdikleri mücadelede başarıya ulaştıklarını ancak önümüzdeki süreçte yeni düzenlemelere de ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Vacit Sır, “2014 yılında bir Taşeron Yasası çıktı. Bu yasa 2018 Nisan ayına kadar devam edegeldi. Ama süreç çok sancılıydı. Bir sonuç alamadık. Tekrar bunun yeniden düzenlenmesi için hükümetimizle genel başkanımız nezdinde bir çalışma yapıldı. Bu yasayı tekrar çıkaranlara teşekkür ederiz. Bu yasa 696 sayılı kanun hükmünde kararname olarak iki çeşit çıktı. 23. madde kamu çalışanlarını ilgilendiriyor. Belediye çalışanlarını ilgilendiren kısım ise 24. maddeydi. Bu maddenin içeriğinde değişiklik var. Belediyenin seçilmiş bir yönetim tarzı içerisinde değerlendiriliyor. Kadroludan hiçbir farkı olmamak kaydıyla çalışılıyor. Kamuda çalışanların ilave tediyeleri var 52 günlük bir yevmiye alıyorlar ilaveten. Belediyede çalışanlar bundan faydalanamıyor. Bu da diğer ifadeyle kadro anlayışının değiştiğini gösteriyor. Belediyeye bağlı olan şirketin personeli oldular. Taşerondan farklı bir sistem bu. Şimdi taşeron kalktı, belediyenin kendi bünyesindeki şirkette çalışanlar var. Süresiz çalışıyorlar” dedi. 

SENDİKAYA NEDEN ÜYE OLMALIYIZ?

Henüz bir sendikaya üye olmayan çalışanları Hak İş çatısı altındaki sendikalara üye olmaya davet eden Hizmet İş Sendikası Konya Şube Başkanı ve Hak İş Konfederasyonu Konya İl Başkanı Vacit Sır, “Bizim anlayışımız işverenle ve işçiyle ortak çalışmalar yapmamızdır. Bu güne kadar karşı taraf anlayışı oluşturuldu hep. Ama biz kimseyi karşımıza almıyoruz. Biz orta noktada buluşturmaya çalışıyoruz, köprü olma görevi yürütüyoruz. Bir sorun varsa bu hepimizin sorunudur. Bunun çözümü için de birlikteliği sağlamaya gayret ediyoruz. Bu manada sendikalaşmak çok hoş bir şey. Dünya sistemine entegre olmuş Türkiye’de sendikaların var olması gerekmektedir. Sendika üyesi ve sendika üyesi olmayan kişilerin hakları eşit olmuyor. Birinci sendika boş durmaz. Kendisine üye olan işçilerin haklarını koruyup gözetmenin yanında onlara sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenler. Diğer yandan toplu sözleşme yapılır. Toplu sözleşme demek işçinin yasalardan kaynaklanan haklarının korunması için güçlü bir şekilde ses çıkarmak demektir. Çalışma hayatına ilişkin hakları korumak burada mümkün olur. Yasalardan kaynaklı olarak kaybolan hakları almaya çalışıyoruz. İkincisi yeni süreçte toplu sözleşmeye yeni yeni başlıyoruz. Yeni sistemle birlikte toplu sözleşmeyi ilk defa Yunak ilçemizde başlattık. Şu an görüşmelerimiz devam ediyor. yetkilerimiz çıktığı zaman toplu sözleşmelerimizi yapacağız. Burada yapacağımız, diğer kadrolularla birlikte yeni yasaya bağlı olarak sözleşmeli çalışanların da tüm haklardan yararlanmalarını sağlamak olacaktır. Bunun için altyapıyı hazırladık, mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizim sendikamızın da kendi içinde üyelerine dönük faaliyetleri var. Üyelerimizin her biri sisteme girdiğinde 40 bin lira ferdi kaza sigortasına sahiptirler. Allah muhafaza bir kaza geçirse, ailesine 40 bin lira yardımcı oluyoruz. Bunun haricinde Konya’daki bütün hastanelerle anlaşmamız var. Gözlükçülerle ve sigorta şirketleriyle anlaşmamız var. Üyenin çokluğu güç demek. Güçlü olduğunuz zaman kendiliğinden gelip indirim anlaşması yapıyorlar. Bugün giyim ve ayakkabı mağazaları normalde yüzde 50 indirim yapıyorsa, bize özel yüzde 70 indirim uygulayabiliyor. Bu tür sosyal hayata dönük avantajları da var sendikamızın” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 4 + 4 + ENFLASYON FARKI

Enflasyonun aniden yükselmesinin çalışanlar açısından da ekonomik kaygıları beraberinde getirdiğine işaret eden Vacit Sır, “Şu an Kanun Hükmündeki Kararname’de belirtilen uygulamalar var. Her altı ayda yüzde 4’lük bir zammı öngörüyordu bu kararname. Enflasyonun aniden yükselmesine bağlı olarak ülkemizde sıkıntı yaşanıyor. Resmi rakam yüzde 20 civarlarında olsa da gerçekte bu oran yüzde 50’ye ulaşabiliyor. Dolayısıyla şirket personelleri bunun sıkıntısını yaşıyorlar. Biz bunu genel merkez ukdesinde takip altına almış bulunuyoruz. Hükümetten aradaki enflasyon farkını istiyoruz. Yüzde 4+4+ enflasyon farkı olsun diyoruz. Üyelerimizin hepsinden imza aldık. Dilekçelerimizi ilgili bakanlıklara gönderdik. Türkiye genelinde 300 bin imza ile bu beklentimizi deklare ettik. Enflasyon farkının alınması konusunda Genel Başkanımız Mahmut Aslan’ın da ciddi manada bir çabası var. Tabi buradan elde edilecek sonuç, bize üye olmayan işçileri de kapsayacak. Biz üyelerimiz adına konuşuyoruz ama bu çerçeve protokolüdür. Kamuda çalışanları da belediyede çalışanları da yani toplamda 1 milyona yakın çalışanı kapsayacak. Bu konuda ümitvarız, inşallah netice alacağız. Biz bu konuda bir beklenti içerisinde değil, eylem aşamasındayız. Üyelerimizin kaybolan haklarını alabilmek için olağanüstü bir gayret içerisindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim