Muhtarlar, halkımızla kurumlar arasında köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başlattığı muhtar toplantılarıyla birlikte Türkiye gündeminin vazgeçilmez bir unsuru oldu. Özellikle yönetimlerinde başarılı olan muhtarlar, yönettikleri mahallelere damgasını vuruyor ve mahalle halkının teveccühünü kazanıyor. Konya’da 31 ilçesinde bin 200 muhtarı mevcut.

MUHTARLAR ÖNEMLİ VE ETKİN BİR KONUM ÜSTLENMEKTEDİR 

Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, muhtarlığının Osmanlı- Türk geleneğinden gelen özellikleri ile cumhuriyete aktarılan çok yönlü bir kurum olduğunu ifade ederek,

“Mahalle veya muhtarlık örgütlenmesi, Osmanlı-Türk geleneğinden gelen özellikleriyle cumhuriyetimize aktarılan çok yönlü bir kurumdur.Mahalle muhtarımız, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürüterek, kanunlarla verilen görevleri yapmakla yükümlüdür.Yönetim sistemimizin yapı taşı olan mahalle, kentlerdeki beledîye fonksiyonlarının, toplumsal iş bölümü, dayanışma ve ortak sorumluluk içinde yerine getirilmesinde önemli ve etkin bir konum üstlenmekle birlikte, yönetim sisteminin amaçlarını gerçekleştirmekte de taşıyıcı bir unsurdur. Görevleri bakımından muhtarlıklar, dün olduğu gibi bugün de yerel ve merkezi yönetim alanlarının kesişme noktasında yer almaktadır. Mahalle muhtarlarımız, mahalle için gerekli olan hizmetleri sağlayabilecek ortamı, ilişkiyi ve işbirliğini geliştirmektedirler. Yerelde, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasında en büyük görev ve sorumluluk belediyelerimizdedir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye yasası çıkarılmış olup, Türkiye de başarılı bir şekilde bu yasayı uygulayan ilimiz, kültür, sağlık, eğitim, sosyal yönden kalkınmasını ve gelişimini hızla sürdürmektedir.Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenli olarak muhtarlarımızı ağırlayarak,  görüşlerimizi ve isteklerimizi dinleyerek demokrasimizin en eski ve köklü kurumunun temsilcilerine hak ettikleri değeri veren yapamayacağını değil, yapacaklarını vaat eden Konyalı muhtarlar olarak dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan başkanımızın yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz” dedi. 

HİZMETLER İLE GÖNÜLLERİ KAZANIYORLAR 

Mahalle Muhtarların yaptıkları hizmetleri ile mahallenin gönlünü kazandığını ifade eden Duran, “ Mahalle Muhtarlarımız göreve gelmeden önce mahallede yaşayan vatandaşlara vaad ettikleri tüm çalışmalarını, göreve gelmeleri ile bir bir gerçekleştiriyor. Muhtarlarımız mahallesinde bulunan vatandaşların acı günlerinde, mutlu günlerinde yanında olarak yalnız olmadıkları gösteriyorlar. Bunun yanında mahallede yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin ve vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye gayret gösteriyor. Muhtarlar mahallerine yaptıkları hizmetler ile mahallenin gönlünü kazanıyor. Tüm muhtarlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

MUHTARLIKTAN BÜYÜK ZEVK ALIYORUM 

Uzun yıllar sendikacılık faaliyeti yürüten şimdilerde Lalebahçe Mahalle Muhtarı Mehmet Avcı mahalle halkına hizmet etmek için muhtarlık görevini yürüttüğünü belirterek, “Halkımıza sosyal ve kültürel anlamda birçok hizmetimiz oldu. Muhtarın görevi sadece mühür basmak değildir. Mahallenin sıkıntısında, hüznünde ve sevincinde yanında olmaktır. Göreve gelmeden önce bir takım vaatlerimiz var idi. Bu vaatlerimizi göreve gelmemiz itibariyle yavaş yavaş gerçekleştirdik. Mahallemizde bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderilmesi noktasında çalışmalar gerçekleştiriyorum. Bunun yanında devletimizin vatandaşlarımıza ve yaşlılara yönelik sunduğu imkanları mahallerimin ile paylaşıyorum. Muhtarlıktan büyük zevk alıyorum. Halka hizmet hakka hizmet düsturu ile çalışıyorum” dedi.

MUHTARLIK GÖNÜL İŞİ

Büyük Aymanas Mahallesi Muhtarı Ali Akten de  muhtarlık yapmanın gönül işi olduğunu ifade ederek, “ Muhtarlık bir gönül işi. Mahalle halkının güvenini saygınlığını sevgisini aldığım için şanslı muhtarlardan biriyim. Büyük Aymanas Mahallesi halkıyla bütün olarak mahallede hizmet yapmaktayım. Burada kendi evimden çok mahallemle birlikte çalışma hayatı içerisindeyim. Mahalleli ile birlikte birçok soruna çare bulunuyor. Onlar benden istiyorlar, ben de istekleri hangi kurumu ilgilendiriyor ise o kurumlarla iletişim haline geçerek sorunların çözümünün sağlıyorum. Mahalle sakinlerim yaptığım hizmetlerden oldukça memnun . Benim muhtarlık görevimi devam ettirmemi istiyorlar. Bizler de rabbim ömür verir ise devam ettireceğim” ifadelerini kullandı.

MAHALLEMİN YAŞAM ŞARTLARIN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUM 

15 yıldır mahalle muhtarlığı görevini yaptığını ifade eden Muradiye Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Kırdı, telefonun mahalle sakinlerine 7 gün 24 saat açık olduğunu ifade ederek, “Emekli olduktan sonra mahalle ve mahallede yaşayan mahalle sakinlerine hizmet etmek amacı ile muhtar adayı oldum ve 15 yıldır mahallemde muhtarlık yapmaktayım. Muhtar olarak mahallimin iyi hizmet alması ve yaşam standartlarını yükselmesi için gayretler gösteriyorum. Mahallemde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımın ihtiyaçlarını sadece devlet eli ile değil hayırseverlerimiz ile köprü kurarak ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Muhtar olarak zengin ile fakir arasında gönül köprüsü kuruyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim