Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm” anlayışının en önemli hizmetlerinden biri olan Evde Sağlık Hizmeti, 2010 yılından bu yana vatandaşların sağlık ihtiyaçlarına cevap veriyor. Başkasının yardımı olmadan yürüyemeyen hastalar, “Evde Sağlık Hizmeti” biriminden aldığı yardımla, ekiplerin evine kadar gitmesiyle sağlık hizmeti alabiliyor. Konya’da daha kaliteli bir hizmet vermek amacıyla aşama aşama geliştirilen ve çeşitli yenilikler eklenen “Evde Sağlık Hizmeti”, bugün 31 ilçede 42 ekiple yürütülüyor. Hastaneye gitmeden koyulabilecek teşhislerin ve tedavilerin gerçekleştirilebildiği “Evde Sağlık Hizmeti” ile önemli bir hizmet veriliyor.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’un da verdiği destekle “Evde Sağlık Hizmeti” ekiplerine özel dağıtılan tabletler ve barkot sistemi ile artık ekipler muayene sonrası hastanın reçetesini de anında verebiliyor. Hizmet kalitesinin artırıldığı “Evde Sağlık Hizmeti”nin ihtiyaçlara daha verimli cevap verebilmesi için şimdi yeni hedef 42 olan ekip sayısını daha da artırmak. 

‘ÜST DÜZEY HİZMET VERİYORUZ’

“Evde Sağlık Hizmeti” ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, bu hizmetin “Sağlıkta Dönüşüm”ün en önemli bileşenlerinden biri olduğunu söyledi. Vatandaşların memnuniyetinin en üst düzeye çıkarılması için üst düzey hizmet vermek gerektiğini vurgulayan Koç, bu noktada Evde Sağlık Hizmeti ile yürüyemeyecek durumda olan hastalara hizmet götürüldüğüne dikkat çekti. Hizmetin detaylarını paylaşan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü, “Enjeksiyon, pansuman, evde çözülebilecek muayeneyle çözülebilecek hastalıkları orada çözüp, arkadaşlar reçetelerini evde yazıyorlar. Bu sistem Ankara merkezli bir çağrı merkezimizden ulaşılıyor. O numara Konya merkezi uyarıyor, Konya’daki arkadaşlar ad en kısa sürede ilgili başvuruyu değerlendiriyorlar. Bu hizmet Sağlıkla Dönüşümle birlikte başladı. Ama bu derece aktif olması, Kamu Hastaneleri döneminde başladı. Evde Sağlık Hizmetleri’ni Halk Sağlığı ve Kamu Hastaneleri yürütüyordu. Ancak genelge ile Evde Sağlık Hizmetleri’ni Kamu Hastaneleri’nin yürütmesi kararı alındı. Böylece tek elden yürütülmeye başlandı. Bu da hizmet hızını artırdı. Hizmetlerin içinde ağız diş sağlığı hizmeti var. 2 tane ağız diş sağlığı hastanemizde evde sağlık hizmetimiz var. Diş çekimi, dolu, diş yapımı gibi hizmetler de Evde Sağlık Hizmeti ile verilebiliyor.” 

GEREKİRSE HASTANEYE GÖTÜRÜYORLAR 

“Evde Sağlık Hizmeti” alacak durumda olan hastaların, hastaneye yatması gerektiren bir durum olduğu anda yine devreye girdiklerinin altını çizen Koç, “Bu hastalarımızın çoğu yaşlı ve bakıma muhtaç hastalar. Evde Sağlık Hizmeti alan bu vatandaşlarımızın hastaneye gitmesi gerekiyorsa, bu konuda da yardımcı oluyoruz. Bu hastalarımızın bakımları yakınları tarafından yapılamaz hale gelebiliyor. Bu durumda bizim palyatif merkezlerimiz var. Bu merkezlerimize durumu ileterek hastalarımızı buralara yatırabiliyoruz. Şuanda Konya merkezde 120’den fazla palyatif yatak sayımız var. Gerekli tetkikler randevulaşarak gerçekleştirilebiliyor” ifadelerini kullandı. 

ARTIK REÇETE DE ANINDA YAZILIYOR 

Konya’da şuanda 31 ilçede 42 ekip olduğunun bilgisini veren Koç, daha verimli bir hizmet için ekip sayısını artırmayı düşündüklerini, bu konuda girişimlerde bulunduklarını dile getirdi. Ayrıca “Evde Sağlık Hizmeti”ni daha kaliteli hale getirmek için çeşitli yenilikler de yaptıklarını belirten Koç, şu bilgileri verdi, “Daha önceden Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz hastaya gidiyordu, hastanın tedavisi yapılıyor ve gerekli ilaçların reçete edilmesi hastaneye gidilerek yapılabiliyordu. Ancak biz  Evde Sağlık Hizmetleri’nde vatandaşlarımızın memnuniyetini artırmak, vatandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak adına yeni bir hizmeti de devreye soktuk. Ekiplerimize verdiğimiz tablet ve barkot sistemi ile artık reçeteleri ekiplerimiz hastaya anında çıktı olarak veriyor. Böylece hasta yakınlarımız hastaneye gitmeden reçetelerini alarak ilaçlarını alabiliyor. Veya kan tahlili, idrar tahlili gibi tahliller, örnekler alınarak barkod sistemi giriliyor ve özel kaplarla tahliller yapılmak üzere ekiplerimiz tarafından hastaneye götürülüyor. Sonuçlarını hastalarımız veya yakınları internet üzerinden sistemden öğrenebiliyor.”

10 BİN 369 KAYITLI HASTA VAR 

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan YardımcısıUzman Doktor Semra Arıbaş da “Evde Sağlık Hizmetleri” ile ilgili teknik detayları paylaştı. Evde Sağlık Hizmeti ile ilgili toplam kayıtlı hasta sayısının 10 bin 369 olduğunu belirten Arıbaş,“Temmuz ayı itibariyle bize yapılan başvuru 2 bin 11. Biz bu hastalarımıza 3 bin 601 defa da hasta ziyareti gerçekleştirmişiz. Yani bazı hastalarımıza birden fazla ziyarette bulunmuşuz. Ekip olarak çok özverili çalışıyoruz. Yapılan iş önemli bir iş. Vatandaşlarımızın memnuniyeti çok önemli. İlk Ankara’ya başvuru yapıldığı zaman bizim koordinasyonumuza hemen bu başvuru düşüyor. Koordinasyona düştükten sonra da 24 saat içerisinde biz geri dönüş yapıyoruz ve hastanın randevusunu veriyoruz. Koordinasyon merkezinde 5 arkadaşımız hizmet veriyor. Koordinasyona düşen başvuru değerlendirilip dönüş yapıldıktan sonra ekiplerimiz yönlendiriliyor. Ekipler hastaya gidip, hastanın gerekli tedavisi yapılıyor. 1 ekibimizde şoförümüz, sağlık memurumuz ve doktorumuz oluyor” ifadelerini kullandı.  SARILIK TEDAVİSİ EVE GELİYOR

Yeni doğan bebeklerde oluşabilecek sarılık hastalığının tedavisini de “Evde Sağlık Hizmetleri” kapsamında evde yapabildiklerinin altını çizen Arıbaş, “Bir cihazımız var o cihazı ihtiyacı olan bebeğe götürüyoruz evde tedavisini almış oluyor. Bebek hastaneye yatmamış oluyor, hastaneye gitmeden annesinden ayrılmadan tedavisini görüyor. Hastanedeki enfeksiyon riski de ortadan kalkmış oluyor” dedi. Vatandaşların “Evde Sağlık Hizmetleri” hizmetlerini acil sağlık hizmetleri ile karıştırmaması gerektiğini de söyleyen Arıbaş, “Evde sağlık hizmeti ile acil sağlık hizmeti vatandaşlarımız tarafından karıştırılabiliyor. Biz randevu usulü çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bu hizmeti arar aramaz almak istiyor ama biz randevu usulü çalıştığımız için, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ihtiyacına göre bizlere ulaşmaları gerekiyor” şeklinde konuştu. 

HASTALARIN KAYITLARI TUTULUYOR 

Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Dr. Fatma Şimşek de koordinasyonun nasıl sağlandığıyla ilgili kısa bir değerlendirme yaptı. Ankara merkezli çağrı merkezine yapılan başvurunun, Konya’da bulunan Koordinasyon Merkezi’ne iletildiğini dile getiren Şimşek, şu bilgileri verdi, “Çağrı merkezine gelen talepler Koordinasyon Merkezi’ne düşüyor. Biz de ekiplerimize bildiriyoruz. Hastanın evde sağlık hizmetine uygunluğuna göre eleme yapıp hastalarımıza hizmeti götürüyoruz. Hastalarımızın bilgilerine göre ekiplerimiz hastamıza gidiyor, orada zaten ekiplerimiz gerekli değerlendirmeyi yapıyor. Bizim 1 yaşında hastamız da 90 yaşında hastamız da var. Birinin desteği olmadan dışarı çıkamayacak her hastaya hizmet veriyoruz. Sisteme kayıtlı bütün hastalarımızın bilgileri bizde depolanıyor. Bu konuda bizim kendi sistemimiz var. İstatistik açısından ve hasta takibi açısından bu sistem oldukça önemli. 2010 yılından bu yana bizim hizmet verdiğimiz bütün hastaların bilgileri bizde kayıtlı.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim