Türkiye’de 1 yıldır yaşanan ekonomideki bazı olumsuzluklar, kamu yatırımlarını büyük ölçüde etkiledi. Konya’da da devam eden birçok projenin de bu noktada yavaşladığı hatta bazı projelerin tamamen durduğu konuşulmaya başlandı. Ortaya çıkan bu söylemler nedeniyle, devam eden Konya projelerinin akıbeti konusunda merakları da artırdı. AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya yatırımlarıyla ilgili kamuoyunun merakını giderecek önemli açıklamalarda bulundu. “Hiçbir proje durmuş değil” diyen Başkan Angı, Konya’daki kamu yatırımlarının sürdüğünü söyledi. Yatırımlar noktasında ihtiyaca göre öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Angı, dış çevre yolu yatırımının önemine dikkat çekti.  

KONYA NEYDİ NE OLDU 

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya yatırımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde yatırımların durduğuyla ilgili söylemlerin doğru olmadığını dile getiren Başkan Angı, “Türkiye’nin ekonomik daralma sürecinden dolayı ödenek kısıtlamaları yaşandı. Ama yatırımların durması söz konusu değil” dedi. Başkan Angı, yatırımlar noktasında Konya’nın önemli bir noktaya geldiğini belirterek, bazı hatırlatmalar yaptı. Angı sözlerini şöyle sürdürdü, “Konya açısından 2002 öncesinin büyük projeler bazında hayalleri neydi? Birincisi; her dönem gündeme gelen, Mevlana Haftası kutlamalarının yapılabileceği bir yer yoku. “Pota altında sema ayini” diye manşetler atılırdı. Yarışma projesiyle Mevlana Kültür Merkezi alanı başlatıldı fakat ödenek verilmediği için bitirilemedi. Bizim dönemimizle tamamlandı ve bununla kalmadı, etrafındaki kamulaştırmayla İstiklal Harbi Şehitliği bölgesinin de düzenlenmesiyle o bölge yeni bir kimlik kazandı. Büyük bir hayaldi, yapıldı. Yine tahıl ambarı olan Konya Ovası’nın sulanması lazım. Mavi Tünel Projesi bir hayaldi. Refah Yol hükümeti zamanında ihalesi yapılmış ama sonraki dönem 3’lü koalisyon döneminde yatırım programından çıkarılmış bir projeydi. Biz ne zorluklar yaşadık o proje için. Yatırım programına aldıracağız diye çok uğraştık. Birinci ayağı bitirildi, ikinci ayağındaki 2 baraj ve bir tünelin çalışmaları ise sürüyor. İkinci ayağı da 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Bu da büyük bir hayaldi ve biz gerçekleştirdik. Üçüncü olarak; Konya-Ankara arasına bir tren yolu hattı lazım diye konuşuluyordu. Ticaret mallarının taşınması için bu proje düşünülüyordu. 100 yıllık bir düşünceydi. Yapılabildi mi yapılamadı. Proje üzerinde ciddi bir çalışma yapılmamış. Sıfırdan biz aldık ve projesini yaptık, Ankara-Konya arasındaki Hızlı Tren hattını devreye soktuk, Ankara’dan da İstanbul’a kadar giden bir hat. Bu hat Sivas hattı bitince Sivas’a kadar gidecek, İzmir hattı bitince İzmir’e kadar gidecek, daha sonra Antalya-Nevşehir hattının Konya’dan geçişiyle, Konya’nın güneye geçişi sağlanmış olacak. Bunlar yürütülen projeler. Yıllarca duble yolla ilgili bir sürü şey yazıldı. Konya’nın 7 tane ana şehir giriş aksı var, bu ağın toplamı bin kilometreyi geçiyor. Bunlar tamamlandı, standartları yükseltildi. Sıcak kaplamaya geçildi. Her taraf baştan başa yapıldı. Şimdi Antalya’ya inecek olan Demirkapı Tünel Projesi devam ediyor diğer taraftan Alacabel Tüneli çalışması devam ediyor.”  

HİÇBİR PROJE DURMUŞ DEĞİL

Son dönemde projelerin durduğuyla ilgili eleştirilerin doğru olmadığını belirten Başkan Angı, Konya’daki büyük projelerin devam ettiğinin altını çizdi. Angı, “Hiçbir proje durmuş değil. Türkiye’nin ekonomik daralma sürecinden dolayı ödenek kısıtlamaları yaşandı buna göre çalışmalar devam ediyor. Ekonomik daralmanın nedeni ise; uluslararası boyutlu Türkiye’yi bunaltma harekatıydı. İkincisi uluslararası ticaret savaşlarının getirdiği bir daralmanın da etkisi var. Çin-ABD arasındaki ticaret savaşı bizi de etkiliyor. Suriye’deki süreç malum, İran’a ABD ambargosunun getirdiği zorluklar var, Rusya ile geçmişte yaşanan sorunların aşılıp normalleşme sürecine giriyorsunuz” dedi. 

PROJE PROJE KONYA’YI ANLATTI 

EĞİTİM, SU 

Konya’nın biten ve devam eden projelerine değinen Başkan Angı, şunları söyledi, “Yıllarca Konya’da Teknik Üniversite yok dedik. Şimdi Teknik Üniversitemiz var ve üniversite sayımız 5 oldu. Bunlar kolayla olmadı. Tuz Gölü’ne giden arıtma tesisini kuramadık diye manşetler atıldı. Aslı var mıydı yoktu. O sular Tuz Gölü’ne hiç ulaşmıyordu. Ama buna rağmen Konya atıksu arıtma tesisi tamamladı. İçme suyu başlı başına bir dertti. Konya insanı sert suyu kullanıyordu. Bugün Mavi Tünel’le memba kalitesindeki suyu kullanıyoruz. Konya’nın 2050 yılına kadar su sorununu çözen bir proje.”

SAĞLIK VE ULAŞIM 

Sağlık ve ulaşım yatırımlarına değinen Başkan Angı, “Numune Hastanesi yıllarca koğuş şartlarıyla hizmet verdi. Ne durumdaydı o hastane. Şimdi oraya mükemmel bir hastane yapıldı. Toplu ulaşımda metroyla ilgili başlatılan bir süreç var. Kolay bir proje değil büyük bir yatırım. Ama bir ucundan başlatmamız lazım. Araç sayısı her geçen gün artıyor. Biryandan Büyükşehir Belediyesi’nin Devlet Demir Yolu ile bir banliyö hattı projesi var. Onu ortaya koyacak. Yeni Şehir Hastanesi yapılıyor, oranın da ulaşımını sağlamak için yine demir yolu hattı projesi var. Bu anlamda sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, altyapıda aklınıza gelebilecek her alanda dokunulmadık yer yok. Dokunulması gereken yerler var mı var, çünkü şehir büyüyor” diye konuştu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Konya’nın kentsel dönüşüm çalışmalarıyla yeni bir boyut kazandığını, bu noktada çalışmaların devam ettiğini dile getiren Başkan Angı, şöyle konuştu, “Eski şehrin olduğu bölgelerdeki dönüşümler sürüyor. Mevlana bölgesindeki dönüşüm. Şükran Mahallesi, Abdülaziz Mahallesi’nde yeni projeler ortaya konacak. Şehrin nefes alacağı projeler olacak. Millet bahçeleri olarak eski stadyum ve ağır bakım bölgesindeki projelerin çalışmaları devam ediyor. Eleştiriler olabilir, ama hiçbir şey yapmayanların yapılanları eleştirme hakkı olduğunu düşünmüyorum.”

ÖNCELİK ÇEVREYOLU

Devam eden projeler noktasında Konya’nın ihtiyacından dolayı biran önce tamamlanmasını istedikleri projenin dış çevreyolu olduğunu söyleyen Angı, sözlerine şöyle devam etti, “Öncelikli projemiz dış çevreyolu projesi. Birinci etap bitti ama küçük bir eksik nedeniyle açılmadı trafiğe. Karayolları ile buradaki çalışmaların biran önce tamamlanıp 1. Etabın açılması için sürekli görüşmelerimiz oluyor. İkinci etapta da dolgu çalışmaları devam ediyor. Çevre Yolu Konya’nın en öncelikli projesi. Şehirlerarası yük taşımacılığında bu aksın kullanılması şart. Şehir içi trafiğinin rahatlatılması gerekiyor. Transit geçenlerin şehir ekonomisine katkı sağlamayacağını düşünerek dış çevreyolunu istemeyenler de var. Ama dış çevreyolu güzergahında da alışveriş merkezleri, dinlenme tesisleri vs. olacak. Konya ekonomisi açısından büyük kayıplar olacağını düşünmüyorum. Şehir içi trafik akışını rahatlatmak adına, dış çevreyolu projesinin Konya açısından önemli bir kazanım sağlayacak proje olarak düşünüyorum. Bu projenin suratlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak istiyoruz. 3. Etap zor bir etap. Çünkü burada viyadükler, tüneller olacak. Arazi engebeli bir arazi. O anlamda oradaki etap daha zor olacak. Bunları biran önce bitirmemiz gerekiyor. Şehir çok büyüdü, ulaşımın rahatlaması adına buna ihtiyacımız var. Metro 2. Bir başlığımız olarak sürekli gündemimizde. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürecek. Konya yeterli kadar yağış alamıyor. Tarım noktasında da önemli bir noktaya geldik. Ama suyu kontrollü kullanmamız lazım. Mavi Tünel Projesi dışında ilave dış havzalardan su getirme proje çalışmalarımız devam ediyor. Olgunlaştıkça bu projelerin de yatırıma alınması gerekiyor.

TEKNİK ÜNİVERSİTENİN YERİ 

Konya Teknik Üniversitesi’nin yeri noktasına da açıklık getiren Başkan Angı, “Teknik Üniversite’ye daha önce tahsis edilen bir alan var. Bu alanın avantajları var dezavantajları var. Teknik Üniversite’nin tüm bölümleri sanayi ile iç içe değil. Mimarlık gibi. Öğrencinin şehirden kopmaması, zemin açısından bölgenin yüksek kata uygun olmadığı gibi görüşler var. Bu anlamda bir karar verilecek. Ama ben ikili bir yapı ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kampusun bir kısmı bu bahsettiğimiz yerde olmalı bir kısmı da Selçuk Üniversitesi’nin güneyinde bir alan var, bu bölge gelişime de açık bir alan. Bu alanda olabilir. Bununla ilgili komisyon bir karar verip ona göre başlayacak. Öğrenciler şuanda SÜ’deki binalarda eğitim gördüğü için, şuan acele edilecek bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ZİYARETİ

Seçimlerde elde edilen başarıdan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya’yı ziyaret edeceği biliniyor. Ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğinin henüz netlik kazanmadığını dile getiren Başkan Angı, şunları kaydetti, “Cumhurbaşkanımızın programlarından dolayı henüz bir netlik yok. AK Parti’nin 18. kuruluş yıldönümü kutlaması 23 Ağustos’ta gerçekleşecek. 26 Ağustos’ta Malazgirt programı var. Daha sonra yurt dışı ziyareti var. Konya’ya gelişi aysonu da olabilir, Eylül’ün ilk haftası da olabilir. Şuan net bir bilgi yok.” 

ABDULLAH AKİF SOLAK-MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim