Cep telefonu aksesuarlarında önce çıkan firmalardan biri de GMC. Sektörde lider kuruluşlardan olan GMC, çalışmaları ile göz dolduruyor. Cep telefonları aksesuarları satıcısı GMC’nin yürütmüş olduğu tüm faaliyetlerini GMC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çakır ile konuştuk. "Tüm ürünleri ithalat ederek satışını gerçekleştiriyoruz" diyen Mehmet Çakır, "Yeni bir telefon çıktığı anda hemen takibimiz altına alıyoruz. Çin’de bulunan ekibimiz hemen telefon ile ilgili girişimlerde bulunuyor ve incelemeye başlıyor. Gerekirse o telefonu alıyoruz alanında uzman arkadaşlarımız ile birlikte parçalıyoruz enine boyuna incelemesini gerçekleştiriyoruz. Nelerin iyi nelerin ileride sorun yaratacağını az çok kestirip bir tablo hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.  

Mehmet Bey, ilk olarak sizleri tanıyabilir miyiz?

Öncelikle doğup büyüdüğümüz yer Konya. Yani Konyalıyız. Yaklaşık 17 yıldır da telefon sektörünün içerisinde hizmet vermekteyiz. İlk olarak ikinci el alım satım işi ile başladığımız bu sektörde şuan GMC markası altında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

Firmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Biraz öncede kısaca söylediğim gibi ilk işimize ikinci el telefon alım satım işleri ile başlamıştık. Daha sonrasında içerisinde bulunduğumuz sektörü daha yakından ve iyice araştırarak 2006 yılında aksesuar işine girmeye karar verdik. GMC markamızı da bu süreç zarfında tescilleyerek faaliyetlerimize başladık. GMC’nin yanında MAXPOİNT diye bir marka daha tescilleyerek tamamıyla kendimizi cep telefonu aksesuar işine yönelttik. Geldiğimiz nokta itibariyle Konya’da birisi İstanbul Caddesi’nde diğeri ise Yapıcı İş Merkezi civarında olmak üzere iki mağazamız ve iki dağıtım aracımız ile vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. 

Mağazalarınızda satışa sürdüğünüz aksesuar çeşitleriniz nelerdir?

Bizim için aksesuar demek telefon denilince akıllara gelen her şeydir. Yani telefonun içerisinde bulunan ana kart dışında tüm ürünlerin satışını yapabiliyoruz. Bunlar bataryalardan tutun kulaklık çeşitlerine kadar. Tüm ürünleri ithalat ederek satışını gerçekleştiriyoruz. Öncelik hedefimiz ülkemizde yapılan üretimler olsa da bulunduğumuz sektörü yakından takip etmek adına ithalata daha çok önem veriyoruz. Çeşitliliğimizi de buradan artırıyoruz. Kısacası kullandığımız elektronik cihazlarda işimize yarayacak yan ürünler nelerse hepsi tarafımızca temin ediliyor ve satışa sunuluyor. 

Hızla gelişen bir sektörün içerisindesiniz. Yeni ürünleri ve aksesuarları nasıl takip ediyorsunuz? Ürünleri nasıl seçiyorsunuz?

Yeni nesil ürünler insan hayatını kolaylaştırma adına çok kullanışlı. Eskiden telefon dediğimiz zaman bizler için araması ve mesaj göndermesi yeterliydi. Ancak gelişen süreçte özellikle dokunmatik ekranlı telefonların piyasaya çıkmasıyla yeni bir çığır açıldı. Artık insanlar bilgisayarlarında yaptıkları işlemleri tek bir tuşla telefonlarında yapabiliyor. Bu durum bizler adına iyi bir süreç. Hızlı olmasıyla birlikte yorucuda olabiliyor. Ama bu süreci çok iyi değerlendirmeye çalışıyoruz. Yeni bir telefon çıktığı anda hemen takibimiz altına alıyoruz. Çin’de bulunan ekibimiz hemen telefon ile ilgili girişimlerde bulunuyor ve incelemeye başlıyor. Gerekirse o telefonu alıyoruz alanında uzman arkadaşlarımız ile birlikte parçalıyoruz enine boyuna incelemesini gerçekleştiriyoruz. Nelerin iyi nelerin ileride sorun yaratacağını az çok kestirip bir tablo hazırlıyoruz. Bu sektörün en önemli unsuru olan lojistik işini de ayarlayarak gerekli parçaları kargo uçak sistemi ile telefonla birlikte mağazamız raflarına taşıyoruz. 

Mehmet Bey, tedarik noktasında ürünlerinizi ağırlık olarak nereden alıyorsunuz?

İşimizin büyük bir bölümünü Çin’de bulunan Guangzhou ve Shenzhen şehirlerinden karşılıyoruz. Çünkü sektörümüzün içerisinde yer alan ürünler burada daha hızlı bir şekilde üretilmekte. Çin’de ikamet eden kardeşim bu iki şehir arasında mekik dokuyarak sağlam ve kaliteli ürünleri bunun yanında cazip olanları yakından takip ediyor. Bizler de bu doğrultuda ihtiyaç hasıl olanları tedarik ederek alımları ve satışları gerçekleştiriyoruz. Yine tekrarlamak da fayda var aynı ürünlerin Türkiye’de üretilmesi durumdan tabi ki ilk tercihimiz kendi ülkemiz oluyor. Ancak üzücü bir durum olmasıyla birlikte ülkemiz bu sektörü oldukça geriden takip ediyor. Yenilenen sektörde geride kalmak bizim için iyi bir netice değil. Çin’de bu noktada iyi olduğunu için tedariklerimizin çoğunluğu Çin’den gerçekleşiyor. Aslında Çin’i seçmemizin bir diğer etkeni ise vergi dilimlerinin az olması. Bununla birlikte Çin’de hammadde desteği sağlanmakta ve işçilik ücretleri ülkemize nazaran daha az. Bizde ki politika biraz daha farklı olduğu için bu noktada maalesef ülkemizden faydalanamıyoruz. Neticede Çin ile de bir rekabet ortamına giremiyoruz. 

Bulunduğunuz sektörü Konya özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya’da aksesuar satışlarımız oldukça iyi seviyelerde. İlk etapta bu sektörde beş firma ile hizmet vermekteydik. Son iki yılda ise 12 firmaya kadar çıktık. Yani bu işi Konya’da gerçekten iyi yönde ilerliyor. Biz sayımızın artmasından kesinlikle şikâyetçi olmuyor aksine talepleri karşılama noktasında hepimiz adına iyi oluyor. Baktığınız zaman beş firma ile hizmet ettiğimizde de sayımız arttığında da kazanımlarımızda düşüş olmuyor. Genel olarak biz Konya’da tüm talepleri karşılayabiliyoruz. Artık İstanbul ile bu konuda yarışıyoruz diyebilirim. 

En çok hangi ürünlerin satışını gerçekleştiriyorsunuz?

Baktığınız zaman artık her gün yeni bir cihaz bu pazarın içerisine dâhil oluyor. Firmalar kendi markalarını vurarak yeni telefonları piyasaya sürebiliyor. Böyle olunca her grupta farklı aksesuarların satışını yapıyoruz. Ancak Apple ürünlerinde satışlarımız daha fazla. Nedeni ise yılda en fazla bir veya iki ürün çıkartması bunun yanında kasasını değiştirmemesi. Aslında kasa değişimi olmaması bizim için daha iyi. Belki de bu yüzden en çok bu marka altında ürün satışı yapıyoruz. Maalesef markaların çıkarttığı her ürün tutulmuyor. Ancak biz ihtiyaç olur diye yine de aksesuarlarını temin ediyoruz. Tutulmadığı zamanda üzülerek söylüyorum bu ürünler çöp oluyor. Artık bizlerde satışlarımız konusunda dikkatle çalışarak ürünlerimizi o yönde stokluyoruz.

Mehmet Bey, son olarak sektöre dair neler söylemek istersiniz?

Bulunduğumuz sektörde yaşadığımız en büyük sorun model çokluğu. İthalat noktasında buna bir önlem alınmazsa maalesef ülkemiz aksesuar çöplüğüne dönecek. Bizim bu konuda ki düşüncemiz her markaya bir kota getirilmesi yönünde. Özellikle Apple markasını bu noktada destekliyoruz. Yılda maksimum üç ürün çıkartan bir dünya markasından bahsediyoruz. Ancak diğer tarafa baktığımız zaman neredeyse yılda 50 den fazla model sayısı çıkıyor. Haliyle bizde her ürünün aksesuarını vatandaşımız için temin ettiğimizden dolayı elimizde kaldığı olabiliyor. Öte yandan her sektörde olduğu gibi personel problemi yaşıyoruz. Yetiştirmek üzere aldığımız elemanlar bir sene burada çalıştıktan sonra kendi telefoncu dükkânlarını açmaya yöneliyorlar. Kalifiyeli eleman noktasında bizlerde sıkıntı yaşıyoruz. Tabi bunun yanında yaşadığımız döviz sıkıntısı var. Malum sebeplerden ötürü yükselen döviz kuru doğrudan bize etki ediyor. Zaman zaman bunun zorluklarını yaşıyoruz. Sektöre dair bunları söyleyebilirim. Kendimizden kısaca son olarak eklemek istediklerimiz ise yakın zamanda yeni girişimler yaparak üretim noktasında da girişimlerimiz olacak. Biz artık üretmek bununla birlikte ülke olarak büyümek istiyoruz. Umarım bu süreç bizler adına iyi gider ve hem ülkemize hem de iş olarak kendimize katkılar sağlarız. 

SAMİ KAYALAR 

Editör: TE Bilişim