YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler hayalini kurdukları üniversite ve bölümlere gidebilmek için tercih yapmaya başladı. Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite hayali kuran öğrenciler ve aileleri tercih yapacakları Üniversiteleri ve bölümleri yakından araştırmaya başladı. Tercih dönemin başlaması ile birlikte Konya’da bulunan üniversitelerin rektörlerini Konya Yenigün Gazetesi olarak konuk ediyor, Üniversiteyi ve bölümlerini tanıtıyoruz. Röportajımızın ilk konuk üniversitesi ve rektörü Temeli 50 yıllık Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan bilim, teknoloji ve inovasyon üssü yeni bir güç olarak Konya’nın üçüncü devlet üniversitesi Konya Teknik Üniversitesi ve Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik.

Hocam öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Lisans derecemi 1989 yılında ve Yüksek Lisans derecemi  1995 yılında Marmara Üniversitesinde, Doktora derecesini 1999 yılında Sakarya Üniversitesinde tamamladım.  Doçentliğimi  2006 yılında aldım. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümlerinde görev yaptım. Gebze Teknik Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı, Mühendislik Fakültesi Dekanlığının yanı sıra Mimarlık, İşletme ve Temel Bilimler Fakültesi Dekanlıklarında bulunduktan sonra  6 Eylül 2018’de Konya Teknik Üniversitesi’ne Rektör olarak atandım.

Hocam Konya Teknik Üniversitesi’nin dünden bugüne uzanan serüvenini sizden dinlemek istesek neler söylersiniz?

Konya Teknik Üniversitesi, 1971 yılında açılan Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan birikim ve tecrübesinden aldığı güçle 18.05.2018 tarihinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Konya Teknik Üniversitesinin ana omurgasını teşkil eden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile Mimarlık ve Tasarım Fakültelerinin kuruluşu 1970 yılına kadar uzanmaktadır. Bu fakültelerin temel bölümleri olan Mimarlık Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü ve Harita Mühendisliği Bölümleri, 1970-1971 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mühendislik-Mimarlık Yüksek Okulu olarak açılmış, 1971 yılında Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi ismini almış, 1982-1983 eğitim-öğretim yılında Fakülteye dönüştürülerek Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak Selçuk Üniversitesine bağlanmıştır. 2012 yılında ise Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, “Mühendislik Fakültesi” ve “Mimarlık Fakültesi” olarak iki ayrı fakülteye ayrılmıştır. Nihayet 2018 yılında Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Selçuk Üniversitesi’nden ayrılıp, Konya Teknik Üniversitesi çatısı altında toplanmış, teknik üniversite vizyonu ve misyonu ile bilim ve teknolojiye taze kan olmuştur  Kurumsal kimlik olarak yeni kurulmakla birlikte yaklaşık 50 yıllık tecrübesiyle, eğitim, öğretim, araştırma ve tasarım deneyimleri, köklü alt yapısı ve tecrübeli akademik kadrosuyla Konya Teknik Üniversitesi, bölgenin bilim, teknoloji ve inovasyon üssü olarak 2 fakülte,1 meslek yüksekokulu ve 1 enstitü yaklaşık 17 bin öğrencisi 410 akademik, 150 idari personeli ile öğretime devam etmektedir.

Üniversitenin fiziki yapı ve altyapıyla ilgili şu an bir eksiği var mı?

Konya Teknik Üniversitesi 18 Mayıs 2018 tarih 7141 sayılı kuruluş kanunu gereği akademik birimlerinin ayrıldığı Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokoller neticesinde, Konya Teknik Üniversitesi yeni yerleşkesine taşınıncaya kadar bazı birimlerde alt yapı ve ortak kullanım alanları Selçuk Üniversitesi ile birlikte kullanılmaktadır.Alaeddin Keykubat Yerleşkesinde bulunan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi; 7 Blok içerisinde 65 bin metrekare, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2 Blok içerisinde 12 bin metrekarelik kapalı alanda (üniversitemize ait yerleşke sınırlarında bulunmaktadır)  öğretim faaliyetlerini yürütmektedir.27 bin metrekare kapalı, 53 bin metrekare açık alana sahip Gelişim Yerleşkesinde ise (Eski Mevlâna Üniversitesi) Rektörlük Hizmet Binası, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Merkezi Kütüphane, Koordinatörlükler, Yemekhane, Spor Salonu, 350 öğrenci kapasiteli Kız Öğrenci Yurdu ile yeni akademik yılda faaliyet yürütmesi planlanmaktadır.Yine Üniversitemize devredilen Eski Gazi İlkokulu ek hizmet binası olarak faaliyete geçecek olup bin 650 metrekare kapalı, 2 bin 150 metrekare açık alanda Sürekli Eğitim Merkezi’nin kullanımına tahsis edilmiştir.

Peki üniversiteye tercih yapmaya hak kazanmış bir üniversite adayı Konya Teknik Üniversitesi’ni neden tercih etmeli?

Konya Teknik Üniversitesi; temeli 50 yıllık Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan bilim, teknoloji ve inovasyon üssü yeni bir güç olarak Konya’nın üç devlet üniversitesinden birisidir. Küresel rekabetin hâkim olduğu günümüz teknoloji çağında, çağı yakalayan, araştırma ve geliştirme yeteneği ile donatılmış, rekabetçi, nitelikli projeler üreten, mühendisler, mimarlar ve teknikerler yetiştirmeyi amaçlayan Konya Teknik Üniversitesi; öğrenci odaklı, yönlendiren, yenilikçi, fikir üreten, girişimci, stratejik kuruluşlarla işbirliği yapan, Ar-Ge, tasarım ve inovasyonda öncü, üniversite-sanayi işbirliğinde somut adımlar atan bir üniversitedir.  Bu kapsamda Konya Teknik Üniversitesi, hem nitelikli eğitim, hem de nitelikli araştırmalar yapan bir üniversite olmayı hedeflemektedir. Konya’da bulunan inovasyon merkezlerinden İnnopark başta olmak üzere; Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ile ortak, nitelikli projeler üreterek ülkenin gelişmesine, kalkınmasına, katma değerine katkı yapacak faaliyetleri planlamaktayız. Üniversite olarak hem ekonomik hem de bilimsel temellerle ticarileşebilecek konularda çalışmalarımızı artırarak ülkeye katkıda bulunma amacı taşımaktayız. Bu çerçevede; öğretim üyelerimiz ve sanayicilerimizle periyodik toplantılar yaparak üniversite-sanayi işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz.

Konya Teknik Üniversitesi’nin hedefleri nelerdir?

Kurulduğu günden bu yana geçmişin akademik birikimi ve kültürünü unutmadan, yeniliğe açık, her alanda gelişime öncülük eden üniversitemiz; bilimsel, sosyal, ekonomik, kültürel ve sportif anlamda etkin ve dinamik gücünü her geçen gün artırarak geleceğe umutla ve güvenle bakmaktadır. Bilindiği gibi üniversiteler toplumun kendilerine verdiği destek ve önemle yükselebilirler. Bizler de toplum için bilim üreten üniversite olma anlayışıyla fiziki, akademik ve idari açıdan araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz.  Konya Teknik Üniversitesi olarak Türkiye’nin en iyi teknik üniversitelerinden birisi olmayı hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizin stratejik ve ileri teknolojiye sahip kuruluşları ile (ASELSAN, TAI, TEI, Havelsan, Roketsan gibi) iş birliği halindeyiz. Yine üniversitemizde, savunma sanayine yönelik üniversite-sanayi iş birliği ile eş zamanlı programlar yürüterek Ar-Ge, Tasarım ve İnovasyonda öncü üniversite olma yolunda sadece Türkiye’de değil Dünya’da da marka üniversite olma hedefiyle çalışmalar yürütmekteyiz. Bu anlamda savunma sanayisine yönelik çalışma gerçekleştiren firma, üniversite ve teknik okulların bir araya gelmesi noktasında fuar, sergi gibi etkinlikleri önemsiyoruz ve ilerleyen zamanlarda bu gibi işbirliklerine zemin hazırlayacak projeleri hayata geçireceğiz.

Hocam son olarak öğrencilere ve ailelerine tavsiye niteliğinde neler söylemek istersiniz?

Konya’ya şehir olarak baktığımız zaman yaşanabilecek düzenli, her türlü sosyal imkanın olduğu, tarihin dokusunun olduğu bir şehir. Konya’da büyük şehirde olması gereken tüm imkanın olduğu bir şehir. Konya ulaşım açısından da öğrencilerimizin tercih edebilecekleri bir şehir. Konya’da yaşamayı hem ailelere, hem de öğrencilere öneriyorum. Bizler Teknik Üniversiteyiz. Teknik Üniversite’nin ihtiyacı olan sanayi de Konya’da geniş bir şekilde mevcut. Mühendis ve Mimarlık tercih etmeyi düşünen öğrencileri ve ailelerini ya da önlisans tercih edecek öğrencilerimiz ve ailelerini gönül rahatlığı üniversitemize çocuklarını yönlendirebilirler. Öğrencilerinin üniversitemizden en iyi eğitimi alacaklarına ve araştırmalar yapacaklarına emin olabilirler.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim