Deterjan sektöründe; Türkiye’de yerli olarak 4. olan toz deterjan kulesini kurarak 2004 yılında toz deterjan üretimine başlayarak Anadolu’nun önemli bir üretim merkezi haline gelen Etap Kozmetik Kimya, yoluna emin adımlarla devam ediyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi2nde 40 bin metrekaresi kapalı, 20 bin metrekaresi açık olmak üzere toplamda 60 bin metrekarelik üretim tesisinde Toz Deterjan, Sıvı Deterjan ve Asit Grubu Deterjanlar ile Endüstriyel Temizlik Ürünleri üreten Etap Kozmetik Kimya, bünyesinde önemli markaları barındırıyor. 3 kıtada birçok ülkeye ihracat yaparak ülke ekonomisine büyük bir girdi sağlayan Etap Kozmetik Kimya, 2019 yılında ihracattaki paylarını yüzde 40 artırmayı hedefliyor. Etap Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akpınar, Etap Kimya’nın gelişim süreci, üretim faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Etap Kimya hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Etap Kozmetik’in yapılanması nasıl?

Etap Kozmetik Kimya San. A.Ş., Türkiye’nin önde gelen toz ve sıvı grubu temizlik üreticilerinden olup, toz deterjan üretiminde Türkiye’de yerli olarak 4. Toz deterjan üretim kulesine sahiptir. Toz deterjan üretim kapsamında her türlü matik deterjan ve elde yıkama deterjan üretimi, sıvı üretim alanında sıvı ve jel bulaşık deterjanı, çamaşır yumuşatıcı, cam temizleyici, yüzey temizleyiciler, sıvı arap sabunu, halı şampuanı, kozmetik üretim alanında sıvı el sabunu, oda parfümü ürünleri, kuvvetli asit ve baz grubu deterjan üretim alanında ise çamaşır suyu, ultra çamaşır suyu, tuz ruhu, jel lavabo açısı, yağ ve kireç çözücü üretimlerini yapmaktadır.

Üretimi yapmakta olduğunuz ürünler iç ve dış piyasada Yetiş, Puffy, Yetgon, Şef ve Colgoclin markaları ile market raflarında yerini almakla birlikte, Türkiye’de mevcut ulusal marketler zincirlerine de Private Label olarak üretim de yapmaktayız.

Genel olarak temizlik sektörüne baktığımızda 2018 yılını ilk 6 ay ve ikinci 6 ay olarak ayrı ayrı değerlendirmek daha doğru olacaktır. 2018 yılı ilk altı ayı, yapmış olduğumuz yıllık üretim ve satış stratejileri planlarımıza ulaşmak için çok önemli bir basamak oluşturmakla birlikte, ikinci altı ay sonrası yaşanan ve sadece Türkiye ile sınırlı kalmayan global ekonomik problemler, döviz piyasalarındaki öngörülemeyen dalgalanmalar her ne kadar satış stratejilerimizde bir sorun oluşturmasa bile üretim- hammadde girdi-tedarikçi üçlemindeki yaşanan sorunlar üretim ve satış öngörülerimizi olumsuz etkilemiştir. Neyse ki hızlı bir şekilde yapılan kriz yönetimi ve atılan yerinde ve doğru adımlarla 2018 yılı hedeflerimize artı toleransla ulaşmış bulunmaktayız.

2019 yılı nasıl geçiyor? Yeni ürünler pazara sunuldu mu?

2019 yılında daha önceki yıllarda yaptığımız ilk altı ay ve ikinci altı aylık planlarımızı, 3’er aylık planlar şeklinde yaparak daha etkin ve dinamik bir strateji izleme kararı almış bulunmaktayız. 2019 yılı için geride bıraktığımız ilk 3 aylık periyod verilerine baktığımızda da bu dinamik stratejinin olumlu sonuçları görülmektedir. 2019 yılını aynı zamanda bir AR-GE atılımı olarak planlamaktayız. Yukarıda detaylı vermiş olduğumuz mevcut ürünlerimize ilave olarak özellikle kozmetik grubuna yeni ürünler katmak için AR-GE çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Şu anki verilere baktığımızda 2019 yılı dördüncü 3 aylık periyodda sonuçlandırmayı planlamaktayız.

Temizlik ürünleri pazarındaki yeriniz nedir?

Üretimini yaptığımız tüm ürün gruplarında (matik ve elde yıkama toz deterjan, sıvı temizlik grubu, asit grubu) Private Label çalışmalarımızda devam etmektedir. Private Label üretimimiz tamamiyle iç piyasaya yönelik olup başta Migros ve Şok marketler olmak üzere ulusal market zincirleri önemli yer tutmaktadır.

İhracat çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

İhracat konusu artık günümüz global dünyasında büyük ölçekli işletmelerin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Biz de bu anlayışla kendi bünyemizde oluşturduğumuz ihracat departmanı ile tüm Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerine ihracat yapmaktayız.

Türkiye, yeni vizyon, yeni yol haritası ile ihracatta büyük dönüşüme ve rekorlara hazırlanıyor…  Bu konudaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

-Burada daha doğru bir yorum yapabilmek için detaya inmek ve ihracat artışının sebeplerine bakmak gerekir. İhracat rakamlarında ki artış, kırılan rekorlar kur artışından kaynaklı bir artış ise şayet bu bilgide belirtildiği gibi Türkiye yeni bir dönüşüme gitmemekte. Diğer durumda, yani ihracattaki artış satış hacmindeki bir artıştan kaynaklanıyorsa bunu dış ticarette iyiye giden bir Türkiye olarak yorumlamak doğru olabilir. Ancak burada şu noktayı göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye geçmişte cari açığın olduğu yıllarda büyüyebilmiştir. Yani ithalatın ihracattan fazla olduğu yıllarda. Yapısal bir değişiklik yapılıp ihracat bazlı büyüme gerçekleşiyorsa tabii ki bu ülkemiz için yeni bir vizyona, yeni bir yol haritasına işaret eder.

Şirket olarak siz, bu yeni döneme ne tür katkılarda bulunacaksınız? 2019’da ne kadar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?

2019 yılında geçen yıla oranla yüzde 40 büyüme gerçekleştirmeyi planlamaktayız.

Faaliyet gösterdiğiniz alanda küresel pazar koşulları (pazar büyüklüğü, potansiyel, rekabet, ürün ve teknolojik gelişmeler vb.) hakkında en son bilgileri paylaşır mısınız?

Üretimde teknolojik yapımızı devamlı yenilemekte ve bu doğrultuda yatırımlar yapmaktayız.  Lakin ülkemizdeki maliyetlerin yüksek olmasından dolayı dünya pazarında rekabette başarı konusunda biraz zorlanıyoruz.

Sektördeki gücünüz ve ihracat performansınız hakkında detaylı bilgi verir misiniz?

Üretimimizin yüzde 25’lik kısmını ihraç etmekteyiz. Fakat bu oranı yüzde 40’lara taşımak gibi bir zorunluluğumuz var. İç piyasada ekonomik ürünlerde firmamız ön sıralardadır.

Sektörde içerde ve küresel pazarda sizi farklı kılan (Ar-Ge, inovasyon, tasarım, teknoloji, üretim modeli, rekabet vb.) yanınız nelerdir?

Marka bilinirliğimizin az olmasından dolayı ve iç piyasada marka maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı firmamız ekonomik segmentte ciddi performans göstermektedir.

İhracat alanında yeni çalışmalarınız, pazar arayışlarınız ya da daha da etkin olmak istediğiniz yerler var mı?

Fırsat ülkelerini devamlı takip etmekteyiz. 2019 yılı için 40 ülke ziyareti hedeflemekteyiz. Ziyaretini gerçekleştirdiğimiz ülkelerde distribütör yapısını oluşturamadığımız zamanlarda ortaklık yapısı ile risk alarak ihracatımızı arttırmaya çalışıyoruz.

Hükümetin PL’ye sınır getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni alınan kararlar gereği Private Label ürünlere getirilen sınırlamaların yerinde bir karar olduğu kanaatindeyiz. Üretim kapasitesinin büyük bölümünü PL ürünlere ayıran firmalar, tedarikçi firmaları ile gelecekte yaşayacakları anlaşmazlıklar sonrasında kendi markaları ile kaybetmiş oldukları piyasayı tekrar kazanmada zorluklar yaşamakta, pek çok zaman da bunda başarılı olamayarak üretimlerini durdurmak zorunda kalmaktadırlar. PL ürünlere getirilen kısıtlamalar, firmaların kendi markaları ile büyümeye çalışmaları konusunda olumlu sonuçlar verecektir diye düşünüyoruz.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim