Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca 35 projenin gerçekleştirilmesi planlanmış,  Havalimanları, raylı sistemler, otoyollar ve haberleşme hizmetleri gibi alanları kapsayan projelerin öne çıktığı planlamada Konya YHT Gar Projesi de yer almıştı. Bu kapsamda, yapımı devam eden yeni gar inşaatındaki çalışmaların hızlanacağı belirtilmişti. Ancak alınan bilgilere göre İkinci 100 Günlük Eylem Planı çerçevesinde hedef koyulan süre içerisinde gar inşaatı çalışmalarının tamamlanamayacağı iddia ediliyor.    

İKİNCİ EYLEM PLANI UMUT OLMUŞTU

Konya'yı raylı ulaşımda farklı bir noktaya taşıması beklenen yeni YHT Gar inşaatının çalışmaları, Selçuklu İlçesi'ndeki Eski Buğday Pazarı olarak bilinen bölgede devam ediyor. Yapım ihalesinin 2016 yılının Temmuz ayında gerçekleştirildiği yeni gar inşaatının sözleşme bedeli 68 milyon lira olarak belirlenmişti. Çalışmaların hızlı bir şekilde başladığı yeni gar inşaatının yapımı dört gözle beklenirken, 2018 yılında yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı gar inşaatının hedeflenen süre içerisinde tamamlanamayacağı konuşuluyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" içerisinde Konya Yeni Gar Projesi'nin de yer alması, söylentilerin aksine projenin beklenenden daha hızlı tamamlanacağı konusunda yeni bir umut olmuştu. 

ÖDENEK SIKINTISI MI YAŞANIYOR?

Yeni YHT Gar inşaatıyla ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. 2018 yılında başlayan ve döviz kurunun yükselmesinin tetiklediği ekonomik sıkıntılar, birçok kamu yatırımında olduğu gibi Konya YHT Gar inşaatı çalışmasını da olumsuz etkiledi. Yaşanan sorunlar nedeniyle YHT Gar inşaatı için ödeneklerde gecikmeler meydana geldiği, bu durumun da çalışmaları yavaşlattığı gelen iddialar arasında. Yaşanan bu sorunun devam etmesiyle çalışmaların "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" süresince bitirilemeyeceği belirtiliyor. 100 Günlük Hedef'in tutturulması için ise ödenek sorununun çözülmesi ve tam kapasiteli bir çalışmanın yapılması gerektiği savunuluyor. 

KONYA ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLACAK 

Yeni YHT Garı Ankara, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatları ile Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice, Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu hatlarının toplama ve dağıtımı açısından önemli bir proje olarak hayata geçirilmişti. Projenin tamamlanmasıyla Konya'nın, demiryolu trafiğinde önemli bir merkez olması hedefleniyor.  

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim