Milyonlarca öğrencinin ter döktüğü sınavda Konya’dan önemli dereceler elde eden öğrenciler oldu. Bu öğrencilerden biri de İbrahim Ali. Ali, YKS’de eşit ağırlık alanında Türkiye 12.’si olarak büyük bir başarıya imza attı. 9. sınıfta belirlediği Hukuk Fakültesi hedefi için çalışan ve bu hedefe ulaşan İbrahim Ali, başarılı olmak için en önemli unsurun hedef belirlemek ve çalışmak olduğunu söyledi. 

Türkiye 12.’si olmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu belirten İbrahim Ali, başarısının çevresince de büyük yankı uyandırdığını söyledi. Gerek okuldaki öğretmenleri gerek ailesinin böyle bir başarıyı kendisinden beklediklerini dile getiren Ali, “Hocalarım ilk 10 bekliyorlardı. Ailem de ben de çok sevindim. Gece uyuyamadım. Hiç konuşmadığım arkadaşlarım, hocalarım aradı tebrik etti. Büyük bir mutluluk oldu. Türkiye geneli deneme sınavlarından 1., 2. oluyordum. O yüzden bir beklenti oluşmuştu. 12. oldum, hayırlısı olsun” dedi. 

BAŞARI BİR GELENEK

Başarının ailesinden geldiğine dikkat çeken Ali, “Abim Tıp okuyor. Babam Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun. Annem Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1.’likle mezun oldu. Başarı biraz aileden geliyor” diye konuştu. 9. sınıfta kendisine bir hedef koyduğu ve bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Ali, şunları söyledi, “Sayısalcıydım, hukuk fakültesi istediğim için eşit ağırlık bölümüne geçtim. Akademisyenlik istiyorum. Ülkemin hukukunu daha çok geliştirmek istiyorum. Belli bir söz sahibi olmak istiyorum. Aksaklıkların cesurca üstüne gitmek istiyorum. Elimden geldiğince faydalı işler yapmaya çalışacağım.” 

HEDEF BELİRLEMEK ÇOK ÖNEMLİ 

Hedef belirlemenin önemine dikkat çeken Ali, başarıya giden yolda önce bir hedef belirlemek gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Ali, “

Hedef belirlemek çok önemli. Hedefi olmayan bir gemi boşa kürek çeken bir takta yığınıdır. Amacı bir yere varmak değildir sadece gitmektir. O yüzden aynı yerde dönüp de durabilir şansına bir yere de varabilir. Ama bu ihtimal çok düşük. O yüzden hedef belirlemek çok önemli. Ve hedefi yüksek tutmak çok önemli. Ben hukuk alanında en yüksek üniversiteyi hedefledim. Bu hedef için çalıştım. Hedef belirlemek size bir pusula veriyor. Yol haritası çiziyor. Çıkmaza düştüğünüz zaman kafanızı kaldırıyorsunuz hedefe bakıyorsunuz. Ona göre yolunuza devam ediyorsunuz” diye konuştu. 

ÇALIŞMAYA ERKEN BAŞLANILMALI 

Sınava hazırlık sürecindeki çalışma metodu hakkında bilgiler veren Ali, “9. sınıfta matematik olimpiyatçısıydım. Lise 1’de tüm matematiği hallettim. Bunun bana çok faydası oldu. Matematikte 11. 12. sınıfta anlatılan soruları ben 9. sınıftayken biliyordum. Matematiği hallettiğim için kafam biraz daha rahattı. Fazla sistemli çalışmıyordum aslında, biraz dağınık bir insanım. Ama 9. sınıftan itibaren çalıştığım için, temeli biraz sağlam attım, onun faydası oldu. Erken başlamak önemliydi benim için. Ufkunuz biraz daha geniş oluyor. Küçük yaşlardan başladığım için çalışmaya benimsemiştim” şeklinde konuştu. 

ÇIKMAZA DÜŞÜNCE HEDEFİMİ DÜŞÜNDÜM

Ders çalıştığı dönemlerde bazen çıkmaza düştüğünü ancak bu durumu hedefini düşünerek aştığını dile getiren Ali, “Benim çıkmaza düştüğüm anlar oldu zaman zaman. Ama bu tür durumlarda hedeflediğim üniversitenin fotoğraflarını açıp bakıyordum, yorumları okuyordum” dedi. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni hedeflediğini, bu hedefi neden tercih ettiğini açıklayan Ali, şöyle konuştu, “Hedeflediğim üniversite Galatasaray Üniversitesi. 11. sınıfta gittim üniversiteyi gezdim, ben bu üniversiteyi kazanacağım dedim, kazandım. Türkiye’de belli bir isim yapmış kişiler burada eğitim veriyor. Belli bir otoritesi var. Buraya girince bir aileye girmiş gibi oluyorsunuz. Onların arasında Galatasaraylı olmak gibi bir tabir var. İş dünyasında da Galatasaray Üniversitesi’nden mezun olmak bir adım önden başlatıyor.”

SIKILDIĞINDA FARKLI ALANLARA YÖNELİYORDU

Ders çalışırken sıkıldığı veya mola verdiği dönemlerde farklı uğraşlarla kafasını dağıttığını söyleyen Ali, “Mızıka çalıyorum, basketbol oynuyorum. Şiir yazıyorum. Şiir okuyorum. Futbolu çok seviyorum ve maçları izliyorum. Gezmekten tozmaktan kendimi kısıtladım biraz ama şimdi biraz daha rahatladım bu anlamda. Bilardo oynuyorum, evde bir alanımızı bilardoya ayırdık. Zeki Müren plağım var onu da koyuyorum ders aralarında Zeki Müren eşliğinde yavaş yavaş bilardo oynuyordum o beni rahatlatıyordu” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞMAK GEREKİYOR 

Üniversite sınavına girecek adaylara önemli tavsiyelerde de bulunan Ali, şunları söyledi, “Ders çalışmaya erken başlamalılar. Kendilerine güvenmeleri çok önemli. 12. Sınıfta ders çalışmaya başlayıp kazanacak mıyım diye düşünmemeleri lazım. Belli bir sistemi olmasa bile ders çalışmaya erken başlasa o düzensizliği aşabilir. İşi ciddiye almak çok önemli. Bu sınava bir sürü kişi giriyor. Onların arasından sıyrılmak için çalışmak lazım. Çalışmadan başarı olmaz. Sadece kendileri için değil ülkemiz için çalışmaları lazım. Hep birlikte ileri götürmemiz bu ülkeyi.”

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim