Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her sektörü etkileyen makineleşme, tarım ve tarıma dayalı sanayi için de önemli bir dönüm noktası oldu. Bu manada, gelişen teknolojiye ayak uydurma gayretiyle çalışan özel sektör temsilcileri, makine üretimine de ağırlık vermeye başladı. Bu üreticilerden biri de İntermak. Süt makineleri ve gıda makineleri üretimi yapan İntermak, ürettiği ürünlerle şehre ve ülkeye önemli bir kama değer sağlıyor. Önceden ithal edilen bu makinelerin üretimini yaparak, kurulumlarını gerçekleştiren İntermak, bu alanda ithalatın önüne geçmiş durumda. Bunun yanında sektöründe ihracat yaparak ekonomiye önemli bir getiri sağlayan İntermak, hedeflerini daha da büyüttü. Diş dolgu maddeleri, diş yapıştırma simanları gibi kendine özgü ürünler de üreten İntermak’ın bu alandaki hedefi Avrupa’da ilk 5’e girmek. Bunun için Pazar arayışlarını sürdüren İntermak, bu alanda Amerika pazarına girmeye hazırlanıyor. İntermak’la ilgili bilgiler veren ve hedeflerini anlatan İntermak Genel Müdürü Hüsamettin Sönmez, hedef pazarlara dönük altyapı oluşturmaya gayret ettiklerini söyledi.

Hüsamettin Sönmez kimdir? Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ben 1957 Konya doğumluyum. Aslen Konyalıyım. Babam memurdu ve ben Konya erkek lisesinden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazanarak oradan mezun oldum. Devlet Demir Yolları ve TÜMOSAN gibi kurumsal yerlerde çalıştım. Daha sonra 1990 yılında birtakım arkadaşlarla profesyonel bir girişim olarak şirketimizi kurduk. Evliyim 3 çocuğum var. Çocuklarımın da 2’si burada çalışıyor. 2 şirketimizde 110 kişi çalışıyor. Satışlarımızın yüzde 40’ı ihracat. Bir dönem belediye meclis üyeliği yaptım Meram Belediyesi’nde. Bir cami derneği kurduk yönettik, ailenin 2 tane vakfı var Osmanlı’dan kalan. Onların da mütevellisiyim. Sanayi Odası’nda da Meclis Üyesiyim. Teknokent A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesiyim. Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Sanayi Odası’nın yeni kurmuş olduğu Ahi Türk şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanıyım. KSO’da eğitimle ilgileniyorum. Tuza Pakpen Endüstri Meslek Lisesi’nde de Koordinasyon Kurulu’ndayım. Bir yerden bir hizmet talebi geldiği zaman ona cevap vermeye çalışıyoruz.

İntermak nasıl ortaya çıktı? Hangi ürünleri üreterek başladınız?

Bu işe mütevazı bir bütçeyle başladık. Şirketimiz süt makineleri, gıda sektörü ağırlıklıydı. Sıfırdan başlayarak gıda makineleri, gıda katkıları üretimine başladık. Daha sonra bir şirket daha kurarak diş malzemeleri üretmeye başladık. İntermak şirketinde gıda makineleri yanında, gıda katkıları peynir mayası, temizlik ürünleri, dezenfektanlar ürettik. Bu sene de yem katkıları ile ilgileniyoruz. Bunların da hepsi hep hayvancılık ve gıda sektörü ile ilgili.

Neden Gıda sektörünü tercih ettiniz?

Ortaklarımız gıda sektörüyle ilgiliydi. Onların da talepleri oldu. Gıda sektörüne dönük bir makine şirketi kuralım istedik. Yola çıkarken gıda sektörünü hedeflemiştik. O yıllarda ekipmanlar da hep ithal geliyordu. Biz başlayınca bu ithalatın önünü kestik, ihracat yapar duruma geldik. Tamamen yerli üretimle karşılanıyor. Yurt dışına da anahtar teslim süt veya gıda tesisleri kuruyoruz. Bunların hepsini de biz kendimiz üretmiyoruz. Türkiye’deki diğer üretici arkadaşların makine ekipmanlarını alıp monta edip çalıştırıyoruz. Yarı üretim yarı taahhüt müteahhitlik gibi iş yapıyoruz. Bunun da bize avantajları oluyor. Biz her şeyi üreteceğiz diye çok büyük fabrika kurmuyoruz, çok büyük ekipman almıyoruz, çok fazla eleman da çalıştırmıyoruz. Başka arkadaşların mallarını dışarıya pazarlamış oluyoruz. Burada önemli olan o fabrikanın nasıl kurulacağı ve oradaki memnuniyeti sağlamak.

Son yıllarda Ar-Ge’ye çok önem veriliyor. Bu kapsamda sizin Ar-Ge faaliyetleriniz ne durumda?

Her iki şirketimizde de Ar-Ge müdürlüklerimiz var. Bizdeki üretimde çalışan elemanlar Ar-Ge’ye destek veriyoruz. Ar-Ge’de epeyce makine, ekipman özgün tasarımını yaptık kendimiz ürettik. En son diş malzeme şirketine lazım olan bir Alman makinesi vardı. Biz onu 4’te 1 fiyatına mal ederek Almanya’dan almak yerine burada kendimiz ürettik. Kimya sektörüne bu makineyi seri üretime geçirmeyi de düşünüyoruz. Diş dolgu maddeleri, diş yapıştırma simanları gibi özgün ürünleri kendimiz üreterek gerçekleştirdik. Bunla ilgili 6-7 tane uluslararası makalede bizim üniversitelerimiz çalıştılar ve performans olarak dünyada ilk 3’e giriyorlar. Şuanda Amerika pazarına girmeye hazırlanıyoruz. Amerika’da piyasa araştırması yapıyoruz. Diş malzemelerdeki hedefimiz Avrupa’da ilk 5’e girmek.

Üniversite-Sanayi işbirliğine önem veriyor muyuz?

Üniversite-Sanayi işbirliğine önem veriyoruz. Ben Teknokent’te de yönetimde olduğum için üniversite ile yakından işbirliğimiz var. Şuanda 4-5 hocamızla bizim ortak proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar, bazen hocalarımızın yaptığı Ar-Ge çalışmasını burada endüstriyel üretim noktasında olabiliyor. Veya hocalarımızla birlikte yeni ürün tasarımları yapıyoruz. Özellikle yem katkıları konusunda 3-4 ürün çalışıyoruz. Orada yeni projelerimiz var. Diş malzemelerinde de hem yurt içinden hem yurt dışından danışmanlık aldı.

İntermak olarak ihracat noktasındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Biz ihracata çok önem veriyoruz. Yurt dışı fuarlara katılıyoruz. Almanya’da, Afrika’da, Asya’da, Yunanistan’da fuarlara katılıyoruz. Toplamda 2 şirket olarak 35-40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Afrika açılımımız devam ediyor. Cezayir, Kenya gibi ülkelerle çalışıyoruz. Orta Doğu’daki ülkelerle çalışıyoruz. Türkmenistan, Moldova gibi ülkelerle çalışıyoruz. Her yıl 6-7 uluslararası fuara katılıyoruz. Hedef pazarlara dönük altyapı oluşturmaya gayret ediyoruz. Pazar genişletmeye çalışıyoruz.

İntermak olarak yeni hedefleriniz neler?

Daha çok hayvancılık sektöründe gelişmek istiyoruz. Çünkü makine sektörü Türkiye’de doygunluğa geldi. Çok fazla makine üreticisi var. Dolayısı ile çiftlik sektöründe yapılması gereken çok iş var. Türkiye’de yılda 1 milyon buzağı ölüyor. Süt verimleri çok düşük. Dolayısı ile bu sektörde yapılacak çok iş var; gerek hijyen, gerek besleme, gerek bakım konularında. O sektöre katkı yapmanın milli bir görev olduğunu düşünüyoruz. Bunun yurt dışında da büyük potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda bu alanı geliştirmek istiyoruz.

Kendiniz mühendissiniz. Çalışmalar noktasında çalışanlarınıza tavsiyeleriniz oluyor mu?

Artık mühendislik yapmıyorum, yöneticilik yapıyorum. Ama zaman zaman görüş bildiriyorum. Hatta bugün yeni bir makinenin resimleri üzerinde arkadaşlarla istişarelerde bulunduk. Tecrübelerimizi aktarıyoruz.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim