Konya’nın önemli Kur’an Kurslarından biri olan Havzan Nuraniye Kur’an Kursu, bugüne kadar sayısız hafız yetiştirdi. Havzan Nuraniye Kur’an Kursu, Diyanet İşleri Başkanlığı Konya İl Müftülüğü’ne Bağlı olarak 1968 yılında tek katlı binasında hizmet vermeye başladı. O günden buyana hem fiziki altyapısıyla hem de öğrenci sayısıyla büyüyerek eğitimini sürdüren Kurs, 1987 yılında 3 katlı içinde mescit de bulunan hizmet binasına, daha sonra da 1995 yılında 4 katlı ek hizmet binasına kavuşmuştur. Kursta 5 sınıfta yüzüne, 7 sınıfta ise hafızlık eğitimi yapılıyor. Yüzüne sınıflarında ortalama öğrenci sayısı 30 hafızlık sınıflarında ortalama öğrenci sayısı ise 15. Şuana kadar bin civarında hafız yetiştirdiklerini belirten Kurs Müdür Cevdet Akan, bu öğrencilerin bir kısmının ise önemli yerlere geldiğini söyledi. Havzan Nuraniye Kur’an Kursu ile ilgili merak edilenleri Kurs Müdürü Akan şöyle cevaplandırdı;

Biraz bize Havzan Nuraniye Kur'an Kursu’ndan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle bizlere bu imkanı sağladığınız için size, bu binaların yapılmasına vesile olan hayır sever vatandaşlarımıza ve bu hizmete ön ayak olan saygı değer büyüklerimize şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyor, ölenlere rahmet, kalanlara ise hayırlı, bereketli, uzun ömürler diliyorum. Kursumuz Diyanet İşleri Başkanlığı Konya İl Müftülüğü’ne Bağlı olarak 1968 yılında tek katlı binasında hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra ikinci kat ilave olmuş yetmeyince 1987 yılında 3 katlı içinde mescit de bulunan hizmet binası, o da hizmetleri karşılayamaz duruma gelince 1995 yılında 4 katlı ek hizmet binamız ve son olarak da tamamı hayır sever bir ailemiz tarafından anahtar teslimi olarak yaptırılmakta olan hizmet binamız faaliyete başlamak üzeredir. Halen Meram Müftülüğüne bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımızın Temel İlke ve Hedefleri doğrultusunda, ilgili mevzuat çerçevesinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Kuran Kursunuzda verilen eğitimleriniz nelerdir?

Kursumuzda 5 sınıfta yüzüne, 7 sınıfta ise hafızlık eğitimi yapılmaktadır. Yüzüne sınıflarımızda ortalama öğrenci sayısı 30 hafızlık sınıflarında ortalama öğrenci sayımız ise 15’tir. İnşaatı hızla devam etmekte olan Ek hizmet binamız bittiği zaman sınıf sayılarımız da haliyle artış olacaktır. Kursumuz’da Yaz Kur’an Kurslarına yönelik de eğitim verilmekte olup 700-800 civarında öğrenci bu kurslara devam etmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı tüm kurslarda olduğu gibi Kursumuzda da verilen eğitim-öğretimin asıl amacı, öğrencileri eğiterek kötü tutum ve davranışlardan uzaklaşıp güzel ahlak sahibi olmalarını sağlamaktır.

Bizlere yatılı Kuran Kursundan bahsedebilir misiniz? Kaç kişi eğitim görüyor?

Kursumuzda hem yatılı hem de gündüzlü olarak eğitim verilmektedir. Kursumuzun giderleri Diyanet İşleri Başkanlığımız, Ebu Bekir Sıddık Eğitim ve Kültür Vakfı ve hayır sever vatandaşlarımız tarafından karşılanmaktadır. Yatılı kapasitemiz 170 olup tamamı doludur. Yatılı öğrencilerimizden herhangi bir ücret talep edilmemekte olup gündüzlü öğrencilerimiz de öğle yemeklerinden ücretsiz olarak faydalanmaktadırlar.

Yatılı Kuran Kurslarda kalanlar için sosyal imkânlar nelerdir? Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Kursumuzda yatılı kalan öğrencilerimiz için Diyanet bünyesinde çalışan veya emekli olmuş personel tarafından yapılan haftalık sohbet programlarımız olmakta sosyal ve kültürel etkinlikler (halı saha futbol maçları, çiğ köfte, film ve maç izleme vb.) yapılmaktadır.

İyi bir hafız olmak için neler yapılması gerekir. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle hafız ne demektir? Kısaca Hafız; sahip olduğunu sürekli ve nitelikli koruyan demektir. Hafız Kur’an’a ait bütün değerleri koruma sorumluluğunu üstlenen kişi olarak da tanımlanabilir. Hafız tevazu ve öz güven sahibi, tahammüllü, uyumlu ve gönlü tok olmalı. Hafızlık eğitimine başlamadan önce nitelikli bir yüzüne eğitim almak olmazsa olmazlardandır. Hafızlık olup olmamaya öğrencinin kendisi karar vermeli ve ailesi yönlendirme haricinde kesinlikle baskı yapmamalı. Bunun yanında hafızlık her şeyden önce süreklilik, istikrar, üstün gayret, fedakarlık ve özveri isteyen bir eğitimdir sürecidir. Öğrenci bunların bilincinde olup ona göre karar vermeli. 

 Bir veli çocuğunu Kuran Kursuna gönderirken nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle kurs seçiminde titiz davranmalı. Daha sonra kursa devamını sağlamalı ve bir şeyler öğrenip öğrenmediğini sürekli kontrol etmeli ve kurs idaresi ve hoca ile iletişim halinde olmalı.

Hocam şu ana kadar birçok kişi hem Kuranı Kerim öğrendi ve birçok kişi hafız oldu?

Takriben kursumuzda kuruluşundan bugüne kadar 1.000 (bin) civarında hafız yetişmiş, on binler diyebileceğimiz sayılarda insan yüce Kitabımız Kur’an’ı Kerim ve temel dini bilgileri öğrenerek kursumuzdan mezun olarak ayrılmıştır. Kursta verilen eğitim-öğretimin asıl amacı, öğrencileri eğiterek kötü tutum ve davranışlardan uzaklaşıp güzel ahlak sahibi olmalarını sağlamaktır

Havzan Kur'an Kursu’ndan Kuran-ı Kerim eğitimi alan veya hafız olan bahsedebilir misiniz? (Belediye başkanı, milletvekili gibi ünlü olan bahsedebilir misiniz) vb gibi…

Kursumuzdan on binler mezun olunca tabii olarak memleketin her bir köşesinde resmi kurum ve kuruluşlar ve özel sektörde; işçi, amir, memur ve iş adamı olarak çeşitli hizmet kollarında ülkemize hizmet etmektedirler.  Tüm isimleri yazmaya kalksak belki sayfalar yetmeye bilir.  Çorum Valimiz Mustafa Çiftçi, DİB Hizmet İçi Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı Cafer Tayyar Doymaz, Topkapı Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, Karaman Müftüsü M. Lütfi Ketenci ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş bunlardan sadece birkaçı.

Editör: TE Bilişim