Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin terör guruplarını temizleyerek bir koridor oluşturmasının önünü açacak olan askeri harekatta son aşamaya gelinmiş durumda. Son 2 gündür yaşanan gelişmeler, bölgeyi de hareketlendirdi. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından #BarısPınarıHarekatı etiketi Twitter gündeminde birinci sıraya çıkarken, Erdoğan konuşmasında “Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekâtı yürüteceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Gündemin kilitlendiği ve her kesimden destek gelen harekat, Konya’da bulunan Suriyelilere de umut oldu. 

ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ 

Yapılması beklenen harekatla ilgili Suriyeli vatandaşlardan Mehmet Cibrili, “Yapılan operasyonları sonuna kadar destekliyorum. Türkiye bizim için senelerdir savaşıyor. Ülkemizde savaş çıktığı zaman bizi kabul eden ilk ve tek komşumuz Türkiye idi. Bu anlamda vatanımızı, topraklarımızı bize geri kazandırmak için çok farklı operasyonlar yürütmeye devam ediyorlar her şey için Türkiye devletine ve Türk halkına teşekkür ederiz. Her türlü desteği sağlamak için elimizden geleni yaparız. Türkiye’yi tabi ki çok seviyoruz fakat tam anlamıyla can güvenliğimiz sağlanırsa ve tam manasıyla güvenli bölge oluşturulursa bizde vatanımıza geri dönmeyi çok isteriz. Fakat daha önceden yaşadığımız durumları tekrar yaşama ihtimalimiz bizi korkutuyor. Yıllardır ben ailemle birlikte Konya’da ikamet ediyorum gerçekten çok güzel ve konforlu bir şehir” dedi. 

‘TÜRKİYE’NİN SAVAŞA GİRMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Konya’da ikamet eden ve esnaflık yapan Abdulkadir El Osman, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını hatırlattı. Osman, Türkiye’nin kendileri için bir savaş verdiğini belirterek şunları kaydetti, “Amerika ve Rusya İslam düşmanlığı yaparak Türkiye’yi bir savaşın içine sokmaya çalışıyor bunu çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin de olası bir savaşa girmesini istemiyoruz. Artık burası da bizim bir memleketimiz. Ülkemizde savaş çıktığı zaman bize ilk kucak açan ülke Türkiye oldu. Hala Suriye için savaşmaya ve Suriye’yi korumaya devam ediyorlar yaptıklarından dolayı Türkiye’ye çok teşekkür ederiz. Operasyonlar başarılı olsa bile ülkemize dönmeyi düşünmüyorum. Burada işim var ailem burada ve çocuklarım burada okula gidiyor ve çocuklarımın yaşadığımız olayları tekrar yaşama korkusu, aynı duruma tekrar düşme korkusu ve yeni bir yurt arama çabasına girme korkusunun üstesinden gelemiyoruz Türkiye’yi kendi vatanımız gibi seviyoruz ve Türkiye’nin de aynı olayları yaşamaması için dua ediyoruz.” 

‘VATANIMIZI SEVİYORUZ’

Suriyeli Mecit Emin, Türkiye’nin uzun yıllardır Suriye’de bir savaş verdiğini söyledi. Bu kahramanlığın unutulmayacağını dile getiren Emin, “Türkiye ülkemizde savaş olduğu zaman bize çok yardımda bulundu, bize kucak açtı, bizi kendi vatandaşlarından ayırmadan sahiplendi. Şuanda da bizi korumak için bir çok operasyonun içine girmeye devam ediyor. Yaptıkları her şey için Türkiye’ye teşekkür ederiz. Türkiye çok güzel ve yaşanılası bir yer ben yıllardır Konya’da yaşıyorum ve çalışıyorum. Bize bu imkanları verdikleri için minnettarız Türkiye’nin yaptığı operasyonları tabi ki destekliyoruz. Vatanımızı seviyoruz ve geri dönmek istiyoruz ama şuanda sadece ziyaret etmeye gidebiliyoruz. Temelli dönüş yapmamız şuan için imkansız. Şuanda dönüş yapsak bile yaşadığımız olayları tekrar yaşama oranımız çok yüksek. Türkiye çok cesur ve korkusuz bir millet ayrıca misafirperverler sağladıkları  imkanlar çok güzel ama vatanımızı çok özledik tam anlamıyla her şeyden temizlenmiş bir Suriye karşımızda olursa tabi ki vatanımıza döneriz” şeklinde konuştu.

 ‘VATANINA DÖNMEYİ KİM İSTEMEZ’

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Konya’da ikamet eden ve esnaflık yapmakta olan Ahmet Kankardeş ise, “Türkiye bizim için çok mücadele etti. Yapılan operasyonlarda yer almayı ve Türkiye’ye destek vermeyi çok isterim. Kendi toprakları için savaşmayı, ülkesi için bir şeyler yapmayı kim istemez? Vatanına dönmeyi kim istemez? Savaşın sona erdiği zaman tabi ki de vatanımıza geri döneceğiz. Türkiye’de yaşamak ve burada çalışmak çok güzel bir şey. Türkiye’nin bizim için sağladığı imkanlar çok güzel. Ayrımcılık gözetmeksizin kendi vatandaşları gibi bizi sahipleniyor ve korumaya devam ediyorlar. Bize bu imkanları verdikleri için ve bizim için bu denli çaba gösterdikleri için Türkiye yönetimine ve Türkiye Halkına şükranlarımızı sunarız” diye konuştu. 

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim