Türkiye 2016 yılında önemli bir süreçten geçerken, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) Türkiye’yi hedef aldı. FETÖ, 15 Temmuz gecesi tüm gücüyle ülke genelinde bir saldırı gerçekleştirerek, devletin içerisine sızmış mensuplarınca darbe girişiminde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşi benzeri görülmemiş 15 Temmuz hain darbe girişimi, ‘Kara gece’ olarak ülke tarihindeki yerini aldı. 3 yıl geçmesine rağmen o karanlık gecede yaşananlar asla unutulmadı. Tarihin sayfalarındaki yerini alan o gecede 250 vatandaş şehit oldu, 2196 kişi ise yaralandı. Türkiye’nin “Karanlık gecesi” olarak anılan 15 Temmuz 2016’da yaşananlar: 

FETÖ’DEN HAİN GİRİŞİM

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan akşam saat 21.30 ile 22.00 arası Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi'ne iletti. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, "Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor." yanıtını verdi.                     

Darbeciler tarafından kullanılan tankların Çankaya Köşkü çevresinde dolaştığı dikkat çeken görüntülerde, helikopterin açtığı ateş sonrasında Köşk'ün önündeki caddede bekleyen vatandaşlar siper alırken, polislerin de helikopter ateşine tabanca ve otomatik silahlarla karşılık verdiği görüldü.       

Vatandaşların köşk çevresinden ayrılan tankları da ellerinde Türk bayraklarıyla protesto etmeleri kameralara yansıdı.        

F-16'LAR ALÇAK UÇUŞ YAPINCA...    

Saat 22.00-22.20 arasında Ankara'da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmaya başlaması üzerine tekrar SKHKM arandı ve yine aynı cevap verildi, F-16 uçaklarının hangi amaçla uçurulduğu, Genelkurmay Başkanlığına bir saldırı olup olmadığı, uçakların neden bu kadar alçaktan uçurulduğu yönündeki sorular ise yanıtsız kaldı.              

Bu sırada askeri birlikler tarafından Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul’da bazı noktalarda tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı bilgileri de Koordinasyon Merkezi'ne ulaştı.              

SİLAHLI MÜDAHALE TALİMATI

Bu bilgilerin ardından, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında müsteşarlık makamında, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu, Genel Müdürler Metin Yener, Bilal Durdalı, Başbakan Başmüşaviri Cemalettin Haşimi'nin de katılımıyla, Başbakanlık Çankaya Yerleşkesi'nde Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Kızılay'daki binada faaliyette olan Koordinasyon Merkezi'nin ise faaliyetleri geçici olarak durduruldu, nöbetçi personel evlerine gönderildi.       

Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarında dikkat çeken çelişkiler göz önüne alınarak, 22:10’da havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale talimatı verildi.      

22.56'DA TRT İLE TEMAS KURULDU ANCAK

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın televizyon yayınına bağlanması için temaslar kuruldu. İlk olarak saat 22.56'da TRT ile temas kuruldu ancak TRT'nin yayına bağlanamaması üzerine, saat 22.59'da NTV ile temasa geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, siyasi parti liderlerinin darbeye karşı açıklama yapmalarının uygun olacağı görüşü üzerine bu yönde çaba sarf edildi. Ayrıca TBMM'nin açık tutulması gerektiğine karar verilerek, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, beraberindeki heyetle TBMM'ye geçti. Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Siirt gibi illerin valileri aranarak, olası hareketlenmelere karşı tedbir almaları istendi.

''BU BİR KALKIŞMADIR, BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ'' AÇIKLAMASI

Saat 23.05'te Başbakan Binali Yıldırım, NTV'ye bağlanarak, "Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz." açıklamasını yaptı.

Saat 23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle’de bulunan MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlenmesi üzerine çatışma çıktı. Meclis çevresinde askeri helikopter uçmaya başlaması, Genelkurmay Kavşağı'na çıkan yolların polis tarafından tutulması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binaları giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişinin önlenmesi talimatı verildi.

TRT'NİN İŞGALİ

Bir grup asker tarafından TRT Oran Yerleşkesi'ne yapılan işgal de Başbakanlık Koordinasyon Merkezi kayıtlarında yer aldı. TRT Yerleşkesi'ne giriş ve çıkışları engellemekle görevli polis ekibini aşan darbe girişimcileri, daha sonra TRT binasını işgal etti.

Saat 23.50'de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu. Aynı dakikalarda Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde de Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi yayınlandı.

TÜRKSAT Genel Müdürlüğü aranarak, TRT yayınlarının iletiminin durdurulması talimatı verildi, digitürk, d-smart gibi paketler dahil, tüm TRT yayınlarının iletiminin engellenmesi istendi, internet ortamında yayın yapan platformlardan TRT yayınlarının durdurulması için işlem başlatıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları başta olmak üzere, askeri tesislerin internet sitelerine erişim engeli getirilmesi için adım atıldı. TRT'nin işgalden kurtulması için, vatandaşların yerleşkeye yönlendirilmesi, polisin takviye edilmesi kararlaştırıldı.

VATANDAŞ SOKAKLARA ÇAĞRILDI

Saat 23.00-00.00 arasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşları, darbe teşebbüsünü protesto için meydanlara davet etti. Bu dakikalarda meydanlara çıkmak için AKP teşkilatlarının SMS yoluyla uyarılabileceği, camilerde ezan veya sela okutturulabileceği, belediye başkanlarından da destek alınabileceği değerlendirildi ve bunun için hazırlıklara başlandı. AKP Genel Merkezi'nden tüm teşkilata, "Sokaklara çıkmak için mesaj göndermeye hazır olun." talimatı verildi.  Diyanet İşleri Başkanlığı ve bazı müftüler aranarak, sela veya ezan okunmaya başlanması için hazırlık yapmaları ve müftülerden, imamları hazır tutmaları istendi.

Saat 23.55'te İstanbul Atatürk Havalimanı'nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından uçuş kontrol kulesine el konuldu ve uçuş trafiği durduruldu. Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatı ile uluslararası basına darbe girişimine dair ilk bilgilendirme saat 00.18 ile 00.30 arasında yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, halka sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı direnme çağrısında bulunmasının ardından, yurdun tamamında halk darbe girişimine direnmek üzere, meydanlara akın etti. Darbe girişimine muhalefet partileri de tepki gösterdi, ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimine karşı açıklamalarda bulundu.

Saat 01.00'de Koordinasyon Merkezine, Atatürk Bulvarı, Hoşdere Caddesi ve Genelkurmay civarında 6 tankın araçları ezerek ilerlediği, Genelkurmay çevresinde ve karargah içinde çatışma çıktığı, Ankara Emniyet Müdürlüğüne uçak, helikopter ve tankla atış yapıldığı bilgisi geldi.

Saat 01.40 sıralarında bazı asker kişilerin Boğaziçi Köprüsü’nü geçmeye çalışan protestocuların üzerine ateş açtı, Camilerden sela okundu ve halka darbe girişimine karşı sokaklara çıkma çağrısı yapıldı.

- Saat 02.21 sıralarında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopterin Gölbaşı'nda düşürüldü.

- Saat 02.25 sıralarında Taksim Meydanı’nda mevzilenen bir grup asker kişinin giderek sayıları artan protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı.

- Saat 02.50 sıralarında F-16'lar ve askeri helikopterlerin TBMM binasını vurmaya başladı, Meclisin giriş kapıları yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı, milletvekilleri ve basın mensupları sığınağa geçti.

- Saat 03.23 sıralarında Hürriyet Gazetesi otoparkına inen bir grup havaya ateş açmak ve güvenlik görevlilerini yere yatırmak suretiyle binaya girdi.

-Saat 04.07 sıralarında Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'nda kendisini karşılayan kalabalığa bir konuşma yaptı ve ‘Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler’ şeklinde sözler söyledi.

- Saat 05.02 sıralarında Cumhurbaşkanlığı ‘Tehlike henüz geçmiş değil. Millet sokaklarda olduğu ve vatanına sahip çıktığı müddetçe darbeci hainler bu aziz millete diz çöktürmeyecek’ şeklinde açıklama yaptı.

- Saat 05.10 sıralarında Doğan Medya Center'ı basan askerler polis tarafından gözaltına alındı, hurriyet.com.tr, CNN Türk, Kanal D ve DHA çalışanlarının binaya dönmeye başladı.

- Saat 06.26 sıralarında Cumhurbaşkanlığı külliyesi çevresinden dumanlar yükseldi.

- Saat 06.42 sıralarında Boğaz Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu.

- Saat 07.52 sıralarında Genelkurmay karargahından çıkan bir tanktan, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açıldı, saat 08.04 sıralarında Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis tarafından kontrol altına alındı.

- Saat 08.11 sıralarında İstanbul'da uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı. Saat 08.16 sıralarında gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.

- Saat 08.43 sıralarında Boğaziçi köprüsü, terk edilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa yakası istikametine trafiğe kapatıldı.

- Saat 08.55 sıralarında rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kurtarıldı.

- Saat 09.33 sıralarında Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrenci gözaltına alındı. Saat 09.45 sıralarında Genelkurmay Karargahı’ndaki 200'e yakın silahsız er -erbaş teslim oldu.

- Saat 09.56 sıralarında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı, saat 10.07 sıralarında Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu. Saat 11.01 sıralarında Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar'ın "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir" şeklinde açıklama yaptı.

- Saat 12.10 sıralarında İstanbul'u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahasını görerek uçuş yapan tüm sivil hava araçları uçuşa kapatıldı.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim