Çumra’da uygulanan hafızlık yöntemiyle öğrenciler 10 ay gibi kısa sürede hafız olmayı başarıyor. Çumra İlçe Müftüsü Ekrem Akmanşen’in bizzat takip ettiği projeyle öğrenciler, hafızlıklarını kısa sürede tamamlamanın yanında Arapça konusunda da ilerleme gösteriyor. Çumra’daki Kur’an Kursunda hafızlık için yeni hedef 8 ay. Beraberindeki heyet ile Konya Yenigün Gazetesi’ni ziyaret eden Çumra İlçe Müftüsü Ekrem Akmanşen hafızlık eğitimlerini ve Kuran Kursu inşaatındaki gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

KUR’AN KURSLARI İLAHİYAT FAKÜLTELERİ VE İMAM HATİP LİSELERİN DE TEMELİDİR

Kur’an kurslarının İlahiyat Fakültelerinin ve İmam Hatip Liselerinde de temeli olduğuna dikkat çeken Çumra İlçe Müftüsü Ekrem Akmanşen, “25 Eylül 2019 tarihinde Çumra Müftüsü olarak göreve başladım. 23 yıllık Kuran Kursu öğretmenliği hayatım var. Bu dönem kimi dönem Arapça okuttuk, kimi zaman hafızlık yaptık. Ama hafızamda Arapça ile birlikte hafızlığı nasıl okutabiliriz? Ve aynı zamanda hafızlığın süresini indirebilir miyiz? Şimdi bizim öğrencilerimiz resmi okulları okuyan öğrenciler. Bu eğitimlerinden de geri kalmamaları için hafızlığın süresi azaltmamız gerektiğine inandık. Kuran kursları öğrencilerin hemen hemen yüzde 90’nı İmam Hatip Liselerine giderler. Dolayısıyla İmam Hatip Liselerinde Arapça var. Bu öğrencilerin birçoğu da İlahiyat Fakültelerine giderler. Oranın da ana dersleri Arapçadır. Eğer bir öğrencinin Kuran kursu temeli yoksa Arapçadan kayıp içerisindendirler. Bunu da herhangi bir camiye gittiğiniz zaman arkasında namaz kıldığımız imamızın kıratını da anlamak mümkün. Temelinde Kuran kursu olan kişinin kıratı farklıdır. Özel bir hocadan da destek görmediyse aldığı eğitimlerin kısmen yetersiz olduğunu görüyoruz. Kuran kursları ilahiyat Fakülteleri ve İmam Hatip Liselerin de temelidir. Türkiye’de Kuran kursları eğitim bakımından ne kadar iyi olursa İlahiyat Fakültelerinde ve İmam Hatiplerde kalite o kadar artar. Hedefimiz hem İlahiyat Fakültelerindeki öğrencilerin hem de İmam Hatip Lisesindeki öğrencilerimizin mesleki açıdan kaliteli eğitim yapmaları” dedi.

HAFIZLIK YANINDA ARAPÇA EĞİTİMİ VERİLİYOR

Çumra’da Kur’an kurslarında hafızlık eğitimlerin yanında Arapça eğitimi verdiklerine dikkat çeken Akmanşen konuşmasını söyle sürdürdü, “Bir bölgede kaç tane ilkokul varsa, ilkokul sayısı kadar Kuran Kursu olmak zorundadır. Eğer Müslümanlığımızı bu topraklarda idare ettireceksek. Öğrencilerimize eğitim aldıkları okullarda bizlerin istediği gibi eğitim verilememektedir. Kuran kurslarımızdaki başarının ardındaki sır sıkı, planlı ve düzenli çalışmamızdan yatıyor. Bizler öğrencilerimize hem kuranı kerimi ezberletmeyi hem de namazda okuyacakları süreleri anlamalarını istiyoruz. Bir kişi namaz kılarken, rabbi ile namazda konuşurken ne dediğini anlayan bir nesil oluşturmak. Nesil yetiştirmek. Memleketimizin insanı memleketimize Müslümanlar ile birlik sağlasın. Derdi devletimizin yücelmesi olsun diyorsak ve bu devletimizin ana ekseni İslam’sa o zaman İslam’ın kitabı olan Kuranı kerimi henüz daha ezberlerken biz anlar hale getirmek istiyoruz. Ben babamda hafızlık yaptım. Hafızlığımı bitirdiğimde besmelenin anlamını bilmiyordum. Bugün benim okuduğum öğrenciler hafızlıkları bitmeden Allahın kitabında 20,30 ya da 50 sayfayı tercüme edebiliyor ya da bir sayfada “Allah Teala şunları söylemiş” diye anlayabiliyorlar. Dolasıyla bizim için sadece Allahın kitabını ezberleyen değil, aynı zamanda anlayan, hayatında yaşayan, yaşaması için mücadele eden bir nesil ortaya koymaktır. Bu sebeple biz kuran kurslarımızda hafızlık ile beraber Arapçayı beraber veriyoruz. Şuanda kuran kursumuzda 8 ayda bir grup öğrencimiz hafızlığını bitirdi. Şuanda kız öğrencilerimiz bizlerin beklediği başarının üzerindeler. Hedefimiz bu hafızlık süresini 8 aydan aşağıya düşürmek, hafızlık ile Arapça’yı vermek. Öğrenciler bizden mezun oldukları zaman, İmam Hatip Liselerinde ve İlahiyat Fakültelerinde Arapçadan tam puan alacaklar. Hatta çalışmadan puan alacaklar. Başarı bir öğrenci olacaklar her anlamda.”

KUR’AN KURSU İNŞATI HIZLA İLERLİYOR

Çumra’ya yeni inşa edilen Kur’an kursu inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğinin bilgisini paylaşan Akmanşen, “Kur’an Kurslarımız öteden beri eski binalardır. Şuanda Çumra’da bizden önce Çumra’da arkadaşlarımız sağ olsun arkadaşlarımız 160 kişi kapasiteli güzel bir yurt inşaatı başlatmışlar. Kuran kurslarımızda çalışmalar aralıksız devam ediyor. İnşallah yılbaşından sonra kurs binamızı tamamlayacağız. Biz öyle güzel kuran kursları yapalım ki öğrencilerimiz evlerine gittiklerinde kurslarını özlesin. Bizler kuran kurslarımızı çağın en modern halinde inşa etmeliyiz. Çocuk ailesine eve gittiğinde ben kursunu özledim kursuma gidelim desin. Modern kursumuzu Konyalı ve Çumralı hayırseverlerin desteği ile inşa ediyoruz. Kursumuzda her öğrencilerimizin seviyelerine göre sınıflar oluşturacağız. Böylece her öğrencimizin kendi kategorisinde hızlı bir şekilde Hafızlılıklarını tamamlanmasını sağlayacağız. Bizler kursumuzda verdiğimiz eğitimleri tüm kuran kurslarında verilemesini istiyoruz. Hocalarımızı da eğitimlerden geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim