Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün olumsuz etkileri sürmeye devam ediyor.   Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayan vatandaşlar, evlerinde ve işyerlerinde Sağlık Bakanlığının 14 kuralına uymaya çalışıyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerin de zorunlu olmadıkça evden çıkmayın uyarılarını dikkate alan vatandaşların birçoğu ise alışverişlerini internetten gerçekleştiriyor. Bu nedenle son dönemlerde internet alışverişleri artmış durumda. Bu konuda herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları için vatandaşları uyaran Tüketici Dernek temsilcileri, güvenilir sitelerden alışveriş yapma uyarısında bulunuyor.

‘GÜVENİLİR SİTELERDEN ALIŞVERİŞ YAPILMALI’

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, son dönemlerde internet ortamında yapılan alışverişlerde artışlar yaşandığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.  Başkan Dinç, “Vatandaşlarımız alışverişleri öncelikle bilindik, daha önce alışveriş yapılmış yerler var ise oralardan alışveriş yapmayı tercih etmelidirler. İnternette bir ürünün fiyatına bakıldığında çok farklı o ürün ile ilgili fiyatlar çıkabiliyor. Bir sitede 1 Lira olan bir ürün diğer sitelerde 0,98 olabiliyor. Hiç bilinmeyen bir siteden bir alışveriş yapılırsa mağduriyetlerle ile karşı karşıya kalınabiliyor. İstenilen ürünler yerine başka ürünler de gönderebiliyor. O yüzden arkasında bir deposu olan, bir ticaret kuruluşu olan bir e ticaret sitesinden alışveriş yapılmalı. Sipariş edilen ürünler mutlaka video ile açılmalı. Ürünün bozuk mu, sağlam olduğu tespiti sağlanabilir şu şekilde. Ambalajda bir sorun varsa kargodan alınmaması gerekiyor. Ambalaj paketinde bir sorun yoksa ürün bozuk ya da yanlış çıkmışsa bununla ilgili de 30 gün içerisinde iade etme hakkı var.  Satılan ürünlerde özellikle hijyenik ürünlerin sahte olup olmadığına dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

‘KİŞİSEL BİLGİSAYARLARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI’

İnternetten alışveriş yapılırken kişisel bilgisayarlardan alışveriş yapılmasını öneren Dinç, şunları kaydetti,  “Tüketiciler, ürün veya hizmet satın almadan önce satıcı firmanın ticari unvanı ile özellikle iletişim bilgilerini bulmalı ve gerçekten böyle bir firmanın olup olmadığını araştırmalı, Satın alınması düşünülen ürünün özellikleri hakkında araştırma yapılmalı, ürün hakkında kargo ve vergiler dahil toplam fiyatı ve özelliklerine dair detaylı açıklama yapılmamışsa ürünü almaktan vazgeçilmeli. Ödemeye ilişkin birden fazla bankaya ait bilgiler bulunmuyorsa şüphelenilmeli, çekimser yaklaşılarak firma hakkında arama motorlarında şikayet araştırması yapılmalıdır. Bankalar bu tür ticaret yapan kişi ve kuruluşlara pos cihazı verirken bir ön inceleme yapmakta, bazı durumlarda teminat almaktadırlar. Kredi kartı bilgileri sanal ortamda paylaşılmak yerine imkan varsa kapıda ödeme suretiyle sipariş verilmeli, teslim anında paket açılıp, ürün de görülerek ödeme yapılmalı, beğenilmediyse teslim alınmamalı. Kredi kartı ile ödeme yapılacaksa SSL sertifikasına dikkat edilmeli veya tek kullanımlık sanal kartlar tercih edilmelidir. Tüketicilerin ürünün sitedeki toplam fiyatını görerek almaları gerekir. Gelen üründe herhangi bir sorun varsa bu durum teslim fişinde belirtilmeli, bunun belgelenmesini sağlayacak kayıt yaptırılmalı. Böylelikle ürün ile ilgili olarak yaşanacak mağduriyet azalır. Faturalar çift nüsha olarak düzenlenmeli, iade esnasında bir sureti ürünle birlikte gönderilmeli, diğeri muhafaza edilmeli. İnternette alışveriş yapılırken tüketiciler banka ve finansal bilgilerini korumak için herkesin kullanımında olan bilgisayar yerine iş yerinde veya evdeki kişisel bilgisayarlarını tercih etmelidir. Her şeye rağmen güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapılmış ve cayma hakkı kullanılmak isteniyorsa ürünü firmanın bildirdiği adrese göndermeden bedel iadesi güvence altına alınmalı. Aksi halde ödenen bedelin yanında o beğenilmeyen ürün de elden çıkmış olur.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim