En küçüğü 3 bin metrekarelik alanıyla, yaklaşık 200’e yakın personeliyle Konya’ya akaryakıt hizmeti veren Mustafa Avcan Group, önemli bir marka olarak adından söz ettiriyor. Yakaladıkları başarı ile İç Anadolu Bölgesi’nin en iyileri arasında yer alan Mustafa Avcan Group, benimsedikleri müşteri odaklı kalite anlayışı ile sektördeki yükselişini sürdürüyor. Mustafa Avcan Group’un, İdari ve Mali İşler Müdürü Ferit Duran, Pazarlama Müdürü Ahmet Savaş ve İhaleler Müdürü Rahim Gürel ile akaryakıt istasyonları üzerine önemli bir sohbet gerçekleştirdik.

Ferit bey, Mustafa Avcan Group hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

Şirketimizin asıl başlangıcı Hasan Avcan’dan başlar. Akaryakıt, gıda, inşaat, restoran, düğün salonu ve lojistik alanlarında hizmet vermektedir. 1994 yılında Konya-Antalya çevre yolunda ilk akaryakıt istasyonu ve dinlenme tesislerini yaparak akaryakıt ve hizmet sektörüne giriş yaptık. Ayrıca bu tesis Opet firmasının ilk bayilerinden olma özelliğini de taşımakta. Daha sonrasında büyümeye giden firmamız Ankara yolu, Karaman yolu, Aydınlıkevler ve son olarak da bu yıl içerisinde Fetih Caddesinde açtığı istasyonla merkez ilçelerin hepsinden hizmet vermektedir. Bünyemizde bulunan beş istasyonumuzun dördünden Opet, birinde ise Shell markası ile çalışmaktayız. Akaryakıt sektörü dışında birçok sektörde de bulunuyoruz. Mustafa Avcan Group olarak bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de ‘güvenilir, itibarlı ve lider’ duruşunu, tavrını devam ettirerek hizmetlerimize devam ediyoruz.


İstasyonlarınızın teknik özelliklerinden bahseder misiniz?

Teknik manada minimum istasyon alanı 3000 metrekare. Karaman yolunda bulunan tesisimizin içerisinde market binası ve halı mobilya satan bir mağazamız mevcut. Tabi bunların yanından yıkama istasyonlarımızda var. Antalya Çevre Yolu üzerinde bulunan istasyonumuzun içerisinde marketimiz ve büyük bir restoranımız mevcut. Burada toplu yemek organizasyonları yapabiliyoruz. Bu yıl içerisinde hizmete başlayan Fetih Caddesi üzerinde ki tesisimizde yine büyük bir market bulunmakta. Aydınlıkevler’de bulunan istasyonumuzda ise yine büyük bir market ve ilave olarak düğün salonumuz bulunmakta. Genelde tek başına sıradan bir petrol istasyonu değil, ticari ve yaşam alanı oluşturduk. İstasyonlarımızda gözlemlediğimiz ve bizler içinde önemli olan bir unsur şu ki insanların buraya aileleri ile gelmelerini sağlamak. Bu doğrultuda istasyonumuza ailesiyle birlikte geldikleri zaman hem yakıt alıp hem araçlarını temizletip hem de alışverişlerini yapma imkânı bulabiliyorlar. Yani tek bir noktada tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Tüm bunların dışında Opet markasının Yönetim Kurulu Başkanı’nın eşi Nurten Öztürk Hanım sosyal sorumluluk projelerine fazlasıyla önem veren bir kişi. Yakın zamanda istasyonlarımıza büyük kutular geldi ve bu kutuların içerisinde tekerlekli sandalyeler mevcut. Engelli vatandaşlarımız araçlarından indikleri anda tekerlekli sandalyelere binip, ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebiliyorlar. Bu ve benzeri detaylar hem firmamız olarak hem de çalıştığımız markalara olarak bizler için fazlasıyla önemli. Bu sayede hem teknik açıdan hem de duyarlılık noktasında araç kullanıcıları yollarda gözleri bizi arıyor diyebilirim.

Ahmet Bey, toptan ve perakende olarak en fazla satışı hangisinde yapıyorsunuz?

Mustafa Avcan Group olarak ticari ve endüstriyel yani tüm alanlarda en üst düzeyde satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Toptan satışlarımızı titizlikle yaparken büyük araçlarla firmalara en güvenli şekilde nakliyesini sağlıyoruz. İç Anadolu Bölgesinde bu konuda en iyiler arasında yer aldığımızı içtenlikle söyleyebilirim. Perakende olarak da satışlarımız devam ediyor. Her iki satış kanalında da hedeflerimiz doğrultusunda satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Tüm satış kollarında ortaya koyduğumuz müşteri memnuniyetinden dolayı tercih edilen bir markayız.

Genel olarak istasyonlarınızda en fazla satışını gerçekleştirdiğiniz akaryakıt ürünü nedir? Bununla birlikte kampanyalarınız oluyor mu?

Bizim satışlarımız bölgesel olarak değişkenlik göstermektedir. Hizmet verdiğimiz konumlar itibariyle bakarsak, Karaman Yolu üzerinde bulunan tesislerimizde ağırlık olarak motorin ve benzin satışı gerçekleşmekte. Fetih Caddesi’nde büyük oranda LPG satışlarımız oluyor. Ankara Yolu üzerinde ki istasyonumuzda ise Karaman Yolu üzerinde olduğu gibi motorin ve benzin satışı daha fazla oluyor. Genel olarak bakarsak satışlarımızı yarı yarıya olmakla birlikte tüm ürünlerimizde gerçekleştiriyoruz. Aslında bu noktada dikkat çekilmesi gereken bir hususta müşterilerimiz fiyatlara bakıyor. Tüm istasyonların fiyat tabelaları en az bizler kadar onlarında kontrolünde. Ucuz diye en uzak noktaları tercih edenler de var kaliteyi arayanda var. Bu birazda alıcıların kendi isteklerine bağlı diyebiliriz. Kampanyalarımız konusunda ise bağlı olduğumuz markaların altında dönem dönem çeşitli kampanyalar yapıyoruz. Promosyon olmasa da ıskontolarımız her daim oluyor. Konya ıskonto konusunda diğer illere nazaran biraz daha önde. Halkımız buna önem veriyor. Biz kampanyaların dışında hizmet ve kaliteye çok fazla önem veriyoruz. Belki de bakıldığı zaman bizim bir numaralı kampanyamız bu. Bununda müşteriyi çekme konusunda bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede hem kalite hem de hizmet noktasında tartışmasız bir numara olduğumuz aşikâr. Ayrıca akaryakıt ürünlerimizin içerisinde bulunan performansa yönelik katkı maddeleri de tercih olarak önemli. Yaz kış demeden bu üründen bir kez olsun şikâyet almadık. Şikâyet olmadığı sürece kampanya kendi kendiliğinden olmuş oluyor. Aslında biz kampanya değil hizmet yarışındayız.

Rahim Bey, İstasyonlarınızda kaç personel ile hizmet veriyorsunuz? Güvenlik konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Ortalama olarak yaklaşık 200’e yakın personelimiz ile hizmet veriyoruz. Hem büyük bir istihdama yer açmaya hem de hizmetin çıtasını arttırmaya gayret gösteriyoruz. Birlikte çalıştığımız personellerimizin güvenlikleri de tabi ki tüm konulardan daha önemli bir husus. Tüm personellerimizi yazılı ve görsel olarak eğitime tabii tutuyoruz. İş güvenliği noktasında gerekli seviyeye ulaştıkları takdirde belge almaya hak kazanırlar. Tüm bu önemli konuları aşama aşama yaparken atlayacağımız bir konu olursa zaten buna EPDK kesinlikle müsaade etmez. Özellikle LPG dolumlarında güvenlik olarak üst düzeydeyiz diyebilirim. LPG’den sorumlu müdürümüz bu konuyu sürekli olarak takip etmekle mükellef. Tek bir hataya mahal vermemek açısından titizlikle çalışıyoruz. En ufak cıvatasından bile sorumlu olduğumuzu kesinlikle unutmuyoruz. Bununla birlikte sürekli olarak denetlemelere tabii tutuluyoruz çok şükür bu zamana kadar bu konu ile alakalı bir sorun yaşamadık. Dışarıdan bakıldığı zaman git tankeri doldur getir sat gibi bir algı var ama bu işin arka planında olanlar görüldüğü gibi basit değil. Güvenlikle birlikte bu alımları gerçekleştirecek şoförümüzü bile giydiği elbiseden SRC belgesine, almış olduğu sağlık raporuna kadar takip ederiz. Bu hususlar bazen es geçilse de bizim bu konuda olan hassasiyetimiz en üst seviyede diyebilirim.

Yatırımlarınız devam edecek mi?

Yakın zamanda Fetih Caddesi üzerine yeni bir yer açtık. Ama biz bölgesel olarak güzel yerlerde olmak istiyoruz. Konya artık her geçen gün büyüyen bir yer bizde bu büyüme ile doğru orantılı olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sıçramadan büyümek bizim için daha önemli. Mevcut gündemi de takip ederek doğru hamleler ile işimize yapacağız.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hizmet sektörü hataya tahammülü olmayan bir sektör. Vatandaşlarımız hizmeti nereden iyi alırsa oradan ne olursa olsun alışverişine devam eder. Bizde bunun bilincinde memnuniyet skalasını en üst seviyeye çıkartmaya devam edeceğiz. Tabi tüm bunlarla birlikte kurum ve kuruluşlarda çoğu zaman prosedürlere yenik düşüyoruz. Bu sisteme biz elimizden geldiğince hassasiyet gösterip düzenlemeleri ona göre yapıyoruz ama yine de bazen takılıp kalabiliyoruz. Düzenlemelerle birlikte prosedürlerin daha anlaşılabilir bir tabadan olması bizim için önemli. Ayrıca bu sayıda bizleri ağırladığınız için çok teşekkür ederiz. 

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim