2018 yılında başlayan döviz kurlarındaki hareketlilik, 2019 yılında ekonomide büyük sorunları beraberinde getirmişti. Özellikle inşaat sektöründe ciddi daralmaların yaşanması, birçok sektörü de etkilemişti. Alınan tedbirlerle birlikte ekonomideki olumsuz hava 2019 yılı sonlarına doğru kırılmaya başlamış, Türkiye 2020’ye umutlu girmişti. Hatta inşaat sektörü 2020 yaz aylarında beklentilerin üzerinde bir performans sergilemeyi hedefliyordu. Ancak tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline gelen koronavirüs (Kovid-19), umutlu girilen 2020 yılını da riske attı. Salgının etkilerinin yaz aylarına kadar sürmesinin gurbetçilerin gelişini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Bu durum inşaat sektöründe sorunları da beraberinde getirebileceği bildiriliyor.

GURBETÇİLER GELMEZSE İŞ KÖTÜ

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mekan Özbeyt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Karabağ, yaşanan ekonomik sorunların etkisiyle son 1 yıldır müteahhitlerin ara verdiklerini hatırlattı. Ancak gelinen süreçte, daire stoklarının tükendiğini belirten Karabağ, “Daire sayıları azaldı ve talebe cevap vermez olduk. Bu olumsuzluklara karşı hükümetin çeşitli tedbirler almasıyla bir hareketlilik oldu. Özellikle kredi faiz oranlarının düşürülmesi bir ivmeyi beraberinde getirdi. Dolayısı ile 2020 yılı iyi başlamıştı ve iyi de olacağını düşünüyorduk. Ancak koronavirüs nedeniyle şuanda piyasalarda bir olumsuzluk hakim olmaya başladı. İnşallah yaz aylarına doğru bu etki geçer de işler hareketlenir. Ancak bizim korkumuz şu; malum yurtdışından gelecek olan vatandaşlarımızın ekonomiye büyük katkıları oluyor. İnşaat sektörü de bunların başında geliyor. Eğer Fransa’dan, Almanya’dan gurbetçilerimiz bu koronavirüs nedeniyle bu yıl gelmeyecek olursa, sektördeki satışlar beklentilerin altında olacak” diye konuştu.

HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Konya’da daire talebi olduğuna dikkat çeken Karabağ, şunları söyledi, “Bu anlamda parası olan müteahhit arkadaşların inşaata başlamasını tavsiye ediyoruz. Ama işte şu koronavirüsten dolayı hastaneye gitmeyin, toplu yerlere gitmeyin, konserlere gitmeyin, oraya gitmeyin, buraya gitmeyin tarzındaki söylentiler, insanlarda bir gerginliğe neden oldu. Bu durum firmalara da sirayet etti. Bir tedirginlik oluştu. İnşallah bunu çabuk kırarız. Devletimiz, belediyelerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar. Almaya da devam edecekler. Ama mevcut durumdan fazla oluşan olumsuz söylentilerle tedirginlik oluşması tüm piyasaları etkiliyor. Buna dikkat etmemiz lazım. Türkiye ekonomisi için, memleketimiz için durmamamız gerekiyor. Bu anlamda biz yeni projeler düşünüyoruz ve devam ettiriyoruz. Satışlardan da memnunuz. Herkes başlasın istiyoruz, piyasalar bu şekilde açılır. Herkes taşın altına elini koymazsa piyasalar açılmaz.”

TALEBE GÖRE PROJE ÜRETİYORUZ

Mekan Özbeyt İnşaat olarak yeni proje arayışlarının devam ettiğinin bilgisini veren Karabağ, “Taleplere göre yer arayışımız var. Konut, dükkan veya villa projeleri noktasında değerlendirmelerimiz devam ediyor. Nokta atışı yapmak istiyoruz. Bu anlamda iyi olması için bir arayış içindeyiz. Daire talepleri bölgelere göre değişiyor. Mesela Karatay bölgesinde daha çok 2+1, 3+1 talep görüyor. Meram bölgesinde 5+1, 4+1, 3+1 talep görüyor. Selçuklu bölgesinde 1+1, 2+1, 3+1 talep görüyor. Müşteri portföyüne göre değişiyor talepler. Biz de bu taleplere göre projeler üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLİK YASASI’NI DESTEKLİYORUZ

Yeni Müteahhitlik Yasası’nı desteklediklerini dile getiren Karabağ, şu değerlendirmeleri yaptı, “Krizin iyi yönlerini de görmek lazım. Bütçesi dar, kısıtlı olanlar inşaat yapmayacak. Bu ekonomiye zararlı olsa da, insanların beklentilerini karşılayabilecek projeler ön planda olacak. Projeler daha kaliteli, daha güzel, daha kullanışlı olacak. Bu saatten sonra özen göstermek zorundayız. Yeni müteahhitlik yasasına göre, iş bitirmeye göre ruhsat alabiliyorsunuz. Hiç daire yapmamış biri biranda 30 daire yapamıyor. Müteahhitlik bölgesi sınıflandırıldı, herkes her şeyi yapamayacak. Bütçesi varsa yapacak, bütçesi olmayan müteahhitler kimseye zarar veremeyecek. Bence güzel bir şey. Bütçesi, sermayesi olan yapsın böylece vatandaşlar mağdur olmasın. Böylece herkes ayağını yorganına göre uzatacak.”

‘GELECEĞE UMUTLA BAKMAK İÇİN KORONAVİRÜS’Ü ATLATMAMIZ LAZIM’

İnşaat sektöründe geleceğe umutlu bakmak için Koronavirüs’ün atlatılması gerektiğine dikkat çeken Abdullah Koca İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Koca da, “İnşaat sektörü iki yıldan bu yana çalkantıda. Arazi artışlarından dolayı olsun. Piyasadaki gerginlik olsun. Bu iki yıl geçici bir süreçti atlatmıştık. Gündem şuanda tamamen koronavirüs. Özellikle sosyal medya ve kulaktan dolma bilgilerden dolayı bu durumdan etkileniyoruz. İnşaat sektörü olarak zor bir sürecin içerisinde giriyoruz.  Sektörümüzde beklenti büyük, talep var ama imalat şuanda yok. Meslektaş arkadaşlarımız yaşanan gelişmeler sebebi ile beklemekteler. Elinde projesi olan arkadaşlarımız projelerini bitirmeye çalışıyorlar. Geleceğe umutla bakmak için koronavirüsü atlatmamız lazım.  Yaşanan virüsün ardından yurtdışı talebi nasıl olacak bu çok önemli. Çünkü gurbetçi vatandaşlarımız sektörümüze büyük katkı sağlıyordu.  Bu süreci de atlatacağız. Bu süreci atlatırsak inşaat sektörü daha iyi olacağına dair beklentilerimiz vardı” ifadelerini kullandı.

‘YENİ YATIRIM İÇİN BEKLEMEKTEYİZ’

Firma olarak yeni yatırım yapmak için beklemede olduklarına dikkat çeken Koca, “Kısa süre önce 90 dairelik bir projemizin teslimatını gerçekleştirdik. Firma olarak yeni yatırım yapmak için bizlerde beklemedeyiz. Yeni yatırımlara pek açık değiliz. Yeni projeler yapacak olursak, küçük çaplı projeler yapacağız. Arsa oranları ciddi oranda düştü. Hükümetimiz inşaat piyasasının yeniden canlanması için bizlere yardımcı oldu. Ancak şuanda herkese koronavirüse adapte oldu. Umarım bu zorlu süreci kısa sürede atlatırız” şeklinde konuştu.

‘MÜTEAHHİTLİK YASASI SEKTÖRE GÜÇ KATTI’

Yeni Müteahhitlik Yasası’nın sektöre güç getirdiğini de vurgulayan Koca, “100 dairelik bir kapasitesi olan bir müteahhit 50’ye çekmek zorunda kaldı. Belli bir oranda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelere ruhsat aşamasında bir bedel ödüyoruz. İskan alıncaya kadar bu durum vatandaş için çok iyi bir şey. Şartlar ağırlaştığı için 100 dairelik gücü olan bir kişi 300 dairelik bir proje inşa edemez. Bu yasa daha önce gelmesi gerekiyordu. Müteahhitlik yasasındaki eksik ve düzenlenmesi gereken yerler var. Bu eksikleri de bakanlığımız düzenleyecektir” diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim