İlk kez geçtiğimiz yılın Aralık ayında ortaya çıktığı varsayılan ve tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgın haline gelen koronavirüs (kovid-19), sağlığın dışında en çok ekonomileri vurdu. Virüsün etkilerini azaltmak amacıyla ülkelerin aldığı tedbirler, ticari faaliyetleri büyük oranda düşündü. Bu durum tüm dünyada yeni ekonomi modellerine de yönelmeyi beraberinde getirdi. Bu kapsamda dijitalleşme ön plana çıkarken, üretime dayalı ekonominin de önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu süreci fırsata çevirmeye çalışan Türkiye, pandeminin ekonomik etkilerini azaltmak için birçok hamleler yaptı. Çarkların dönmesini sağlamak amacıyla teşvik ve destekler ortaya koyan Türkiye, biryandan da pandemide ihtiyaç olabilecek sağlık yatırımları da gerçekleştirerek yeni üretimlerle ihracat yapmaya başladı. Bu gelişmeler Türkiye’nin güçlü bir ekonomik altyapıya doğru adım attığının da kanıtı oldu. Siyasi iktidar bu hamleleri yaparken, sivil toplum kuruluşları ve işadamları da bu gelişmelere ayak uydurmaya çalışıyor. Bu anlamda önemli adımlar atan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD), yeni yapılanması ve çalışmalarıyla güçlü Türkiye yolunda ülkeye katkı sağlamanın mücadelesini veriyor.

GÜÇLÜ BÖLGELER, GÜÇLÜ TÜRKİYE

TÜMSİAD Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe, TÜMSİAD olarak yaptıkları faaliyetler ve Türkiye’deki ekonomik süreçleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. TÜMSİAD olarak yeni bir yapılanmaya girdiklerini, bu yapılanmayla birlikte “güçlü bölge, güçlü Türkiye” hedefinde olduklarını belirterek şu bilgileri paylaştı, “TÜMSİAD’da yeni bir yapılanma oluştu. Bu yapılanmayla Türkiye 12 bölgeye bölündü. Bu bölgelerden biri de Konya. Konya’ya da 7 il bağlandı. Bu yapıyla güçlü bölge yapısı, güçlü genel merkez hedefleniyor. Bu sayede Türkiye’nin her yerine ulaşmayı, her ilçede dahi üyelerimizin maddi ve manevi bir destekçisi olmasını istiyoruz. Ticaret gün gün gelişiyor. Biz üyelerimizin de kendi arasında ki ticareti canlandırmayı, ortak alımlarla yurt dışı pazarına açılmalarını istiyoruz. Bu noktada da kümelenmeyi oluşturabilmek için güzel bir network ağı oluşturmamız lazım. Bu yeni yapılanma ile bunu da sağlayacağız. TÜMSİAD e-dergimiz çıktı. Bunun akabinde internet ortamında üyelik yapabilme imkanı sağlayacağız. Üyelerimizin bilgilerini paylaşarak ticaretlerinin canlandırılması sağlanacak. Burada genel başkanımızın ve bölge başkanlarının bilgileri paylaşılacak. Youtube kanalı ile entegreli olarak faaliyetlerin anlatımı yapılacak. Biz yaklaşık 7 aydır zaten dijitalleşme ile ilgili eğitim veriyorduk. Pandemi süreciyle birlikte hızlı bir şekilde dijitalleşme sağlandı. Altyapısı hazırdı seri bir şekilde geçiş yapmış olduk. Pandemi sürecinde de toplantılarımızı aksatmadık. Ülkemiz için üretmenin önemini, yerli ve milli Türkiye ideali için çalışmak gerektiğini ortaya koyduk. Üyelere de telkinlerde bulunduk. TÜMSİAD yeni yapılanmayla bu hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürecek.”

ŞİRKETLERE ANAYASA ŞART

Serçe, üyelerinin ihracat yapmalarını önemsediklerini, TÜMSİAD olarak bu konuda ciddi çalışma içinde olduklarını söyledi. Bunun yanında özellikle Konya’nın en büyük sıkıntısı olan markalaşma ve kurumsallaşma konusunda adımlar attıklarını dile getiren Serçe, “Yurtdışı pazarına birkaç il ortak üyeleri götürdük. Ticari faaliyetlere başladılar. Güzel bir ticari platform oluştu. Bizim en büyük sıkıntımız kurumsallaşma. Biz MEVKA ile birlikte bir proje yazdık. Aile şirketlerinin kurumsallaşması ile ilgili 10 üyemize çalışma yaptık. Bizim birçok işyerimizde anayasa yok. Mesela pandemi süreci geçirdik, bizim yedek akçemizin olması lazım. İki ortak ayrılacak nasıl ayrılacak, hangi şartlarda ayrılacak? Ama bizim ayrılıklarımız genelde kırgın oluyor. Aslında biz öyle bir anayasa oluşturacağız ki başından sonuna kadar her şey tam net olacak. Velev ki iki ortaktan biri vefat etti, bu ortağın ailesinin garantiye alınması lazım. Tabiri caizse fitneye sebep verilmemesi lazım.  Tüm delikleri kapatabilmek lazım. Çünkü çok zor bir dönemde ticaret yapıyoruz ve ticaret argümanları anlık değişiyor. Dün biz dijitalleşme konusunu çok fazla gündeme almazken bugün dijitalleşmeyi konuşuyoruz. Toplantılarımızı dijital platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Artık dijitalleşme üzerinden birçok inşa edildi. Bizler de e-ticarete hazırlanmamız lazım. Yeni bir dünya düzeninden bahsediyoruz. Bu dünya düzeninin şartları neyse ona göre hazırlanmamız lazım. Çağa göre kendimizi şekillendirmeliyiz. Ticaretimizi omurgalı götüreceğiz ama sistemimizi çağın gereklerine göre şekillendirmemiz lazım. Yerli ve milli Türkiye diyoruz. Hamd olsun bu pandemi sürecinde solunum cihazı ürettik dünyaya sattık. Herkes bize gıptayla baktı. Hem sağlık sektöründeki başarımızla hem de yerli üretimlerimizle dikkat çektik. Artık kendi kendimize yetebilir bir ülke olacağız. Bizler de yerli ve milli üretim misyonunun neferleriyiz. Buna göre davranmak zorundayız” diye konuştu.

FIRSATLARI KAÇIRMAMALIYIZ

“Fırsat geldiği zaman çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor” diyen Serçe, Türkiye’nin pandemi sürecini bu anlamda iyi değerlendirdiğini vurguladı. Birçok güçlü ülkelerin sağlık konusunda sınıfta kaldığını ancak Türkiye’nin öne çıkan ülkeler arasına girdiğini kaydeden Serçe, sözlerine şöyle devam etti, “Deve dişi olarak tabir ettiğimiz ülkeler sağlık sektöründe çöktüler. Hastaları sokakta bıraktılar. Biz Türkiye olarak uçakla başka ülkelerdeki vatandaşlarımıza sahip çıkarak ülkemize getirdik. Büyük Türkiye yolunda bunlar güzel hamleler. Bizim tarıma uygun müthiş arazilerimiz var bu noktada da kendimizi geliştirmemiz lazım. Sadece şirketler değil tüm yapılanmamızı yeni düzene, yeni sisteme göre rehabilite etmek lazım. Devletimiz ülke programlarını ona göre ayarlayacak, biz iş adamları olarak programlarımızı ona göre ayarlayacağız. Bu hep birlikte bir bütün olarak, kenetlenerek yapılabilecek bir şey. Derdi ülke olan herkesi paydaş görmek lazım. Menfi duyguları biraraya koyarak ülke sevdasıyla çalışmak lazım.”

DEĞERLERİMİZİ YİTİRMEDEN GELİŞMELİYİZ

Pandemi sürecinde devletin önemli teşvikler verdiğini, sektörleri canlandırmak adına adımlar atıldığını hatırlatan Serçe, sektörlerin bunun faydasını gördüğünü belirterek şunları kaydetti, “İnşaat sektöründe devletimiz güzel bir hamle yaptı. Kredi oranlarını düşürerek piyasaya cansuyu verdi. İnşaat sektörünü böylece rahatlattı. Diğer taraftan ihracat noktasında dışarıya açılmanın önündeki engeller kaldırıldı. Bunun dışında ithal gelen ürünlere ek vergi konuldu. Bu hamle yine ithalat dursun, bu ürünleri kendimiz üreterek ihracat noktasına gelelim isteniyor. Ama bunlar yapılırken fırsatçılık da yapmamak lazım. Devletin verdiği imkanları hoyratça kullanmamak gerekiyor. Bu fırsatları ülke için kullanmamız gerekiyor. Bizim ceddimizin bize en büyük miraslardan biri ahilik kültürüdür. Bizim o kültürü yaşatmamız gerekiyor ki bizden sonrakiler de o kültürü görsün. Biz bu kültürü yok edersek bizden sonraki nesillere ne anlatacağız? Büyürken değerlerimizi kaybetmemeliyiz. Biz Osmanlı torunuyuz. Bizim ceddimiz kuşu bile incitmemiş. O dönemde her şeyi düşünmüşler ve birçok vakıf, dernek kurmuşlar. Herhangi bir sıkıntı olursa bu dernek, vakıflar eliyle yardım edilsin demişler. Kapitalizmin hakim olduğu dünyada işimiz elbette zor ama aynı pencereden bakarak bu dönüşümü yapabiliriz.   İşadamları olarak, STK’lar olarak bizim asli vazifelerimizden biri de bu olmalı. Biz ahilik kültürünü anlatırız, o sistemi kurmak zorundayız. İnşallah ben inanıyorum Türkiye bunu da sağlayacak. Türkiye bu dönemde ortaya koyduğu stratejiyle bunu gösterdi. Bir de bizim ülkemizde bir sır var. Geçmişten gelen bu değerler sayesinde mi bilmiyorum ama gerçekten bizim ülkemizin bir sırrı var. Sancak bu ülkede düştü, inşallah sancak yeniden bu ülkeden yükselecek. Bu sır da ortaya çıkmış olacak.”

İHRACAT İÇİN PLANLAR VAR

TÜMSİAD olarak üyelerinin ihracatlarını artırmaları noktasında planlamalarının olduğunu belirten Serçe, “İhracat noktasında planlamalarımız var ama pandemi sürecinden dolayı bu planlamalar biraz ertelendi. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Şuan ulusal veya uluslararası fuarlarda dijitale döndü. Şuan artık dijitalleşen dünya var biz de buna ayak uyduracağız. Afrika’da birçok yerde dijitalleşme yok buralara da biz gideceğiz teknolojiyi götüreceğiz. Oraya ticari bir ateşe olacağız. Bununla ilgili TÜMSİAD olarak çalışmalarımız var. Şuan pandemiden dolayı bekletmeye aldık” diye konuştu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim