Uzun yıllar Avrupa’da çeşitli ülkelerde hizmet sektöründe çalışan ve ticaretle meşgul olan Niyazi Eroğul, ortağı Ahmet Arı ile birlikte Konya’da yaklaşık 1,5 yıl önce hizmete açtığı oto yıkama işletmesinde alışılmışın dışında hizmet sunuyor. By Detay Oto Temizlik markasıyla sektörde yeniliklere imza atan işletmede müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak ve görünen görünmeyen her şeyi temizlemek temel prensip olarak ortaya koyulmuş. By Detay Temizlik’te detaylı temizlik hizmetinin yapıldığı süre boyunca araç sahiplerine emaneten bir araç dahi veriliyor. By Detay Oto Temizlik sahiplerinden Niyazi Eroğul, yaptıkları hizmetleri tüm detayları ile anlattı

Niyazi bey öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

İsmim Niyazi Eroğul. Konyalıyım. Yaklaşık 27 yıl yurtdışında kaldım. 1,5 yıl önce kesin dönüş yapıp Konya’ya geldim. Yurtdışında serbest meslek yapıyordum. Ticaret üzerine yoğunlaşmıştım. Kesin dönüş yapmadan 4-5 yıl öncesinde de oto yıkama üzerine yoğunlaşmıştım. Bu anlamda oto yıkama sektörü üzerine yurtdışı tecrübemin olduğunu söyleyebilirim.

Kesin dönüş yaptıktan sonra oto yıkama üzerine iş yeri açma fikri nasıl doğdu?

Oto yıkama işi tamamen bir meslek dalıdır. Dünyadaki trend de oto yıkama sektörünün teknolojiyle harmanlanarak kendisini geliştirmesi üzerine yoğunlaşıyor. Ben Avrupa bulunduğum süreçte orada düzenlenen sektörel fuarları kaçırmıyor, kendimi geliştirmek adına hepsine katılıyordum. Orada bu işle alakalı olarak antibakteriyel temizlik ve genel temizlik üzerine eğitimler ve bu eğitimlerin sonunda da iki tane diploma aldım. Sonrasında Türkiye’ye geldiğimde de İstanbul’da düzenlenen benzer fuarları takip ettim. Buradan maksat dünyada gelişen trendi takip edip, aynı teknolojiyi Konya’ya getirmek ve araç temizliğini gerçek manada detaylı bir şekilde yapabilmekti gayem. Şükürler olsun iş ortağım Ahmet Arı ile birlikte burayı açtıktan sonra Konya’da olmayanı yaptık. Farklı bir konseptle araçların detaylı temizliği üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Peki Niyazi bey By Detay Oto Temizlik firmasını diğerlerinden farklı kılan detayları paylaşmanızı istesek neler söylersiniz?

Şöyle etrafımıza baktığımız zaman sektörümüzden birçok paydaş var. Ben burayı ilk aldığımız zaman çok araştırdım. Hakkıyla ve tüm detayları ile bu işi yapanların sayısı bir elin parmak sayısını geçmiyor. Bu işe başlamadan önce de Konya içindeki bütün oto yıkamacıları araştırmıştım. 100’den fazla oto yıkamacıyla görüştüm. Karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunduk. Farkındalık olsun diye ilk etapta buharı ön plana çıkardık. Buhardaki özellik şu, bezin ulaşmadığı her yere ulaşabiliyor. Detay da zaten burada başlıyor. Buhardaki bar gücüyle araca hiçbir zarar vermeden aracınızın gözle görünmeyen yerlerini dahi temizleyebiliyor. Örnek verecek olursak cam kenarları, ayna kenarları, menteşe araları, pedal bağlantıları, klima kanalları ve hatta klimanın polenine varıncaya kadar temizlik yapıp buralardaki mikropları yok edebiliyoruz. 

Bahsettiğiniz temizlikte buharın gücü ve kimyasal temizleyicileri mi kullanıyorsunuz?

Hayır kesinlikle kimyasal temizleyiciler kullanmıyoruz. Kullandığımız temizlik malzemelerinin tamamı bitkisel malzemeler. Bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri de temizlik malzemelerimizin kimyasal değil bitkisel ürünlerden oluşmuş olmasıdır. 

Niyazi bey kış öncesi araç bakımının yapıldığı bir dönemdeyiz. Kışlık bakımlar yapılırken kış öncesi detaylı temizlik için size gelenler oluyor mu?

Aslında biz bu anlamda da bir farkındalık oluşturma çabası içerisindeyiz. Öncelikle kış öncesinde araçlarda detaylı temizliğin yapılması gerektiğini söyleyelim. Bunun nedenlerine gelecek olursak, kışın araç içerisinde yazınkinden daha fazla vakit geçiriyoruz. Hava muhalefetinden ötürü camlarımızı da açamıyoruz. Kışın havanın soğuk olması nedeniyle aracın içini ısıtmak için klima veya kalorifer sistemini çalıştırıyoruz. Şimdi aracımızı yıl boyunca kullanıyoruz.  Yeri geliyor tarlaya gidiyoruz ya da tozlu ortamlara giriyoruz. Aracımızın klima ve kalorifer kanalları her ne kadar polen filtreleri temizlese de toz ile doluyor. Şehir merkezinde veya şehirlerarası yollarda kullandığımızda da egzoz gazları ve havadaki zararlı gazlar bu kanalları dolduruyor. Uzun süre kullanmadığımız bu sistemi kullanmaya başladığımızda içinde biriken mikroplar araç içerisinde yayılmaya başlıyor. Bu havayı solumak zorunda kalıyorsunuz. Ama biz bu kanalları temizlediğimiz zaman fark hakikaten hissediliyor. Mikroplar temizleniyor. Zaten tüm detaylı temizlik işlemlerinde Q3 denilen ozon yıkamasını yapıyoruz. Müşteri bunu marketlerde satılan ozon zannediyor ama bahsettiğimiz ozon sisteminde o kimyasalları kullanmıyoruz. 

Tabi bu pencereden baktığımızda aracın içinde bulunan koltuklarından tavanına, kapı kollarından direksiyonuna kadar tüm parçalarının temiz olması önem arz ediyor. Doğru mu?

Tabi çıplak gözle görünmeyen birçok bakteri var. Koltuğunuza sert bir şekilde vurduğunuz zaman oradan toz kalkar. Bu yılların birikimi olan kirdir. Biz burada yüzeysel bir temizlik değil, derinlemesine temizlik yapıyoruz. Aracın iç temizliğinin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Müşterilerimize de bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Koltukları temizlerken özüne iniyoruz. Buharı kullanarak içinde bulunan mikropları öldürüyoruz. Sonrasında vakumla çekiyoruz. Şöyle bir algı var çevremizde, bezle silindiği zaman temiz olmuyor. Detaylı bir şekilde yapmak gerekiyor. Son olarak ozon temizliği uyguluyoruz. Bize gelen bütün araçlar temizlikten çıktıktan sonra dezenfekte olmuş olarak çıkıyor. Vites topuzu, direksiyon gibi yerler en çok bakteri biriken yerlerdir. Buraları temizledikten sonra bir de boyuyoruz. Eski halinden daha albenili bir hal alıyor. Aracın içindeki her parça için ayrı ayrı temizlik uygulaması yapıyoruz. Yeni bir hizmet olarak vites topuzu ve direksiyon kılıfı da yapıyoruz. Diğer yandan pasta, cila, boya koruma ve far temizliği hizmetini de özenle gerçekleştiriyoruz. 

Sağlık açısından temizliğin ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorduk. Ama bu detayları genelde atlarız. Hangi zaman aralıklarında detaylı temizlik yapmak gerekiyor?

Detaylı temizliğin periyodu aracın kullanım durumuna göre değişkenlik gösterir. Aracınızı az kullanıyorsanız çok kirlenmez. Çok kullanırsanız hızla kirlenir. Belli bir zaman dilimi yok ama araçları genel itibariyle 3 aylık periyodlarda kontrol ettirmek gerekir. Zaten araç bize geldiğinde ne kadar kirli olduğunu anlayabiliyoruz. Yani araç temizse, detaylı temizliğe ihtiyacı yoksa, müşterimize bu aracın detaylı temizliğe şimdilik ihtiyacı yok, bir süre daha bu şekilde kullanabilirsiniz dediğimiz dahi oluyor. 

Aslında toplu taşıma araçlarında daha yakın aralıklarda detaylı temizlik yaptırmak gerekiyor değil mi?

Özellikle ticari olarak kullanılan toplu taşıma araçlarında kesinlikle sağlık açısından detaylı temizliklerinin yapılması ve üzerinde titizlikle durulması gerekiyor. Çok sık olarak değişik insanlar kullanıyor. Birinde var olan bir hastalık diğer insana geçebiliyor. Tabi bunlar gözle görünen şeyler olmadığı için biraz ihmal edilebiliyor. Sağlık Bakanlığı bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Henüz yürürlüğe girmedi ama toplu taşıma araçlarında belli aralıklarla detaylı temizlik yapılmasına ilişkin bir çalışma yapılıyor. Ben merkezi İstanbul’da bulunan Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu’nun üyesiyim. Yaptığımız işi bir tık daha iyi yapmak için çaba harcıyoruz. 

Biz aracın tüm detaylarıyla dezenfekte işlemi ne kadar zamanınızı alıyor?

Normal şartlarda aracı yıkamak gibi olmaz bu. Adı üzerinde detaylarda gizliyiz. Bir aracın detaylı temizliği için en az 2 gün bizde kalması gerekiyor. Bu aracın durumuna göre 3 güne de çıkabiliyor. Temizlediğimiz yerleri baştan sona tekrar kontrol etmeden aracı sahibine teslim etmiyoruz. Mesela koltuk temizliğini yapıyoruz. ama bir gün sonra tekrar kusma yapabiliyor. Bunları tam görebilmek için bekletmemiz gerekiyor. Temizlik hizmetini yaptıktan sonra yeniden bir kirlenme oluşursa bununla ilgili de ücretsiz temizlik tekrarı yapıyoruz. Bizim böyle de bir garantimiz var. 

İş yerinizde bir platform var dikkatimizi çeken ve daha önce görmediğimiz. Bu platform ne işe yarıyor?

Sanayide henüz olmayan bir şeydi bu, biz projelendirdik. Araçların motorlarını ve alt tarafının yıkamalarını bu platformda yapıyoruz. Bazı araçlar ağır şartlarda kullanılıyor. Motor yağ kaçırabiliyor. Bu yağ donup alt tarafta kalıyor. Araç muayeneye gittiğinde vizeden geçmiyor. Ya da içerisinde sürekli arıza lambası yakıyor. Ama bunun kaynağı bulunamıyor. Tüm bunların sebebi aracın motor kısmının veya alt takımlarının kirli olması olabiliyor. Biz de aracın alt tarafını çıplak gözle daha iyi görebilelim ve temizliğini daha iyi bir şekilde yapabilelim diye böyle bir platform kurduk. Aracın motor ve alt kısımlarının temizliğini burada yapıyoruz. Gayet de güzel sonuçlar alıyoruz. Müşterilerimiz de memnun kalıyorlar. 

Bu hizmetlerin bir de bedeli vardır tabi ki. Niyazi bey yaptığınız hizmetlerin bedeline ilişkin de okurlarımızı bilgilendirir misiniz?

Bizim kurumsal çalıştığımız firmalar var. Aylık bazda anlaştığımız firmalara özel bir indirim yapıyoruz. Bunun dışında iç dış yıkama otomobiller için 30 TL. Hafif ticari araçlar için durumuna göre 35-40 TL. Minibüs tarzındaki araçlar 40-45 TL. Kamyonlar 65-70 TL’ye yıkanıyor. Yani bu biraz da aracın büyüklüğüne ve aynı zamanda kirlilik durumuna göre değişiyor. Bazen aracı iki defa yıkamanız gerekiyor. Detaylı temizlikte de bir standart belirleyemiyoruz. Detaylı temizlik dikkat, titizlik ve incelik istiyor. Görmeden net fiyat veremiyoruz. Ama genel olarak belirtecek olursak detaylı temizlik 100 TL’den başlıyor 900 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunu yaparken de müşterilerimize belirli dönemlerde belirli indirimler de uygulayabiliyoruz. 

Peki yaptığınız hizmetlerin geri dönüşü nasıl oluyor, eleştiri aldığınız oluyor mu?

Derdimiz temizlik, temizlikle müşterilerimizi memnun etmek. Tabi hizmet sektöründe olduğumuz için ne kadar iyi hizmet verirsek bunun dönüşlerinin de o derece iyi olacağını biliyoruz. Bu manada bazı müşterilerimizin araçlarını temizlemeye vakti olmuyor. İş yerimizin bulunduğu Karatay Sanayi’ne yakın bölgelerdeki müşterilerimizin araçlarını gidip yerinden alıyor, yıkadıktan sonra da götürüp teslim ediyoruz. Detaylı temizlikte ise araçları Konya’nın neresinde olursa olsun buraya getiriyor ve yıkamasını gerçekleştiriyoruz. Burada üzerinde önemle durduğumuz bir detay daha var. Detaylı yıkamada araç 2 veya 3 gün burada kalıyor. Müşterimizi mağdur etmemek için bu süreçte kendisine emaneten bir araç veriyoruz. Bu da müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarıyor. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Müşterimizin memnuniyetini hissediyoruz. Herkesi memnun etmek kolay değil. Biri çok memnun kalırken, bir diğeri memnun kalmayabiliyor. Müşterilerimizin devamlılığını sağlamak için bir sistem oluşturduk. Müşterimiz aracını her yıkamaya getirdiğinde burada kayda alıyoruz. 5 defa yıkamaya gelen müşterilerimize 6. yıkama hizmetini ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Bu da müşteri ile diyaloğumuzu güçlü kılıyor. Yine uzun yoldan gelen araç sahipleri oluyor. Onları istirahat edebilsin diye yukarıda küçük bir odamız var. Araçları yıkanırken orada uyuyup dinlenebiliyorlar. By Detay Oto Temizlik’in farkını görmek için herkesi Karatay Sanayi’nde bulunan iş yerimize davet ediyoruz.

HARUN YILMAZ

Editör: TE Bilişim