Çocuklar kamp alanlarındaki oyunlarla eğlenirken, burada verilen bilgilerle aynı zamanda öğreniyorlar. Kamplarda siyer, trafik, arkeolojik kazı, sağlıklı beslenme gibi konularda uzmanlar çocuklara kısa bilgiler aktarıyor. AFAD ekibi de kendi alanlarında anlatımlar yapıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, çocukların yaz aylarını daha keyifli hale getirmek adına önemli bir sosyal projeye imza atıyor. Genç KOMEK Yaz Kampı ile çocukların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, çocukların yaz aylarını eğlenceli hale getiriyor. Bu yıl kapsamı daha da genişletilen Genç KOMEK Yaz Okulu’nda, İl Müftülüğü ile yapılan protokolle hem Kur’an Kurslarına giden öğrenciler hem de Genç KOMEK Yaz Okulu öğrencileri faydalanıyor. İkisi Konya Kent Ormanı’nda 3’ü Dutlukır Parkı’nda olmak üzere toplamda 5 kamp alanı bulunuyor. Uzman eğiticiler eşliğinde, daha çok geleneksel oyunların oynandığı kamp alanında, çocuklar eğlenceli dakikalar yaşıyor. Ayrıca AFAD ve Trafik gibi ekipler çocuklara çeşitli bilgiler veriyor. Siyer dersinin de olduğu kampta öğrenciler hem eğlenirken hem de öğreniyor. 

5 AYRI KAMP ALANI BULUNUYOR

Genç KOMEK Yaz Kampı İl Müftülüğüne bağlı Kur’an Kurslarına giden 7-16 yaş arası kız ve erkek öğrenciler ve Genç KOMEK öğrencilerini kapsıyor. Kamp alanlarının ikisi Konya Kent Ormanı’nda üçü ise Dutlukır Parkı’nda bulunuyor. Kamp alanlarındaki oyun alanları ve faaliyetler birbiriyle aynı. Bir kampta 350-450 arası öğrenciye hizmet veriliyor. Bu yolla toplamda her gün farklı öğrenciler olmak üzere yaklaşık bin 600 öğrenci kamplardan yararlanmış oluyor. Öğrenciler kamp alanına sabah saat 09:30 arası Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslerle taşınıyor. Öğrenciler burada akşam saat 16:00-17:00 saatlerine kadar kamp alanlarında eğlenceli dakikalar geçiriyor. 

9 AĞUSTOS’A KADAR SÜRECEK

Konya’nın 31 ilçesinde çocuklar ve gençlere yönelik faaliyetlerle dolu dolu geçen Genç KOMEK Yaz Kampında daha çok geleneksel oyunlar yer alıyor. Parkurlar şeklinde ayrılan oyun alanlarında öğrenciler, guruplar halinde hepsinden faydalanabiliyor. Yaz kamplarında öğrenciler, geleneksel oyunların ve spor faaliyetlerinin yanında siyer, trafik, arkeolojik kazı, sağlıklı beslenme gibi konularda uzmanlardan ve AFAD ekiplerinden eğitim alıyor. 9 Ağustos’a kadar toplam 40 bin Kur’an Kursu öğrencimizi kamp alanlarından yararlanması hedefleniyor. 

ÇEŞİTLİ OYUNLAR BULUNUYOR 

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Ormanı Kamp Alanı ile Dutlukır Kamp Alanında merkez ilçelerdeki Kur’an Kurslarından günlük bin 600 öğrenciye hizmet veriliyor. Öğrenciler burada çeşitli oyunlardan faydalanıyor. Öğrenciler, halat çekme, balonla bardak taşıma, penguen, engel parkuru, çuval yarışı, bocce, tabu ve okçuluk gibi eğlenceli oyunlara ve eğitici faaliyetlere katılıyor. 

PARKUR SAYISI ARTABİLİYOR

İkisi Kent Ormanı üçü Dutlukır Kamp alanında olmak üzere 5 kamp alanında bulunan oyun parkurları, çeşitlilik gösterebiliyor. Kamp alanlarında ortalama 16 olan oyun alanları, isteğe ve öğrencilerin durumuna göre artırılabiliyor. Böylece oyun parkuru alanı 20’ye kadar çıkıyor. Öğrenciler burada eğitmenler tarafından ekiplere ayrılıyor ve takımlar kuruluyor. Kurulan takımlar her oyun parkurundan belirlenen süre boyunca faydalanıyor. Süre dolunca her parkurdaki ekipler dönüşümlü olarak değişiyor. Böylece kampa katılan her öğrencinin bütün oyun parkurlarından yararlanması sağlanıyor. Böylece hem haksızlık olmuyor hem de çocuklar farklı oyun alanlarıyla buluşarak, kamp daha eğlenceli hale geliyor. 

ÖĞRENCİLER KUMLA VE DOĞAL ORTAMLA BULUŞUYOR

Genç KOMEK Yaz Kampı’nın en önemli katkılarından biri de çocukların doğal ortamla buluşması. Son yıllarda artan şehirleşmeye bağlı olarak, çocuklar doğal ortamlardan uzak kalıyor. Modern sitelere veya yerel yönetimler tarafından mahallere parklar yapılsa da, bu parklar çocuklar için çok da yeterli olmuyor. Bunun dışında, gelişen teknolojiyle çocuklar daha çok evde bilgisayar veya tablet gibi teknolojik cihazlarla vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bu da çocukların gelişimine olumsuz olarak yansıyabiliyor. Çocukların sosyalleşmesi ve daha iyi iletişim kurması adına Genç KOMEK Yaz Okulları, büyük katkı sağlıyor. Çocukların burada hem farklı arkadaşlıklar edinmeleri sağlanarak sosyalleşmesine katkı sunuluyor hem de doğal ortam oluşturularak çocukların şehir hayatından uzaklaşmaları sağlanıyor. 

YEMEK İHTİYACI DOĞAL ORTAMA GÖRE ŞEKİLLENİYOR

Genç KOMEK Yaz Kampı’na giden çocukların öğe yemeği ihtiyacı da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Kamp alanlarına kurulan düzenekler ve oluşturulan yemek ekibi, yemek saati gelince öğrencilerin yemek yemelerine olanak sağlıyorlar. Yeme ihtiyacı yine doğal ortama göre şekillendirilmiş durumda. Kurulan yemek alanıyla burada ekip tarafından mangal yapılıyor ve öğrencilerin yeme ihtiyacı karşılanıyor. Yine içecekler de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanarak öğrencilerin ihtiyaçları gideriliyor. 

ULAŞIM OTOBÜSLERLE SAĞLANIYOR

Çocukların kamp alanlarına taşınması yine Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Belli alanlardan toplanan çocuklar, başlarındaki kurs hocalarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslerle kamp alanına götürülüyor. Otobüsler kampın bitiş saatlerinde yeniden çocukları alarak, güvenli bir şekilde aldıkları yerlere bırakıyor. 

KUR’AN KURSLARI DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK GELİYOR

Kur’an Kursu sayısının fazla olması ve kamp alanlarının sınırlı olması nedeniyle çocuklar dönüşümlü olarak kamp alanlarından faydalandırılıyor. 5 kamp alanında her gün toplam bin 600 kadar çocuğa hizmet verilebiliyor. Kur’an kurslarındaki ve Genç KOMEK’teki tüm çocukların kamp alanlarından 1 kere de olsa yararlanabilmesi için, her gün dönüşümlü olarak farklı ekipler kampa götürülüyor. 

ALANINDA UZMAN EĞİTMENLER BULUNUYOR

Kamp alanında yine Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği uzman ekipler çalışıyor. Kamp alanında bulunan tüm oyun parkurunda farklı bir eğitmen bulunuyor. Her oyunun uzmanı olan eğitmenler, öğrencilere önce oyunla ilgili bilgi veriyor. Verilen bilginin ardından oluşturulan ekiplerle çocuklar oyunda yarış yapıyor. Eğitmenlerin yönlendirmesiyle çocuklar oyun parkurlarından daha iyi bir şekilde faydalanabiliyor. 

FARKLI KONULARDA EĞİTİMLER DE VERİLİYOR

Kamp alanında bulunan oyun parkurlarının yanında öğrencilerin buradan bilgiyle ayrılmalarını sağlamak adına, farklı eğitimlerin olduğu bölümler de bulunuyor. Siyer, trafik, arkeolojik kazı, sağlıklı beslenme gibi konularda uzmanlar çocuklara kısa bilgiler aktarıyor. Ayrıca kamp alanında bulunan AFAD ekipleri de kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili çocuklara günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri bazı noktalarda eğitimler veriyor. Böylece oyun parkurlarında yorulan çocuklar bu eğitim süresi boyunca hem dinleniyor hem de bu vakti yeni bilgiler öğrenerek geçiriyor. 

ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE EKİBİ VAR

Kamp alanlarının şehir merkezine uzak olması, yaşanabilecek bazı olumsuzluklara karşı tedbir almayı da gerektiriyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi, bu tedbiri de elden bırakmamış. Çocukların oyun parkurunda yaşayabileceği herhangi bir olumsuz durumlara karşı kamp alanlarında sağlık ekipleri de bulunuyor. Ayrıca acil durumlarda kamp alanında ihtiyaç olması halinde kısa sürede olay yerine ambulans gelebilecek şekilde bir düzenleme yapılmış durumda. 

BİR GELEN BİR DAHA GELMEK İSTİYOR

Genç KOMEK Yaz Kampları çocuklar tarafından çok beğeniliyor. Talebin fazla olması ve kamp alanlarının sınırlı olması nedeniyle çocuklar yaz boyunca ancak bir kere kampa gelebiliyor. Ancak kamp çok beğenildiği ve güzel vakit geçirdikleri için çocuklar kampa yeniden gelmek istiyor. Büyükşehir Belediyesi ve Genç KOMEK ekibi, bu talebi karşılamak amacıyla önümüzdeki yıllar için yeni çalışmalar yapacağı belirtiliyor. 

ÇOCUKLAR KAMPI ÇOK SEVDİ

Genç KOMEK Yaz Kamplarına gelen çocuklar, kamplardan oldukça memnun. Kampa katılan ve kampla ilgili bilgiler veren Semih Örüm, kampta güzel vakit geçirdiğini söyledi. Yaz döneminde Kur’an Kursu’na gittiğini, kurstan da kampa geldiğini bildiren Örüm şunları söyledi, “Kur’an Kursundaki arkadaşlarımla ve hocamızla bugün buraya geldik. Kamp oldukça eğlenceli. Burada bir sürü oyun alanları var. Her oyun alanında arkadaşlarımızla oyun oynuyoruz. Zaman çok güzel geçiyor ve eğleniyoruz. Bu nedenle kampta olmaktan çok mutluyum.” Kamptaki çocuklardan Rıfkı Öztürk de, “Belediyenin en güzel hizmetlerinden biri. Çok güzel vakit geçiriyoruz. Çok zevkli geçiyor zaman. Çeşitli oyunlar oynuyoruz. Eğleniyoruz. Ayrıca biryandan da eğitim veriliyor. Siyer, trafik eğitimleri veriliyor. Biraz yoruluyoruz ama oldukça eğlenceli. Bu yüzden burayı çok sevdim” diye konuştu. Muhammed Akbulut isimli çocuk da kampı çok sevdiğini belirterek, “KOMEK kampları çok güzel, ilk defa geldim. Oyun oynuyoruz burada. Bir sürü oyun var. Hepsinden yararlanıyoruz. Oldukça güzel vakit geçiriyoruz. Ben burayı çok sevdim. Eğitimler de veriliyor ayrıca. Eğlenceli zaman geçirirken aynı zamanda öğreniyoruz da. Oldukça keyifli” değerlendirmesinde bulundu. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim