Henüz yeni bir işletme olmasına karşın, genç beyinlerin elinde kısa sürede fark oluşturan Saf Temizlik ve Ambalaj, iç piyasadaki ağını genişletirken, ihracat yapan bir şirket haline geldi. Talebe göre şekillenen ürün yelpazesini gün geçtikçe artıran Saf Temizlik ve Ambalaj, ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırmayı hedefliyor.

GENÇ YAŞTA TİCARETE ATILDILAR

Çalışma alanları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Saf Temizlik ve Ambalaj Sahiplerinden Fikret Büyükipekci, genç yaşta kendilerini ticaretin içerisinde bulduklarını anlattı. Üniversite 4. sınıftayken şirketlerinin temellerini ortağı Emre Töke ile attıklarını dile getiren Büyükipekci, “Bu işe başladığımızda sadece temizlik ürünlerinin toptan satışını yapıyorduk. 2,5 sene Farabi Hastanesi civarında bir depoda satış yaparken yaklaşık 10 ay önce toptancılar çarşısına taşındık. Burada hem toptan hem de perakende satışına devam ediyoruz” dedi.

DIŞ TİCARETİ ÖNEMSİYORLAR

Şirketi açtıktan kısa süre sonra dış ticarete yöneldiklerini kaydeden Büyükipekci, şunları söyledi, “Müşterilerimizin istediği ürünleri buradan tedarik edip gönderiyoruz. Restoran, kafe, otel gibi yerlerin buzdolabı, mutfak ekipmanları, fön makinesi, yatağı gibi ürünlerinde anahtar teslim işler yapıyoruz. Otelin A’dan Z’ye ihtiyacı olan her şeyi gönderiyoruz. Restoran ve kafede fayansından girip, masa sandalye, bıçak, çatal gibi her şeyi buradan tedarik edip gönderiyoruz. Ağırlıklı olarak Almanya ve Hollanda’ya ihracatımız var. Bu ay İsviçre’ye bir proje çalışıyoruz. Biryandan temizlik ürünleri ambalajı toptan ve perakende satışımız da devam ediyor.”

İHRACATTA İKİ KOLDAN GİDİYORLAR

İhracatta belirledikleri iki alan üzerinde yollarına devam ettiklerini belirten Büyükipekci, “İhracatta iki segmentte ilerliyoruz. Birincisi; marketlerin sattığı ürünleri tedarik edip göndermek ikincisi restoran, kafe, otel gibi yerlerin işlerini yapmak. Daha çok Avrupa ülkelerine çalışıyoruz ama talep oldukça farklı yerlere de giriyoruz. İnternet sitesi ve katalog yapım aşamasındayız. Birebir kendimiz gidip bağlantı kuruyoruz. Yaptığımız yerler referans oluyor, o şekilde gelen yeni müşteriler oluyor” diye konuştu.

TALEBE GÖRE HİZMET

Ürün yelpazelerinin talebe göre şekillendiğini söyleyen Büyükipekci, “İç piyasada ağırlıklı olarak Konya ve Konya’ya yakın illerde çalışıyoruz. Konya’nın ilçelerine çalışıyoruz. İç piyasada temizlik ürünleri, deterjan gurubu, kağıt gurupları ve ambalaj ürünleri satışı yapıyoruz. Dış piyasada talebe göre malzemelerin satışını yapıyoruz. Bütün talepleri değerlendirecek bir altyapımız var. Talebe göre şekilleniyor satışlarımız. Dış ticaret talebe göre şekillendiği için, müşterinin istekleri doğrultusunda ürün gamımızı da çeşitlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

PİYASA DARALDI AMA MÜCADELE EDİYORUZ

Son bir yıldır yaşanan ekonomik sıkıntıların kendilerini de etkilediğini ifade eden Büyükipekci, bu olumsuzlukları aşmak için çalıştıklarını söyledi. “Risk aldık yola çıktık” diyen Büyükipekci, şöyle devam etti, “Piyasalarda 1 yıldır falan olumsuzluklar var. Biz bu işe ilk girdiğimiz zaman yani 2-2,5 yıl önce dövizin yükselmeye başladığı dönemdi. Herkes bu dönemde yatırım yapılıyor mu diyordu. Ama biz yola çıktık, risk aldık. Biz sebebini işleyelim Rabbim rızkını verir dedik. Ama piyasa gün gün daraldı, zorlaştı. Bunu aşmak için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Müşteri seçiyoruz, düzenli olarak müşterileri dolaşıyoruz. Bunu oturttuktan sonra bir şekilde oluyor.”

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim