Yılların vermiş olduğu tecrübe ile üretimlerine devam eden Giba, ağızları tatlandırmayı sürdürüyor. Hem üretim hem de perakende satış yapan Giba, üç şubesiyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. Giba Şekerleme’nin üçüncü kuşağı olan ve şirketin Genel Müdürlüğü görevini yürüten Murat Özgüven, firmasının gelişim serüveni ve Giba Şekerleme’nin üretim yelpazesi ile ilgili bilgiler verdi.


‘81 İLE ÜRÜN GÖNDERİYOR, İHRACATTA YAPIYORUZ’

GibaŞekerleme’nin uzun yıllardır Konya’da faaliyet gösterdiğini bununla birlikte nesillerden nesillere aktarılan lezzetinin olduğunu belirten Giba Şekerleme Genel Müdürü Murat Özgüven, “Şirketimizin üçüncü kuşak yöneticisi olarak devraldığımız bayrağı daha yukarıya taşımak amacıyla iki kardeşimle birlikte işlerimizi sürdürüyoruz. Hepimizin üstlendiği farklı görevler var. Ortak amacımız ise lezzetimizi daha ileriye taşımak. Bizim en büyük özelliğimiz geleneksel ürünlerimizi geleneksel yöntemlerle üretmek. Şu an geldiğimiz noktada da Türkiye’nin 81 iline ürün gönderiyoruz. Bunun yanında Çin’e ihracat gerçekleştiriyoruz. Açıkçası Çin’e ihracat yapan nadir Konyalı firmalardan birisiyiz. Ortadoğu’da da Arap Baharı’nın etki etmediği zengin ülkelere ihracat yapıyoruz.” dedi. 

‘GİBA, 40 YILLIK BİR FİRMA’


Giba’nın mazisinin 40 yılı aştığını vurgulayan Özgüven, “1972’lerde rahmetli dedemizin perakendecilik yapmaya başlamasıyla kuruldu diyebiliriz. Eski otogarda ilk dükkânı açmış rahmetli dedem. Daha sonra aynı yerde 11 dükkâna ulaşmış. Tabi burası ortaklı bir yermiş. Eski otogar yıkılınca ortaklık da bozulmuş. Daha sonra 2001 yılında yeni şekerciler sitesinde 600 metrekarelik bir üretim alanında yeniden başlamış olduk. Otogar ve Mevlana Çarşısı’nda da perakende dükkânlarımızı açarak devam ettik. Daha sonra Nalçacı’da da bir şube açtık. Kuruyemiş, lokum, şeker üzerine ilk şehir içi dükkânını açan biziz diyebilirim. Personelimiz bizim buraya girer çırak olarak, usta olarak devam eder emekli olur gider. Bununla övünç duyarız. Aile ortamımız var burada. Dedemizden, babamızdan gelen kültür bu şekilde. Dedemizi ve babamızı kaybettikten sonra 3 kardeş GibaŞekerleme’yi sırtlıyoruz” dedi. 


‘GELENEKSEL TATLAR ÜRETİYORUZ’


Geleneksel tatlar arasında yer alan Mevlana Şekeri, lokum, hurma şekeri, akide şekerleri ve Konya sarması ürettiklerinin altını çizen Murat Özgüven, “Biz bir kültür oturtmaya çalışıyoruz. Hediyeleşme kültürü var. Onla alakalı farklılıklar oluşturmaya çalışıyoruz. Biz geleneksel ürünleri geleneksel yöntemlerle üretiyoruz. Daha çok el işçiliğiyle üretiyoruz. Birinin ben çocukluğumda yediğim Mevlana şekerinin tadını şimdi alamıyorum diye bir durum bizde söz konusu olmaz. Aynı lezzet, aynı tat devam eder. Kaybolmaya yüz tutmuş gibi şeyleri de kaybetmemek adına da çalışmalar yapıyoruz. Farklılıklar oluşturuyoruz. İnsanlar hediye götürürken farklı şeyler götürürsün amacıyla farklı ambalajlar yapıyoruz. İnsanlardaki algıyı bu şekilde değiştirmek gerekiyor. Sıradanlaşmamak gerekiyor. Sektöre değişik soluklar getirmeye çalışıyoruz. Biz perakendeci de olduğumuz için müşterinin ne istediğini de biliyoruz. Onların taleplerini de alabiliyoruz. Bu da bizim için büyük bir avantaj.” Dedi. 


‘İHRACATA DEVAM EDİYORUZ’

Çin’e ihracat yapan nadir Konyalılardan bir tanesi olduklarını dile getiren Özgüven, “Çin gıda ile ilgili büyük bir Pazar. Nüfus olarak oldukça yoğun. İnsanlar her şeyi yiyor. Gıda fabrikalarının gıda yetiştiremediği bir yer. Çok sayıda yabancı menşeli ürünler var orada. Biz neden satmayalım. Çok büyük ve geniş bir Pazar. Biz de yavaş yavaş başladık. Fena da değil. İlk başladığımızda 300 kiloyla başladık şimdi 2-3 konteynır ürün gönderiyoruz. Her konuda büyük bir Pazar. Ortadoğu pazarı da bizim için rövanşta ama bölgede bazı sıkıntılar var. Türkiye bu nedenle o bölgeye biraz firen yapıyor. Birkaç iyi ülke var Suudi Arabistan gibi. Arap Baharı’nın değmediği zengin ülkeler. Oraları tercih ediyoruz.” Dedi. 

‘MÜSİAD AİLE DEMEK’

Müsiad’ın kendisi için özel bir yeri olduğunu vurgulayan Özgüven, “8 yıldır Konya Genç MÜSİAD’dayım. Konya Genç MÜSİAD’ın en eski üyelerinden biriyim.Hiçbir çıkar gözetmeksizin, tamamen aile ortamının olduğu bir sivil toplum kuruluşu. Burası bizlere çok şeyler kazandırıyor. Bizlere ufuk veriyor. Algımızı, bilgimizi, kültürümüzü genişletiyor. Bu nedenle sivil toplum kuruluşu olarak layığı ile faaliyetlerini sürdürüyor. Bizlerde içerisinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA






 

Editör: TE Bilişim