Türkiye'nin en büyük hububat üretim bölgesi olan Konya Ovasında 2020-2021 hububat sezonu için hazırlıklar hızlandı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, çiftçilere anız yakılmaması konusunda uyarıda bulundu.

‘ANIZ YAKMAK TOPRAĞIN DENGESİNİ BOZMAKTA’

Konya Ovasında yaklaşık on milyon dekar alanda buğday ve arpa tarımı yapıldığını ve bu alanların yaklaşık Yüzde 75'inde kuru şartlarda üretim yapıldığını belirten Prof. Dr. Soylu, kuru tarımda ekim sezonundaki en önemli sorunun sağlıklı toprak hazırlığı olduğunu ve Konya Ovasında son üç aydır hiç yağış düşmediği için sertleşmiş ve kurumuş tarlalarda toprak hazırlığının çok zor ve maliyetli olduğunu söyledi. Soylu, “Çiftçilerimiz içinde sayıları az da olsa rahat toprak hazırlığı içindir. Önceki yıldan kalan anızların bugünlerde yakmaya başladılar. Bu durum hem kanunen hem de sürdürülebilir üretim açısından son derece sakıncalı bir durumdur. Çiftçilerimiz kesinlikle böyle bir yaklaşım içinde bulunmasınlar. Anız yakma ile çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Yanan anız hem toprak üstü canlılarının yok olmasına, orman yangınlarına, yerleşim yerlerine, hatta şehirlerarası ulaşıma dahi zarar vermektedir. Toprak verimliliğinin en önemli unsuru olan Organik maddeyi azaltmaktadır, rüzgar erozyonuna davetiye çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘PANDEMİ DÖNEMİNDE GIDANIN ÖNEMİ ANLAŞILDI’

Pandemi döneminde gıdanın öneminin anlaşıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Soylu, “Yukarıda saydığımız bu olumsuzlukları yaşamamak için çiftçilerimiz basit bir toprak hazırlığı için geleceklerini yakmasınlar. Hasat zamanı toprakta azda olsa nem var iken tarlayı sürsünler ya da geciktiler ise Sonbahar yağışlarını bekleyip tavda işleyip ekimi biraz geciktirsinler. Pandemi sürecinde tarımsal üretimin ve gıdanın önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Topraklarımız bizden sonra çocuklarımızın da gıda ihtiyacını karşılayacaktır. Bu yüzden tarımsal üretim yaparken geleceği ve üretimin sürdürülebilirliğinin de çok önemli olduğunu unutmayalım. Tüm çiftçilerimize 2020-2021 hububat sezonlarının bereketli ve verimli geçmesini temenni ederiz” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim