Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ile başlatılan ve Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım'da Selçuklu Belediyesi de 26 bin fidanı toprakla buluşturarak geleceğe nefes verdi. Türkiye’de ağaç ve orman sevgisini artırmak, gelecek nesillere yeşil bir çevre bırakmak ve nefes olmak üzere ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık veren Selçuklu Belediyesi, Türkiye genelinde 11 milyon fidanın toprakla buluştuğu 11 Kasım’da Takkeli Dağ mevkisinde 26 bin fidan dikimi gerçekleştirdi. Öğrencilerin, kamu personellerinin ve birçok katılımcının desteğiyle gerçekleşen ağaçlandırma etkinliği yoğun ilgi gördü. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak adına ülke genelinde düzenlenen fidan sahiplenme kampanyasında sahiplenilen 11 milyon fidanın toprakla buluşmasının aynı zamanda bir rekora imza atacağı düşünülüyor.

Takkeli Dağ mevkisinde gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğinin ardından katılımcılara Selçuklu Belediyesi tarafından yemek ikramı yapıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikte fidan dikmek için gelen Halit Koku, “Doğanın bize cömertçe verdiği hediyeleri düşünürsek bizim de ona karşılığını vermemiz gerekir. Doğaya verilebilecek en güzel hediye ağaç dikmektir. Ağaçlar bizim geleceğimizin en temel kaynağı. Gözlemlerime göre Konya genelinde çok fazla ağaç olduğunu göremiyorum. Bu ve bu gibi etkinlikler arttırılmalı. 42 bin fidan bence yeterli değil. Bu sayı daha da arttırılarak gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir Konya ve tertemiz bir gelecek bırakmak bizim elimizde. Gelecek neslinde kendilerinden sonrayı düşünerek duyarlı davranmaları önemli tabi ama ilk önce bizim onlar için bir şeyler yapmamız lazım. Hepsinden önce kendimiz için fidan dikiminin artması gerekli çünkü fidanlar dikildikleri anda karbondioksiti oksijene dönüştürebiliyor. Bu işleyişin devam edebilmesi için gelecek nesillerinde doğayı sevip koruması ve ağaçlandırması önemli bir faktör. Ormanlar sadece oksijen kaynağı değildir. Ormanlar erozyonu, kuraklığı önler. Bu faydaları düşündüğümüzde ağaçlandırmanın ve ormanın önemini daha iyi kavrayabiliriz” ifadelerini kullandı.

‘1 FİDAN, 1 HAYAT’

Fidan dikimi için gelen Hüseyin Eşmekaya da “Çevremizde ormanlık alanların oluşturulması için ağaç dikim çalışmaları giderek artıyor. Bunlar bizi mutlu eden olaylar. Hem bizim için hem de gelecek nesil için daha yeşil ve yaşanabilir bir Konya bırakmaya çalışıyoruz. Dikilen 1 fidan bile hayati önem taşıyor. Zaten fidan dikmenin önemini bilmeyen yoktu. Geleceğe Nefes kampanyasında sahiplendiğimiz fidanları dikmek için buradayız. Sadece sahiplendiğimiz fidanları dikmek için değil, elimizden gelenin en iyisini yaparak dikebildiğimiz kadar çok fidan dikmek için buradayız. Etkinliği bugün gerçekleştiriyoruz fakat bu fidanlar dikilip bırakılmamalı. İlerleyen süreçte bakımları yapılsın ve sağlıklı şekilde büyümeleri için çalışmalar yürütülsün. 1 harfin cümleyi değiştirdiği gibi, 1 fidanın da dünyayı değiştireceğine inanıyorum. Fidan dikim etkinliklerinin sadece programlarla ve etkinliklerle sınırlı kalmayıp, imkanı olan herkesin dikebildiği kadar çok fidan dikerek dünyayı güzelleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese ve Geleceğe Nefes kampanyasını başlattıkları için Tarım Orman Bakanlığı’na teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

‘FİDAN DİKİMİNİN PÜF NOKTALARI’

Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında Selçuklu Belediyesi tarafından Takkeli dağ civarında yapılan dikim etkinliğinde fidan dikiminin püf noktalarından bahseden Peyzaj Mimarı ve Ağaçlandırma görevlisi Abdurrahim Topak, “Fidan dikmek önemli bir husus. Bunun kadar önemli olan bir şey varsa dikilen fidanın yaşaması. Bu da en doğru şekilde fidan dikerek mümkün. Doğru şekilde fidan dikmek için, aldığımız fidanları poşetlerinden ayırarak işe başlıyoruz. Poşeti çıkardıktan sonra dışarıya taşan kökleri budayarak devam ediyoruz. Alt kısımdaki toprağı 2-3 santimetre olacak şekilde kesiyoruz. Açtığımız fidan çukuru fidanı koyduğumuz zaman boğazına kadar toprak doldurabileceğimiz derinlikte olmalıdır. Açtığımız çukurun içine fidanın kök kısmını yerleştiriyoruz ve toprak tamamen içeride kalacak şekilde üzerini kapatıyoruz. Toprakta hava kalmaması adına fidanın dibini ayaklarımızla çiğneyerek ya da sert bir cisimle vurarak sıkıştırıyoruz. Fidan büyüklüğüne göre en az 3 litre olacak şekilde can suyu vererek dikimimize devam ediyoruz. Diktiğimiz fidan eğer uzun boylu ise rüzgardan veya fırtınalardan etkilenmesin diye etrafına koruma veya yanına sırık dikerek destek verebiliriz. Bu sayede diktiğimiz fidanların tutma olasılığı daha çok artacak hem de daha sağlıklı şekilde büyüme göstereceklerdir” dedi.

Fidanların toprakla buluşturulduğu etkinlik, renkli görüntüler de oluştururken, fidan dikim etkinliğinin ardından Selçuklu Belediyesi katılımcılara yemek ikramında bulundu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim