16. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, yerli ve yabancı olmak üzere dünyanın dört bir yanından katılan insanların ilgisiyle devam ediyor. Birçok firmanın gövde gösterisi yaptığı Tarım Fuar’ın da firmaların ilk hedefi ihracat kollarını genişletmek oluyor. Yabancı katılımcıların daha çok olduğunu söyleyen firma sahipleri fuarlar sayesinde ihracatlarının daha çok arttığını dile getirerek hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarda ilgi gördüklerini dile getirdi. Özen İş Tarım Makineleri Muhasebe ve Finans Sorumlusu Osman Kırbaş 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyerek firmaların fuarlardaki öncelikli amaçlarının ihracat olduğunu vurguladı

BAŞARI TARIM'DAN İHRACAT BAŞARISI

Fuar alanında bulunan firmalardan birisi Başarı Tarım. Geçen seneki fuarlara oranla bu sene ilginin yoğun olduğunu dile getiren Başarı Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Acar sözlerine şu şekilde devam etti: “1948 yılından itibaren değirmencilik üzerine faaliyet veriyoruz. 2006 yılında eski firmadan ayrıldık. Ayrıldıktan sonra Başarı Değirmen olarak devam ettik. Daha sonra da 3 senedir Başarı Tarım olarak hizmet veriyoruz. Burada yeni ürünlerimizi sergiliyoruz. Yem karma makinesi gücünü çekiciden alır. Şu anda yen yapmış olduğumuz ürün 2,3,4 metreküp elektrikli modeli. İsteğe göre hem elektrikli hem de şaftlı modeli var. Bunun haricinde 5,6,8,12,14 olaraktan yatay çift helezonlu normal yem karmalarımız var. Yurtdışına değirmen ihracatımız da devam ediyor. Bu sene fuara olan talepten gayet memnun kaldık. Bu sektöre girdik gireli 3. kez tarım fuarına çıktık" dedi. 

COŞAN TARIM ÜRETEREK BÜYÜYOR

Coşan Tarım Makineleri Yetkilisi Ahmet Coşan tarım sektöründe bilinen bir firma haline geldiklerini ifade ederek, “Üreterek büyüyoruz…” sloganıyla kurulan firmamız, bugünlere arkasında bıraktığı büyük bir müşteri portföyü ve müşteri memnuniyeti ile birlikte zirai ilaçlama sektöründe yaptığı AR-GE çalışmalarımızla geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerliyor. Büyük küçük birçok projede üretim aşamalarını, uygulamalarını başarılı bir şekilde tamamlayan firmamız tarım sektöründe bilinen bir firma durumuna yükselmiştir. İmalatını yaptığımız bahçe, tarla pülverizatörleri ve turbo atomizerlerile Türkiye’nin büyük firmaları arasında yer alıyoruz. Birçok sebze ve meyvelerin yanında tarla bitkileri üreten çiftçimizin zaman kaybını önleyecek hızlı ekipman ile verimli bir ilaçlama yapmasına olanak sağlayarak ürettiğimiz makinelerin yüzde 50’si yurt içi olmak üzere yüzde 50’si de  Avrupa ve çeşitli yurtdışı ülkelerine  ihracat yapmaktayız. Tarım Fuarından bahsedecek olursak çiftçilerin firmalara ve çeşitli tarım aletlerine olan ilgisi geçen seneden daha iyi” diye konuştu. 

ÇETİN CIVATA İHRACATA YÖNELİYOR 

Çetin Cıvata Konya Bölge Satış Temsilcisi Samet Aykala üretmiş oldukları ürünlerinin yüzde 45’ni yurtdışına ihracat ettiklerini belirterek cümlelerini şu şekilde aktardı: “Çetin Cıvata Türkiye’nin en eski cıvata firmalarındandır. Konya sanayisi ve Anadolu’da ki bütün sanayilerde kullanıcı ve tüccar ile çalışan büyük bir firmayız. Toplamda 4 tane fabrika bulunuyor. 5 metrik ve 6 metrikten başlayıp 27 metriğe kadar soğuk şekillendirmede cıvata üretiyoruz. 27 metriğin üzerinde ise sıcak şekillendirme yaparak üretiyoruz. 100 bin çeşide yakın ürünümüz var. Üretimine yetişemediğimiz malzemelerinde ithalatını yapıyoruz. Tarım Fuarında ki bulunma amacımız bizi tanımayanların tanıması içindir. Bu seneki fuardan da gayet memnunuz. Çiftçiler kendi firmalarından ayrılıp bize gelebiliyorlarsa bizim için burada iş var demektir. Ürünlerimizin yüzde 45’ni Almanya’ya gönderiyoruz. Yüzde 45’ni ise Türkiye pazarına sunuyoruz.”

HEDEF TARIM KENDİ ÜRETİYOR

Fuar alanından bulunan firmalardan Hedef Tarım, toprak işleme ürünlerini sergiliyor. Açıklamalarda bulunan Hedef Tarım Firma Sahibi Mustafa Dilek çiftçilerinin alım gücünün zayıf olduğunu dile getirerek, “Toprak işleme makinelerini üretiyoruz. Kısa süre içerisinde Türkiye genelinde ismimiz duyuldu. Tesviye küreği, kepçe, merdane, döküm merdane ve çizel ürünlerinin üretimini geçekleştiriyoruz. İstek ve talebe göre ağırlıklı olarak döküm merdaneye önem veriyoruz. Fuar alanında da bütün ürünlerimizi sergiliyoruz. Şuan fuarın 4. Günündeyiz ve ilgi gayet güzel. Çiftçiler stantlarımıza gelip ürünlerimizi inceliyor. Çiftçilerimizin tek problemi alım güçlerinin çok zayıf olması. Malzemeye zam geldiği için bizlerde mecburen ürünlere zam yapıyoruz. Bu nedenle de çiftçilerin alım gücü oldukça düşüyor. 10 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyoruz. Yeni bir ülkeyle daha bağlantı yaptık bundan sonra daha iyi olacak inşallah” dedi. 

ÖZEN İŞ, 30 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Fuarlarda firmaların amacının ihracat olduğunu söyleyen Özen İş Tarım Makineleri Muhasebe ve Finans Sorumlusu Osman Kırbaş, 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade ederek şunları kaydetti: “49 yıldır tarım makineleri üzerine üretim yapıyoruz. Hasat grubu imalatı gerçekleştiriyoruz. Saman makinesi, pancar hasat makinesi, taş toplama makinesinin yanı sıra 5 yıl önce ürün grubuna pamuk toplama makinesini de ilave ettik. Türkiye’de pamuk toplama makinesinde tekiz. Bu yıl çift sıralı pamuk toplama makinesinin yanında birde tek sıralı olarak yaptık. Talepten memnunuz geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl fuar biraz daha iyi derecede. Yaklaşık olarak 30 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyoruz. Zaten fuardaki esas hedef ihracattır. Yurtdışında da oluşturmuş olduğumuz bir bayilik sistemi bulunuyor”

RFS OTOMOTİV PAZAR AĞINI BÜYÜTTÜ

RFS Otomotiv İşletme Ortağı Ahmet Özeskici tarım makinelerinin olmazsa olmazı pimi ürettiklerini söyleyerek hedeflerinin ise ihracat yapmak olduğunu vurguladı. Her geçen gün büyüyen bir Pazar ağlarının olduğunu da dile getiren Özeskici, “Nadastan ekime, ekimden hasada kadar bütün makinelerde kullanılan pimlerin imalatını yapıyoruz. Aynı zamanda makinelerde kullanılan krikoların imalatını yapıyoruz. Pazarlama ve satış tamamen bizde. Müşterilerimizin büyük bir kısmını tarım makinecileri oluşturuyor. Pim tarım makinelerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. En önemli bağlantı elemanlarından bir tanesidir. Her geçen gün büyüyen bir Pazar ağımızda var. Hedefimiz ise öncelikle yurtdışı. İhracata yönelmek istiyoruz o noktada ki çalışmalarımızda sürüyor” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim