Konya Tohum, Hayvancılık ve Sulama Teknolojileri fuarları 3. Gününde devam ediyor.Fuarlar, 7-8-9 Eylül'de 09.30-18.00, 10 Eylül Pazar günü ise 09.30-17.00 saatlerinde gezilebilecek. Fuar alanın da incelemelerde ve gözlemde bulunarak çiftçilerin istek ve arzularını dinledik. Bu kapsamda çiftçilerin şikâyetlerinden bir tanesi ürünlerin televizyon ekranında değil tarlada tanıtılması gerektiği oldu. Gözümüze takılan olumlu şey ise Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşların çiftçilerin yanında olmasıydı. Çiftçilerini şikâyetlerini ve sorunlarını dinleyen kuruluşlar onları yönlendirerek daha iyi verim almalarını sağlıyor. Alanda ki son teknoloji ile donatılmış makineler ise dikkatimizi çekti. Çiftçilerin ‘bütçemiz el verirse alacağız’ sözlerine tanıklık ettik. 

ÇİFTÇİLER STANDLARDAKİ TV’LERDEN RAHATSIZ!

Konya Tohum, Hayvancılık ve Sulama Teknolojileri fuarlarını gezen çiftçiler bir durumdan rahatsız. Tohum ve bitki firmalarının ürünlerinin arkasında durmadığını söyleyen çiftçiler televizyonlar gösterilen ürün reklamlarından da bunalmış durumda. Stantlarda kurulu olan televizyonlar ile değil de bizzat olarak ürünlerini arazide göstermelerini isteyen çiftçiler görüşlerini ve önerilerini aktardı.  

Fuar alanını gezmeye gelen çiftçilerden Mustafa Ceran tohum satan firmaların ürünleri televizyonların üzerinden tanıttığını söyleyerek bu durumdan bütün çiftçilerin şikâyetçi olduğunu belirtti. Ceran, bu duruma tepkisini göstererek, firmaların ürünlerini sattıktan son araziye inip kontrol yapması gerektiğine de dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Fuarların kurulması güzel bir şey. Tohum üzerine bilgilendirmeler alıyoruz. Herkes branşına neresi uygunsa orayı geziyor. Mesela ben tohumlarla ilgili bölümleri inceliyorum. Değişikliklerin neler olduğunu görmek istiyoruz. Mısır ve ayçiçeğine yönelik araştırmalarım var. Bunları ben kendim ekiyorum. Yalnız fuardaki firmalar beni tatmin etmiyor. Mesela tohum firmaları ürünlerini televizyondan gösteriyor. Zaten ben bunu kendi televizyonumda evde de izliyorum ki. Bunu araziye yayması lazım firmaların. Çiftçinin ayağına giderek ve ya çiftçiyi davet ederek üretmiş olduğu ürünü canlı canlı gösterecek. Televizyonda anlatılanları artık bizler doyduk. Eğer üretici çiftçinin yanında olursa verim daha da çok artar. Ama bütün firmaların amacı maddiyat. Her şey maddiyata dönüşmüş artık. Ben birkaç yıl önce bir firmadan Ayçiçek ve mısır tohumu aldım. Geçen yıl ekmiş olduğum Ayçiçek beni tamamen dibe vurdu. Ama firma bana bunu satarken böyle demedi. Hep iyi olduğunu söyledi. Ancak tohum çatlak çıktı. Birde firma bana bunun normal olduğunu söylüyor. Bütün emeğim boşa gitti. Benim paramı alıyor ama ürünün arkasında durmuyor. Kaliteli tohumlar üretilmesi lazım biz böyle yaparak bir yerlere gelemeyiz. Sattıktan sonra araziye inmeleri gerekir.  Bayram sonu olduğu için yoğun değil. Bir de çiftçilerde şuan iş yoğunluğu var. Eğer bu fuarlar büyük tarım fuarı ile birleşmiş olsaydı daha iyi olurdu.” 

Çiftçilerden Ali Çetin de fuar alanında bulunan son teknoloji ile donatılmış ürünleri incelemeye geldiğini söyledi. Fuarların birleşmesi gerektiğinin tavsiyesinde bulunan Çetin, “Bütün firmalar bu fuara para verip geliyor. Ben buraya Ilgın’dan geldim. Mesleğim çiftçilik arpa ve buğday ekiyorum. Bizim aslında fuardaki ürünleri alacak gücümüz yok ama teknolojiyi görüyoruz ve inceliyoruz.  Ancak daha önceden yapılan tarım fuarı ile bu fuarların birleşmesi daha iyi olur” ifadelerini kullandı

KURULUŞLAR ÇİFTÇİDEN TAM NOT ALDI!

Fuar alanında bulunan tarım bakanlığına bağlı kuruluşlar, çiftçilerin imdadına koşuyor. Çiftçilerin şikayetlerini dinleyen kuruluşlar böylelikle onlara öneriler sunarak kendilerinin yönlenmesini sağlıyor. Çiftçileri ise bu durumdan son derece memnun. Ancak kuruluşlar daha önceki fuarlara daha çok rağbet olduğunu belirterek fuarın daha çok rağbet görmesini bekliyor. 

BAHRİ DAĞDAŞ ÇİFTÇİLERE YARDIMCI OLUYOR

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Naim Demirtaş, fuar alanında çiftçileri yardımcı olduklarını ve kendilerinin sorunlarını dinlediklerini söyleyerek, bir numaralı kaliteli verim alabilecekleri ürünleri önerdiklerini söyledi. 

Enstitü’nün faaliyetlerinden de bahseden Demirtaş ifadelerine şu şekilde yer verdi; “Fuar alanında ki amaçlarımızdan bir tanesi yaptığımız yenilikleri üreticilere ulaştırmak. Bir diğeri de üreticilerden gelen talepleri dikkate almak. Üreticilerimizin karşılaşmış olduğu belli sorunlar da oluyor, bunlara da çözüm üretiyoruz.  İnsanlarımız bitki yetiştiriciliği yapıyor ama iyi verim veren ürünlerden haberdar değil. Biz de ki en kaliteli ürünleri çiftçilerimizin duymaması çok ilginç. En büyük özelliğimiz uluslararası olmamız. Orta Anadolu Bölgesi için kuraklığa dayanıklı ya da toleranslı çeşit geliştirmek de bizim en büyük özelliğimiz. En büyük amaçlarımız bunlar. Arpa, yulaf, buğday gibi birçok çeşit var. Bunlar kuru şartlarda diğer çeşitlere göre daha yüksek verim veriyor. Bunun yanında da mısır, ayçiçeği, yem bitkileri ve hayvancılık grubumuz bulunuyor. Türkiye şartlarına uygun olarak geliştirdiğimiz etli koyun çeşitlerimizde var. Bunların ıslah çalışmaları halen devam etmekte. Mesela şuanda enstitü de keklik üretimi yapılıyor. Bu projemiz orman bakanlığı ile birlikte üretilen bir proje.”

Konya Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Selman Koyuncu çiftçileribölgelerine uygun tohumluklar konusunda yönlendirdiklerini belirterek, “Çiftçiler buraya gelerek yörelerine bölgelerine uygun tohumluk seçimleri konusunda bizlerden yardım alıyor. Bizde onlara o konuda yörelerine uygun tohumlukları tavsiye ediyoruz. Teknik personel, veteriner hekim personelleri olarak stantlarda bekliyoruz. Her türlü konuda çiftçilerimiz ile istişareler yaparak onlara bilgiler veriyoruz. Geçmişte yapılan tarım makineleri fuarı daha çok yoğundu. Açıkçası şuanda beklediğimiz bir potansiyeli bulamadık. Ama buna rağmen yine de verimli geçtiğini söyleyebiliriz” diye konuştu. 

SON TEKNOLOJİ İLE ÜRETİLEN İLK MAKİNELER

Son teknoloji ile donatılmış fuar alanında ki ürünler çiftçilerin dikkatini çekiyor. ‘Gücümüz olsa hepsini alır gideriz’ diyen çiftçiler büyük bir heyecanla yeni ürünleri inceliyor. Fuar alanında ki dikkat çeken makinelerden biride Akday Grup Makinenin üretmiş olduğu hayvan ayağı temizleme makinesi. Çiftçilerin dikkatini çeken bu makine ilgi odağı oluyor. 

BÜTÇEMİZ EL VERİRSE ALACAĞIZ

Hayvan temizleme makinesinin dikkatlerini çektiğini ifade eden Ömer Açıkbaş, “Fuar gerçekten çok güzel olmuş. Teknoloji o kadar çok gelişmiş ki burada her şeyi görebiliyoruz. Buraya biz almak için geliyoruz. Bütçemiz elverse hepsinden almak isteriz. Hayvan ayağını temizleme makinesi dikkatimizi çekti. Üreten firmadan Allah razı olsun. Gerçekten çok beğendik” dedi. 

KONYA’DA İLK OLARAK BİZ ÜRETTİK

Akday Grup Makine Yönetim Kurulu Başkanı Elektrik Muhendisi Ahmet Türkel de fuar alanında ki bulunan Konya’da ilk ayak temizleme makinesi hakkında bilgiler verdi. Ürettikleri günden bu yana dikkat çektiğini söyleyen Türkel, “Hayvan ayak sağlığı ile ürünler yapmaya karar verdik. Makineler hayvanların tırnak bakımlarını ve temizliğini yapıyor. Türkiye’de profesyonel olmayan manuel makineler vardı. El gücü ile hayvan tutuluyordu. Manuel olmayan makineye gerek olduğunu düşününce araştırmalara başladık ve ürettik.  Bizim makinemiz tamamen otomatik. Konya’da hidrolik olarak bir tek biz üretiyoruz” şeklinde konuştu. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim