Son günlerde gündeme gelen Tanzim Satış Noktaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Aktaş, Konya'da "Tanzim Satış Noktası"nın kurulmayacağının bilgisini verdi. Aktaş, Konya pazarlarında sebze-meyvenin ucuz olduğunu belirterek, "Konya'da kurulan toplam 67 pazarın her biri Tanzim Satış Noktaları'na yakın hatta daha düşük fiyatlarla Konya halkına hizmet verecek" dedi. 

Türkiye'nin geçtiği ekonomik süreç içerisinde son aylarda gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri de sorunlu gıda ürünlerindeki fiyatların olağanüstü bir şekilde artması. Hükümet yetkilileri vatandaşın cebini yakan bu fiyatlarla ilgili gerekli önlemleri almalarına ve fahiş fiyatlara karşı denetimleri artırmalarına rağmen, fiyatlar istenilen düzeylere getirilememişti. Gelinen süreç içerisinde farklı sektörlerin her birinin sorumluluğu bir başkasına atmasıyla bu sorunun nedeni net bir şekilde ortaya konulamazken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla konuyla ilgili yeni bir çözüm ortaya konuldu. Fiyatları dengelemek amacıyla Belediyelere talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzim Satış Noktaları kurulmasını istedi. Bu talimat İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerde yerine getirilerek vatandaşlara Belediyeler aracılığıyla ucuz sebze-meyve satışları başlatıldı. Bu noktada Konya'da da harekete geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günlerde alışveriş merkezlerinin yöneticileri, sebze hali esnafı ve pazarcılar odası yöneticileriyle bir araya gelerek istişarelerde bulunmuştu. Yapılan istişareden Konya'da "Tanzim Satış Noktası" kurulmasına gerek olmadığı sonucu çıktığı bildirildi. 

'OYUNU BOZMAYA KARARLIYIZ' 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Konya Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Aktaş, Konya Pazarcılar Odası olarak gündemi meşgul eden sebze-meyve fiyatlarına yönelik tartışmalara kayıtsız kalamayacaklarını, bu nedenle bir açıklama yapma gereği duyduklarını bildirdi. "Hepimiz aynı gemideyiz" diyen Başkan Aktaş, bu anlayışla Konya Pazarcılar Odası olarak her zaman devletin ve milletin yanında olduklarını vurguladı. Bu anlamda stokçulara ve fırsatçılara karşı verilen mücadelede hükümetin yanında yer aldıklarını dile getiren Başkan Aktaş, "Ülkemizin içinden geçtiği zor süreçte, devletine ve milletine karşı cephe alanları bu millet asla affetmeyecek. Hükümetimiz sebze meyve fiyatlarını düşürmek için İstanbul ve Ankara'da "Tanzim Satış Noktaları" kurulmasını kararlaştırdı ve bildiğiniz gibi bu noktalarda satışlara başladı. Bu konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'la biraraya geldik. O toplantıda açık yüreklilikle dile getirdiğimiz bir konuyu bugün bir kez daha vurgulamak istiyorum: Konya Pazarcılar Odası olarak, ülkemizin içinden geçmiş olduğu bu zorlu sürece destek olmak, bizi içeride ve dışarıda karıştırmak isteyen hainlere inat, diyoruz ki; biz sonuna kadar devletimizin ve milletimizin yanındayız. Pazarcılar olarak bu oyunu bozmaya kararlıyız" dedi. 

KONYA PAZARLARININ HER BİRİ TANZİM NOKTASI! 

Konyalı'nın ucuz ve kaliteli ürüne ulaşması için zararına satış yapmaya hazır olduklarını ifade eden Başkan Aktaş, bunun yansımasını pazarda görülebildiğini kaydetti. Bu noktada gerekli girişimi başlattıklarını ve Konya'daki pazarlarda fiyatların düştüğünü bildiren Başkan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü, "Burada ilan ediyoruz; Konya'da kurulan toplam 67 pazarın her biri "Tanzim Satış Noktaları"na yakın hatta daha düşük fiyatlarla Konya halkına hizmet verecek. Bizim asla çok para kazanmak gibi bir derdimiz yok asla da olmayacak. Bu geçiş döneminde gerekirse para kazanmak şöyle dursun, zarar edeceğiz ama bu milleti bir vampir gibi emen stokçulara ve Cumhurbaşkanımızın tabiri ile vurgunculara geçit vermeyeceğiz. Pazarcılar olarak hepimiz taşın altına elimizi koyduk. Zira biz oyunu görüyoruz ve diyoruz ki başka Türkiye yok. Bir kez daha seslenmek istiyorum; Konyalılar, her gün kentin farklı bölgelerinde kurulan ve sayıları 6 ila 8 arasında değişen semt pazarlarında kaliteli ürünleri uygun fiyatlara alabilirler."  Pazardaki fiyatların daha da aşağı çekilmesinin mümkün olduğunu bunun için de KDV oranlarının indirilmesini talep eden Başkan Aktaş, "Pazarcı esnafının üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi demek, pazardaki etiketlerin daha da aşağı çekilmesi demek" ifadelerini kullandı. 

GEREKİRSE ÜRETİCİDEN DOĞRUDAN ALACAĞIZ 

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Aktaş, Konya'da pazardaki ürünlerin fiyatlarının nasıl düşürüldüğe açıklık getirdi. Türkiye'de en ucuz sebze-meyvenin Konya'da olduğunu savunan Başkan Aktaş, "Toptancılardan aldığımız fiyatlardan pazarda satışlar yapacağız. Maliyeti düşüreceğiz. Gerekirse ürünleri halden almayacağız, direk üreticiden kendimiz alıp fiyatları düşüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim