Büyük bir merakla beklenilen 2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) tercih kılavuzu yayınlanırken, yüzdelik dilimler ile kontenjan bilgileri de belli oldu. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin başarıları sonuçlarıyla elde edilen şehirlerin başarı sıralamaları da belirlendi. Buna göre en başarılı il Muğla oldu. Muğla’yı Tunceli ve Giresun takip etti. Konya’nın LGS başarı sıralaması ise 47. sırada yer aldı. Konya’nın bu düşük sıralamasının nedenini eğitim camiası birçok farklı nedene dayandırdı.

ÇOK DA ÜSTÜNDE DURULMAMALI!

Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Konya’nın bu sıralamada yüzde 10’un içinde yer almasını dilediklerini söyledi. Ancak sonucu etkileyen bazı olumsuz gelişmeler olduğunu dile getiren Karlıer, “Konya’nın yüzölçümü olarak büyük, geniş ve dağınık olması bu sonuca etkendir. Eğitim sisteminin getirdiği zorluklar etkendir. Konya göç alan bir şehir. Özellikle Karatay bölgesi asgari ücretle geçimini sağlayan ailelerin bolca olduğu bir bölge. Bundan dolayı bu ailelerin çocukları zor imkanlar ölçüsünde eğitim alıyor. Biz bu sebeplere bağlı görüyoruz. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz elinden gelen gayreti gösteriyorlar.  Ama bu bir sıralamadır. Çok da üstünde durmamamız gerekiyor. 1. İle Konya arasında büyük bir başarı puanı farkı yoktur. Böyle bakmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK!

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, Konya’nın 47. sırada yer almasının eğitimde gelinen noktayı ortaya koyduğunu söyledi. Eğitimde fırsat eşitliğinin olmamasına dikkat çeken Doğrul, şöyle devam etti, “Konya’nın 42 olan plaka numarasından daha geride bir sıralamaya girmiş olduk. Bunun belli başlı nedenleri var. Başarılı okulları proje okulu yaptık bu durum başarılı okullara olumsuz yansıdı. Bütün ortaokulları imam hatip yaptık, vatandaşlar gönderecekleri normal bir ortaokul bulamıyor. Yaşanan bu gelişmeler vatandaşları özele sevk ediyor. Özel okullar böylece devlet okuluna göre imkanlar ölçüsünde yarışa daha önce başlıyor. Bundan dolayı eğitimde fırsat eşitliği yok. Bunlar da bu sonucu doğuruyor.”

LİYAKAT ESAS ALINMAMIŞTIR

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit de, liyakat vurgusu yaptı. Yiğit ayrıca okullardaki müfredat sorunlarının altını çizerek şunları söyledi, “Konya’da okullaşmada velilerin ve bizlerin istek ve önerileri dikkate alınmadan bazı dernek ve vakıfların baskısıyla yüzde 60’lara varan imam hatipleşme neticesinde veliler mecburen çocuklarını imam hatip okullarına göndermek zorunda kalmıştır. Normal okullarda dahi ders müfredatı ve seçmeli dersler imam hatip müfredatına yakın hale getirilmiştir. Okul yönetici atamalarında liyakat esas alınmayıp yandaşlık tek kriter haline getirilmiştir. Öğretmenlere yapılan baskılar neticesinde çoğu okullarımızda öğretmenlerimizden gerekli fayda sağlanamamıştır. Ücretli öğretmenlik politikası okullarımızda büyük zafiyete yol açmıştır. Öğrencilerimiz sanatsal ve kültürel faaliyetlerden uzaklaştırılmıştır. Ayrıca okullarımızdaki rehber öğretmenlerimiz neredeyse dışlanmıştır. Konya’mızda eğitim öğretimde bu anlayışla devam ettiği takdirde daha çok kan kaybetmeye devam edecektir.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim