Amerika Birleşik Devleti (ABD) Başkanı Donald Trump’ın “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” kararı gündemdeki yerini koruyor. Kabul edilemez karar sonrasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD’ye memnuniyetlerini iletirken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine de karara destek vermeleri yönünde çalışmalar yürüttü. Ancak Netanyahu AB’den destek noktasında istediğini bulamadı. Başta Türkiye olmak üzere İslam dünyası ABD’nin aldığı karar karşısında tepki gösterdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in işgalci bir devlet olduğunu belirterek, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kararın hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı olması nedeniyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nı Kudüs gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırdı. Beklenen toplantı geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirildi. Toplantıdan çıkan sonucun, İslam dünyasının duruşunu temsil edeceği için oldukça önemli olacağı vurgulanıyordu. 

DOĞU KUDÜS FİLİSTİN’İN BAŞKENTİ OLARAK TANINDI

Beklenen toplantının ardından İİT’den bir deklarasyon yayımlandı. Deklarasyonda öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı; İsrail işgalindeki Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti ilan edildi. Dünyaya, Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin başkenti olarak tanıma çağrısı yapıldı. ABD’nin kararı en güçlü şekilde reddedildi ve kınandı. ABD Başkanı’nın kararının barış görüşmelerini baltalamak olduğu vurgulandı. BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçme çağrısı yapılarak BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmemesi durumunda BM Genel Kurulu’nun harekete geçirileceğinin altı çizildi. 

FİLİSTİNLİLER MEMNUN DEĞİL!

İİT’den ardından yayımlanan deklarasyon “Tarihi karar” olarak yorumlandı. Ancak Filistinliler olumlu bulmadı. “Doğu Kudüs” tabirini doğru bulmayan Filistinliler, Kudüs’ün tamamının Müslümanların olduğunu, Doğu-Batı ayrımının yapılmaması gerektiğini belirtiyor. Konuyla ilgili Filistin halkının düşüncelerini ve Kudüs’te kararın nasıl karşılandığını anlatan Kudüs’teki İnternational Burj Al Laklak DerneğiBaşkanı Mousa Hijazi, ‘Kartalımız’ olarak tanımladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını oldukça memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Ancak İİT’den çıkan deklarasyonda yapılan bir yanlışın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Hijazi, “Hepimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seviyoruz. ‘Doğu Kudüs’ meselesi hariç her şey iyi. Doğu Kudüs de Batı Kudüs de Müslümanlarındır. İslam’ın bakışı Kudüs’ün bölünmezliğidir. Bu nedenle bütün Kudüs Müslümanlarındır. Sultan Abdülhamit Han Siyonistlere hiçbir santimetrekare vermedi” ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YALNIZ!

Hijazi, önemli bir noktaya da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İslam alemi adına bir ‘Kartal’ olarak gördüklerini ancak diğer İslam devletlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tam anlamıyla destek veremediğini belirten Hijazi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şeyler yapmak istiyor ama çevresindekilerden (Diğer İslam dünyası liderleri) hayır gelmez. Onlar liderliğe, halkları tarafından seçilmediği için, dışarda güçlü zalimlere bağımlı kalmak zorundalar” dedi. 

İSRAİL MÜDAHALEDE BULUNUYOR

Hijazi, Kudüs’teki son durum hakkında da bilgiler verdi. Bölgede yaşanan sıcak gelişmeleri ortaya koyan yaklaşık 1 dakikalık bir video gönderen Hijazi, İsrail zulmünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Videoda, Mescid-i Aksa girişlerini kapatan İsrail askeri görülüyor. Filistinlilerin karara karşı en ufak bir tepki göstermeleri durumunda İsrail askerlerinin sert müdahalesi videoya yansıyor. Bir kişiyi gözaltına alan İsrail askerleri, tekme ve yumruklarla yere yatırdıkları Filistinli’ye müdahalede bulunuyor. İsrail askerlerinin müdahalesine karşı çıkan bir başka Filistinli de yine İsrail askerlerinin sert müdahalesi ile karşılaşıyor. Filistinlilere İsrail askerlerinin tekme ve yumruklarla müdahalede bulunması kameralara an be an yansıyor. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim