Türk-İslam mutasavvıfı ve şairi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 811. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "15. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali" sona erdi. Konya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce organize edilen ve 10 gün süren festival, Mevlana Kültür Merkezi'nde Alimoğlu "Ruhun Dansı" topluluğunca verilen konserle tamamlandı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda düzenlenen programa Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İl Kültür ve Turizm  Müdürü Abdüssettar Yarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Postnişin Fahri Özçakıl, çok sayıda yerli ve yabancı turist konseri izledi. Konser sonrasında açıklamalarda bulunan , İl Kültür ve Turizm  Müdürü Abdüssettar Yarar, “ 15. Konya Uluslar arası Mistik Müzik Festivalimizin 20 Eylül’de yola çıkarken kullandığımız “Ehl-İ Beyt Aşkına dedik ve bugün programlarımızı sonlandırdık. Cenab-I Allah hepimizi 16.cısında daha da büyüyerek, dünyanın farklı sesleri ve farklı düşüncelerini, farklı inanışlarını Mistik ruhu içerisinde bu meydanda, şehrimizde icraa etmeyi Cenabı Allah hepimize lütfeylesin. Bu programların oluşumunda, hazırlanmasında emeği geçen, maddi ve manevi bizleri destekleyen Kültür ve Turizm Bakanımıza, Konya Valimize, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediye başkanlarımıza. Hizmet sponsorluğunda bulunan Albaraka’ya, Ramada ve Bayır Otel’e sonsuz şükranlarımı sunarım. Bugünkü programın hazırlanmasında emeği geçen İbrahim Alimoğlu’na  ve bu programların televizyon ekranlarında bundan sonra yayınlanmasına emek veren TRT Avaz ekibine çok teşekkür ediyorum. TRT Genel Müdürümüze selamlarımı ve saygılarımı gönderiyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Programlarımızın genel sanat Yönetmeni Ahmet Çalışır’a,  İl Kültür Turizm Müdürlüğü çalışanlarına çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

MİSTİK MÜZİK FESTİVALİNİN ULUSLARARASI BİR ORGANİZASYONDA MARKA OLDUĞUNU GÖSTERDİ 

Mistik Müzik Festivali boyunca programlarını izlemeye gelen yerli ve yabancı turistlere teşekkür eden Yarar, “ Bu sene Mistik Müzik Festivali bizlere gösterdi ki bu programları küçük salonlarda değil büyük salonlarda icra etmemiz gerektiğini gösterdi. Programlar hangi salonda yapılırsa yapılsın. Salonlar hiç boş kalmadığını gördük. Programlarda yer bulamayıp geri dönen vatandaşlarımız olmuştur. Bu kültürel faaliyetin yanı sıra turizmimize büyük katkısı olmuştur. Yurtdışından gelen toplulukların kendi ülkelerinden yada ülkemizde yaşayan vatandaşları Konya’ya gelerek sanatçılarını performanslarını canlı izleme imkanı bulmuşlardır. Bu da Mistik Müzik Festivalinin uluslararası bir organizasyonda marka olduğunu göstermektedir. 10 gün boyunca bizleri yalnız bırakmayan Konyalı hemşerilerimize şükran borçluyuz.  Konyalı hemşerilerimize, yerli ve yabancı turistlerimize programımıza göstermiş oldukları ilgi ve alakadan dolayı çok teşekkür ederim. Önümüzdeki yıllarda festivalin daha büyük alanlarda yapılması şarttır. Bu doğrultuda programlar organize edilecektir” dedi.

ALİMOĞLU ‘RUHUN DANSI’TOPLULUĞU

Ruhun Dansı,2011 yılından itibaren İbrahim Alimoğlu tarafından desteklenen Afyonkarahisar merkezli kültür-sanat çalışmalarının en önemlilerinden birdir. Mevlevilik tarihinde Konya’dan sonra ikinci merkez olan Afyon, Cumhuriyet tarihine katkıları ile büyük bir tarih merkezidir. Afyon’daki, Cumhuriyet işletmelerine sahip olan Alimioğlu’nun kendi kaynakları ile finanse ettiği ve kültür dünyamıza kazandırdığı Ruhun Dansı, İslam tarihi boyunca yaşamış tarikatların zikir meclislerinden yapılmış eklektik bir gösteridir. Kuud cihangiri (Kayıkçı zikri) Kıyam, devran, sema, samah gibi kadiri, rıfai, halveti Alevi-Bektaşi, Nakşi tarikatların zikir geleneklerinin Allah’ın temel isimlerini tekrara dayalı zikirlerinin bir özeti olan Ruhun Dansı,  bütün yolların ve usullerinin Allah’a ulaşmaya, O’nu anlamaya ve onu yaşamaya dair isteklerini tek sahnede topluyor. İstiğfar, Salat-u Selam, tevhid, münacat, terceman, meydan açma gibi özel formların ilahi, nefes, ayin, kaside, perde kaldırma, Aşr-ı şerif gibi adlarla bilinen tekke müziğine has formlarla da desteklenen bu bir saatlik performansın ,ritimlerine eşlik eden zikirlerle izleyicisine gizli ve farklı bir dünyanın kapılarını açıyor. Sahnede 50 zakire eşlik eden sazlar ve sesler,  Anadolu’da bin yıldır çağlayan ilahi coşkuyu gönüllerde buluşturuyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim