Mübarek üç ayların başlangıcında Konya'da gelenek haline gelen şivlilik, yine renkli görüntüler oluşturdu. Üç aylar çocuklar tarafından coşkuyla karşılandı. Sabahın erken saatleri ile birlikte ellerinde boşet ve çantalarla Konya sokaklarına inen çocuklar evleri, esnafları dolaşarak şivlilik topladı. Günler öncesinden şivliliğe hazırlık yapan çocuklar kendilerine verilen şeker, çikolata ve bisküvi ile mutlu anlar yaşadı. Mahalle aralarında kapı kapı dolaşarak şivlilik toplayan ve komşularının Regaip Kandili'ni kutlayarak, büyüklerin ellerini öpen çocuklar unutulmaz bir gün geçirdi. Çocukları sevindirmek için Konyalı esnaflar ve vatandaşlar da  hazırlıklarını günler öncesinde tamamladı. Fener alayı ise şehirde renkli görüntüler oluşturdu. Yakılan ateşin üzerinden atlayarak eğlenildi, çocuklar ellerindeki fenerlerle sokakları aydınlattı.   

SOKAK ARALARI ŞİVLİLİK ÇIĞLIKLARI ŞENLENDİ

Günün en erken saatlerinde mahallelerinde toparlanan çocuklar, başta kendi mahalleleri olmak üzere, mahalle mahalle dolaşarak şivlilik topladı. Çocukların cıvıltılarıyla uyanan ev sahipleriyse çerez, gofret, çikolata, şeker, ikramlarla minikleri sevindirdi. Çocukların şivlilik toplamasına  anneleri, dedeleri, ablaları ve kardeşleri de  eşlik ederek minikleri  yalnız bırakmadılar. Şivlilik poşetlerini dolduranlar ise evlerinin yolunu tuttu. Evlerinde şivlilik poşetlerini döken çocuklar, günün sonunda topladıkları şivliliklerle mutlu oldu.  Bazı çocuklar da topladıkları şivlilikleri halının üzerine dizerek ''Bu yıl hasılat iyi oldu' yazısı ile sosyal medyada paylaştı. 

ŞİVLİLİK KARDEŞLİĞİ YAŞANDI

Konya sokaklarında şivlilik kardeşliği yaşandı. Ülkelerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Konya’ya göç etmek zorunda kalan Somalili, Suriyeli ve Iraklı çocuklar da şivlilik coşkusuna ortak oldu.  Konya'da şivlilik geleneği ile tanışan çocuklar topladıkları şekerleme ve çikolatalar ile mutlu bir gün geçirdi. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN ŞİVLİLİK COŞKUSU 

Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi ve Kılıçarslan Gençlik Merkezi tarafından, mübarek üç ayların başlangıcı nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Kültürpark’ta şivlilik ve fener alayı programı düzenledi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Çanakkale’de ve Afrin’de mücadele ederken şehit düşen askerlerimize rahmet diledi. Bir ülkenin varlığının, bir topluluğun geleceğinin geleneklerine bağlılıkla şekillendiğini ifade eden Başkan Akyürek, “İmanlı ve inançlı bir topluluğu yenecek bir güç yoktur. Konya inançlarına, değerlerine, geleneklerine bağlı, Selçuklu torunu olmanın şerefini üzerinde taşıyan kâmil ve güzel insanlardan oluşan bir şehirdir. Konya, inancına ve değerlerine sonuna kadar sahip çıkan bir şehirdir. Mübarek üç aylar başladı. Recep ve Şaban aylarımız mübarek olsun. Cenab-ı Hak sağlık ve afiyetle Ramazan ve Kurban Bayramına ve daha nice bayramlara, nice mübarek aylara bizleri kavuştursun” diye konuştu. 

Çocukların sevindirilmesi tavsiyesinde bulunan Başkan Akyürek, “Onlara hediyeler verelim. Onların bir tebessümüne belki dünyayı değişmemek gerekir. Çocuklarımızın bir kısmı tebessüm ederken, şu anda dünyanın dört bir yanında zulüm gören Müslümanların çocukları hüzünlü bir şekilde bugünleri idrak ediyor. Onlar zulüm görüyor, memleketlerinden sürülüyor. Onların da hatıralarını taze tutalım. Onları da anmadan geçmeyelim. Çocuklarımıza Ümmet-i Muhammed’in bir ferdi olduğunu hatırlatalım. Çocuklarımıza yeryüzünde acı çeken bir başka çocuk varsa onların acısını kendimizde duymamız gerektiğini de hatırlatalım” şeklinde konuştu. 

Programa katılan AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Asırlar boyu emaneti teslim alıp teslim eden nesiller olarak bizden sonraki kuşaklara da gençliğin bu heyecanı yaşaması ve bu geleneklerin devam etmesi adına kendi milli değerleriyle yerli kalmayı becerebilmiş bir millet olarak inşallah yolumuza devam edeceğiz. Organizasyonda emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi. 

Dünyada zulüm gören mazlum Müslümanlar için dua eden Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, Selçuklu başkenti Konya’da gelenek ve göreneklerimizin dipdiri ayakta durduğunu hatırlattı. 

Şivlilik ve Fener Alayı programına katılan çocuklarla yakından ilgilenen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, onlara çeşitli hediyeler de verdi. Medeniyet Okulu Değerler Müzikali, Hüseyin Goncagül ve Ekibi sahne gösterileri, meddah, İbiş,. Hacivat – Karagöz, jonklör, çocuk oyunları ve ilahilerin olduğu programda çocuklar unutamayacakları bir akşam yaşadı. Yanan fenerlerin birbirinden güzel görüntüler oluşturduğu etkinliğin sonunda çocuklara şivlilik ikram edildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim