İş dünyası açısından önemli bir kuruluşta Ekonomi Kulübü. Her sektörden iş ve meslek insanlarının toplumun her kesimine hizmet edecek bir şekilde doğru stratejiler geliştirdiği, hayata geçirdiği projelerle maddi ve manevi değerlere katkı sağlayan bir kuruluş olan Ekonomi Kulübü, gönül birliği esasına dayanıyor. 

"Ekonomi Kulübü, ülkemizin her alanda gelişmesi için toplumumuzun temel değerlerini benimsemiş dürüst, ahlaklı iş ve meslek insanlarının bir araya geldiği sosyal ve ticari sahada strateji geliştiren bir kuruluştur" diyen Ekonomi Kulübü Konya Şube Başkanı Osman Bağcı, “Birleşme amacımız tam anlamıyla milli ve manevi değerlerimize iş dünyası olarak sahip çıkmak. Oluşturduğumuz hava ise faydalı bir gönül birliğidir” dedi. Ekonomi Kulübü'nün önemini, amaçlarını ve hedeflerini konuştuğumuz Ekonomi Kulübü Konya Şube Başkanı Osman Bağcı, her faaliyette şeffaflığın sağlanması temel prensipleri arasında olduğunu aktardı. 

Osman Bey, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

1977 yılında Konya’da doğdum. Tüm öğrenim hayatını Konya’da tamamlamış bununla birlikte okul zamanları içerisinde de çalışmış, kısacası iş hayatına erken atılmış birisiyim. Lise yılından bu yana da babamızın iş yerinde ticaretin içinde yer alıyorum. Uzun zaman aile şirketi içerisinde edindiğimiz tecrübelerle de 1994 yılından beri firmamızda yönetici olarak çalışmaya devam ediyorum. 

Osman Bey, konumuz olan Ekonomi Kulübü’nün genel profili nedir? Çıkmış olduğunuz bu yolda hedeflerinizi ve amaçlarınızı nasıl belirlediniz? 

Ekonomi Kulübü, ülkemizin her alanda gelişmesi için toplumumuzun temel değerlerini benimsemiş dürüst, ahlaklı iş ve meslek insanlarının bir araya geldiği, toplumsal, ticari ve ekonomik alanlarda geniş bir strateji geliştiren kurumdur. Ülkemiz konum olarak her zaman büyük bir potansiyele sahiptir ve bizlerde bu gerçeğin ciddi anlamda farkında olan bir kuruluşuz. Bu farkındalık ile sadece iş dünyası mensuplarının bir araya geldiği bir çatı olmaktan daha fazlasını hedefliyoruz. Genel olarak asli düşüncemiz ise; biraz öncede bahsettiğim ülke zenginliklerimizin ve potansiyelimizin yine bu ülke insanları için değerlendirilmesi ve kullanılması da temel gayemizdir. Öte yandan bizler milli ve manevi değerlerimize uygun niteliklere haiz üyelere sahip olmanın yanı sıra toplumun her ferdini kucaklayan bir duruş ve üsluba da sahip olmanın gerekliliğine inanıyoruz. Hiçbir sivil toplum kuruluşunun alternatifi olma amacı taşımadan daha geniş ve özgün bir yol açmak için çalışıyoruz. Hedefimiz; dayanışma, bilgi alışverişi ve birlikte yaşama kültürünü inşa ve ihya ederek; mesleği, ticari hacmi ne olursa olsun her üyemizin samimiyetle katkı sağladığı bir Türkiye değeri haline gelmektir. 

Ekonomi Kulübü Olarak Temel Prensipleriniz Nelerdir?

Biz, geleneksel değerlerimizin yüceliğiyle kurumsallaşmanın bir arada gerçekleştirilmesi ve gerek iş hayatımızda gerekse Ekonomi Kulübü olarak gerçekleştireceğimiz her faaliyette şeffaflığın sağlanması temel prensiplerimiz arasındadır. Bununla birlikte manevi değerlerimizin sadece sözde değil uygulamada da hayata geçirilmesi için gerekeni yapmak içinde çaba gösteriyoruz. Ayrıca ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalara da fazlasıyla önem veriyor ve katkı sağlamaya çalışıyoruz. Tüm bunları gerçekleştirirken akademik dünyanın bilgi ve potansiyelini iş dünyasının tecrübe ve dinamizmi ile de birleştirmek istiyoruz. Gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza ve engelli vatandaşlarımıza sosyal ve ticari hayattaki zorlukları aşmaları içinde yardımcı olmayı kendimize görev olarak görüyoruz. Evet, genel olarak üreten ve ihraç eden Türkiye için çalışarak, 2023 ve 2017 hedeflerine ulaşma yolunda gerekeni yaparak çalışmalarımız başta İslam coğrafyası ve sonrasında tüm dünyaya yaygınlaştırmak istiyoruz.

Osman Bey, bahsetmiş olduğunuz prensipler doğrultusunda Konya’da nasıl bir teşkilatlanma oluşturdunuz?

Ekonomi Kulübü’müzün ciddi anlamda önemli hedefleri ve ilkeleri var. Bizlerde bu doğrultuda Konya’da oluşturduğumuz teşkilatlanmada en başta referans sistemine dikkat ettik. Bu dikkatimiz iyi bir referansı olsun gelsin bize dâhil olsun yönünde olmadı. Biz, menfaat için bizimle olmak isteyen arkadaşlarla hiç yola koyulmadan yol ayrımımızı yaptık ki oluşturmak istediğimiz şeffaflık ilkesine zarar gelmesin. Bu düşünceler ile belli bir müddet temsilcilik olarak çalıştık ve 2016 yılının Eylül ayında resmi şekilde şubemizi kurduk. Bu süreç zarfında arkadaşlarımızın da teveccühü ile başkanlığa seçildik. İş dünyasının birçok kanadından arkadaşlarımızı bünyemize dâhil ettik ve geniş bir çerçeve içerisinde çalışmalara başladık. Şu an Konya’da 94 üyemiz bulunuyor ve hepsi kendi alanında tecrübeli arkadaşlar. Ağırlığımız sanayici arkadaşlar olsa da esnaf, doktor ve avukat olan üyelerimizde bulunuyor. Dediğimiz gibi iş dünyasına geniş bir pencereden bakmak bizim için daha önemli. 

Birazda Konya’da ki faaliyetlerinizden bahsetmemiz gerekirse geçen sürede ne gibi çalışmalarınız oldu?

Süreç zarfında Konya’mıza ve ülkemize katkı sağlayacak birçok organizasyonun içerisinde yer aldık. Genel Merkez’imiz bu konu da ciddi anlamda etkili işlere imza atıyor ve bizler bunun bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Konya genelinde bahsetmemiz gerekirse kuruluş bakımından 15 Temmuz hain kalkışması görev sürecimiz içerisinde oldu. Bizlerde “15 Temmuz’u unutmayacağız ve unutturmayacağız” diyerek birlik ve beraberlik oluşturma gayesinde hareket ettik. Konya’da Turgay Güler Bey’in katılımı ile bu konu hakkında bir konferans organize ettik ve hakikatten duygu yüklü bir gün geçirdik. Haricen Bayır-Bucak Türkmenlerine bir yardım organizasyonu düzenleyerek iki tır yardım malzemesi gönderdik. Gönderdiğimiz malzemelerin üzerinde titizlikle çalışarak hepsinin kullanılacak yardımlar olmasına özen gösterdik. Yardımlarımız haleden aralıklarla devam etmektedir. Aslında iş dünyası olarak süreç boyunca da meydanları hiç boş bırakmadık. Nerede olursak olalım “Milletimizi seviyoruz, devletimize sahip çıkıyoruz” demekten de geri durmadık. Birçok konuda milletvekillerimizi misafir ederek ülkemiz üzerinde oynanan oyunları ve süreçleri anlattık. İş adamlarımızı bu konularda bilgilendirerek iş çevresine doğruyu aktarmaları için adeta mücadele verdik. Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı İsa Şener’i, STK Başkanlarımız ile birlikte Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül’ü Konya’mızda ağırladık. Tüm bunları yaparken hedefimiz ve amacımız doğruyu bilmek doğruyu anlatmak oldu. Halende çalışmalarımız var ve sürdürmeyi de amaçlıyoruz.

Osman Bey, sohbetiniz için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istedikleriniz varsa dinlemek isteriz.

Biz Ekonomi Kulübü olarak siyasi kararımızı ve düşüncelerimizi açıkça belirtmekten hiçbir zaman çekinmedik. Dün olduğu gibi bugünde fikirlerimiz açıktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a olan inancımız nettir. Bizlerde 2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda elimizden geleni yapmaya hazırız ve daimi devletimizin yanındayız. İslam coğrafyasının kalkınması iş hayatımızın birlik ve beraberlik içerisinde yürümesi en büyük arzumuz. Bu duygu ve düşünceler ile bizleri dinlediğiniz için sizlere de ayrı olarak teşekkür ediyorum.

SAMİ KAYALAR/İBRAHİM BÜYÜKHARBUT 

Editör: TE Bilişim