Türkiye'de "yılın ahisi" seçilen ve Kırşehir'de yapılan 31. Ahilik Haftası kutlamalarında ödülünü alan Osman Kalay, değirmenine gelenleri, alışveriş yapmasa bile ikramda bulunarak boş çevirmiyor. Konya'nın Bozkır ilçesinde yarım asırdır taş değirmende çektiği susamı odun ateşinde kavurarak, geleneksel "Bozkır tahini" lezzetini tüketiciyle buluşturan 62 yaşındaki Osman Kalay, babasıyla birlikte kurdukları işyerini kendi ve oğluyla birlikte işletiyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tahin Ustası ve Yılın Ahisi Osman Amca, üretmiş olduğu tahinin sırrının ardıçta kavrulması olduğunu söyledi. Yılın ahisi olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu da söyleyen Osman Kalay, ahilik düsturu ile mesleğini icra etmeye devam edeceğini de ifade etti. 

ÖMRÜNÜ TAHİN ÜRETMEYE ADAMIŞ

7 yaşından itibaren Babasıyla birlikte susam öğüterek tahin imal eden Kalaycıoğlu Tahin İşletme Sahibi Osman Kalay, işe başlayış hikâyesini anlattı. Kalay, ilk başlarda tahini köylere pazarladıklarını ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “1956 yılında Bozkır’da doğdum. Bana burada Kalaycıoğlu Osman diyorlar. Daha önceki mesleğimiz Kalaycılık olduğu için soy ismimizde Kalaycı olarak geçiyor. 7 yaşından beri rahmetli babam ile birlikte tahin mesleğini icra ediyorum. Ben tahini kavurur ve öğütürdüm. Babamda merkeple Seydişehir civarında ki köylere tahini satmaya giderdi. İşimiz bu şekilde devam ederken Allah nasip etti ve bir araba aldık. Satışlarımızı yaptıktan sonra susamı yeniden öğütürdük ve satardık”

SUSAMLAR, ARDIÇ ATEŞİNDE KAVRULUYOR

Tahinin sırrı hakkında bilgiler veren yılın ahisi Osman Kalay, tahini ardıç odunu ile kavurduklarını ifade etti. Kalay, çam ve meşe gibi ağaçların tada acılık verdiğini de ifade ederek, “Tahini kazan ile kavursak, tadı ve kokusu olmaz. Bundan dolayı biz susamı ve tahini odun ateşinde kavuruyoruz ve lezzeti de çok güzel oluyor. Fırının içerisine tek ardıç koyuyoruz ve yakıyoruz. Ardıcın dışında bir tane bile odun bulamazsınız. Eğer fırında çam yakarsanız yağlı olur ve acıtır. Meşe yakarsanız oda acıtır. Bundan dolayı en iyisi ardıçtır. Ardıcın kullanılması yasak aslında. Ama Silifke yolunda ki düzenlemeler nedeniyle dağlardaki ardıçlar kesiliyor esnafa satılıyor, bizlerde onları satın alıyoruz” diye konuştu. 

“FABRİKA KURMAYI DÜŞÜNMÜYORUM, DEĞİRMEN BENİM FABRİKAM”

Osman Kalay tahin üretimini değirmende gerçekleştiriyor ve fabrika kurmayı da düşünmüyor. Şuanda mesleği oğluna da aşıladığını ifade eden Kalay,  cümlelerini şu şekilde aktardı: “İleriki dönemlerde fabrika kurma gibi bir düşüncem yok. Çünkü ben değirmenimde günlük 2 tona yakın tahin üretiyorum ve satıyorum. Kendimde her zaman işimin başındayım. Elemanlara bırakırsam tahinin tadı böyle olmaz. Çünkü tahin üretimi çok incelik isteyen bir iş. Bundan dolayı her vakit değirmende duruyorum ve kontrol ediyorum. 1 tane oğlum var. Ona da bu mesleği aşıladım. Allah razı olsun ondan aynı benim gibi işinin başında duruyor.  Ayrıca bir de pazarlara çıkarak tahinleri satıyor”

“İŞİMİ AHİLİK DÜSTURU İLE YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Yılın Ahisi ödülüne layik görülen Osman Kalay, bundan sonraki süreçte ahilik düsturu ile çalışmaya devam edeceğini söyleyerek, “Yılın ahisi ödülünü bana laik gördükleri için Bozkır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Niyazi Yavuzer ve Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak’a teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun beni bu seviyeye getirdiler ve yılın ahisi olarak seçtiler. Bende inşallah ahilik düsturunu daha da çok üstlenerek mesleğimi icra etmeye devam edeceğim. Yılın ahisi olacağımı daha önceden bilmiyordum. Bana sürpriz oldu. Bu gururu bana yaşattıkları için ayrı ayrı emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“AHİLİK KRİTERLERİNE UYGUN OLAN OSMAN KALAY’DI”

Bozkır Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Niyazi Yavuzer ise, ahilik ile ilgili kriterleri gözden geçirdiklerini ve bunun sonucunda da ahiliğe en uygun olan insanın Osman Kalay olduğunu belirterek cümlelerini şu şekilde aktardı: “Bozkır esnafını 5. Dönem temsil etmenin gururu ile yolumuza devam ediyoruz. Osman Amca odamıza 1982 yılında beri üye. Bozkır’da tanınan, sevilen ve ahi standartlarında fazlasıyla üzerinde taşıyan bir esnaf. Bozkır’a gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse kültürel olarak vermiş olduğu katkılar onurlandırıyor. Yolu Bozkır’a düşüp, Osman amcanın ikramlarını almayan çok az sayıda kişi vardır. O yüzden bu ödülü almasında fazlasıyla hakkı olduğunu düşünüyorum. Osman amcam bizi hem gururlandırdı, hem de onurlandırdı. Biz Osman Amcanın tahinlerini dünya geneline yaymayı hedefliyoruz. Kendilerinin uluslararası alanlarda çalışabilecek kapasitesi de var. Biz Osman amcayı bu işe laik gördüğümüz zaman, ahilik ile ilgili kriterleri bir gözden geçirdik. Ahiliğe baktığımız zaman ahilik için Osman amcayı gördük. ‘İşte tam da aradığımız ahi bu’ dedik ve uygun gördük. Kararımızın doğru olduğu Yılın ahisi olarak seçilmesinden de anlaşılmış oldu” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim