Piyasada yaşanan nakit para sıkıntısı konut fiyatlarını ve kredilerini cazip hale getirdi. Sedat Altınay ise konut almak için uygun zamanın geldiğini belirtiyor

Piyasalardaki durgunluk her sektörde olduğu gibi inşaat sektörünü de ciddi manada etkiledi. İnşaat sektörü ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda. Piyasanın nakit sıkıntısı çektiği ve bunun da konut piyasasına etki ettiği ve bu nedenle konut fiyatlarında bir düşüşün olduğu belirtiliyor. “Nüfus artışının, şehirlere göçün ve genç nüfusun yüksek olduğu Türkiye'de, konut uzun vadede değerini yitirmeyecek ve bir yatırım aracı olmayı sürdürecektir. Bu yüzden alımlarını erteleyen alıcılara bu fırsattan faydalanmalarını tavsiye ediyorum” diyen Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut almanın tam zamanı olduğunu ve bu uygun iklimin kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.
KONUTLARA ARTIK YATIRIM GÖZÜYLE BAKILMALI
Konutlara yatırım gözüyle bakılmadığı için kiralık konut bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirten  Sedat Altınay, artan nüfusun ve üniversite eğitimi için Konya' ya gelen öğrencilerin konut bulmada zorluk çektiğini söyledi. 10 yıldır Konya emlak piyasasında olduğunu belirten Sedat Altınay, Konya'da konut fiyatlarının bilinenin aksine o kadar pahalı olmadığını söyledi. Altınay, “Değişen sosyo-ekonomik koşullar, Konya'nın dışarıdan göç almasına bağlı olarak artan nüfus, geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş gibi pek çok nedenle Konya'da bırakın ev satın almayı kiralık ev bulmak dahi çok zor hale geldi” dedi.
DAR GELİRLİ 150 METREKARELİK EV ARIYOR
Altınay, sözlerine şöyle devam etti: “Konut satışında uygulanan KDV sistemi hem tüketiciler, hem inşaatçılar hem de vergi dairesi açısından olumsuzluklar ihtiva ediyor. Halihazırda konut satışlarından Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV alınıyor. 150 metrekarenin altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 uygulanırken, 150 metrekareden büyük konutlar ve işyerlerinde bu oran yüzde 18 olarak uygulanıyor. Bu vergileme rejimi, inşaat sektöründe kayıt dışılığı, naylon fatura kullanımını ve çeşitli muvazaalı işlemleri adeta teşvik ediyor. İnşaatçılar yaptıkları satışı düşük faturalandırmak, düşük vergi oranı uygulamak için net alanı olduğundan küçük göstermek gibi yollara müracaat ediyor. Bütün bunlar bir yandan haksız vergi iadesi doğururken, diğer yandan vergi idaresinin daha sıkı çalışmasına ve bürokratik işlemlerin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden birçok inşaatçı vergi cezasıyla muhatap oluyor. Bu durum henüz konut fiyatlarına yansımadı. Ancak önümüzdeki süreç neyi gösterir bilinmez. Dar ve orta gelirliler ise 150 metrekarenin altındaki konutları almayı tercih ediyor.”
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim