İthal etin gelmesi ile birlikte et fiyatlarında ki beklenen düşüş gerçekleşmedi. İthal etin tadını beğenmeyen vatandaşların yerli ete yöneldiğini bu durumun da et fiyatlarını yükselttiği iddia ediliyor. Geçtiğimiz haftalarda 40 TL olan kuzu eti bu hafta 47 TL’den satılırken dana eti ise 44 TL’den satılıyor. İthal etin gelmesi ile birlikte yerli et fiyatlarının arttığını ileri süren kasaplar, fiyatların düşmesi noktasında devletten yardım bekliyor. Demirbaz Et İşletmecisi Hüseyin Demirbaz, “Halkın et ihtiyacını görmesi için devlet kanallı ithal et geldi. Bundan dolayı da besicilerimiz elindeki hayvanını çıkaramadı. Kasaplarda ithal etin gelmesinden dolayı ucuz et arayışına düştü” dedi. Karataş Kasabı İşletme Sahibi İbrahim Karataş ise; “İthal etin gelmesi yerli et fiyatlarını düşürmedi aksine yükseltti. Tek yapacağımız iş elimizdeki dişi hayvanları kesmemek. Düve ve dişi kuzu kesimine devam edersek bizim et bulmamız çok zorlaşacak. Dana etinin kilosu 44 TL.  Kuzu eti 40 TL’ye satılırken 47 TL’ye yükseldi” diye konuştu. 

İTHAL ET, YERLİ ET FİYATLARINI YÜKSELTTİ!

Demirbaz Et İşletmecisi Hüseyin Demirbaz yerli et fiyatlarının ithal etin ülkemize girmesinin ardından yükseldiğini ifade ederek kasapların ucuz et arayışına girdiğini belirtti. Ayrıca besicilerin ithal etin gelmesi ile birlikte hayvanlarını çıkaramadığını sözlerine ekleyen Demirbaz: “Yerli et bakımından fiyatlarda artış oldu. Geçtiğimiz son 1 aydır ithal etin gelmesi ile beraber yerli et fiyatlarında yükselme gerçekleşti. Bazı firma ve büyük marketlerde devlet tarafından et fiyatları düşürüldü. Halkın et ihtiyacını görmesi için devlet kanallı ithal et geldi. Bundan dolayı da besicilerimiz elindeki hayvanını çıkaramadı. Kasaplarda ithal etin gelmesinden dolayı ucuz et arayışına düştü. Besicilere de ucuz fiyatlar teklif ettiler. İnsanlar ithal ete yöneldiği için kasaplar birçok müşteri kaybetti. Etin kasabın tezgâhına maliyeti 33-34 TL’yi buluyor. Bir işletme maliyetinin üzerine yüzde 20 kar marjı koyması lazım ki para kazansın. Lakin biz bunu yapamıyoruz. Bu yüzde 20’nin içerisine masrafımızı da koyduğumuz zaman içerisinden çıkamıyoruz. Bize müşteri gelip ‘markette 31 TL olan et sizde niye 40 TL deyince’ biz mahcup oluyoruz. Bizde mecburiyetten dolayı fiyatları düşürerek vatandaşlara yardımcı oluyoruz. Fiyatından ödün vermeyen kasap arkadaşlarımız da var. Şuanda etin satılması gereken hakkı; kıyma 40 TL, kuşbaşı 42 TL. Bulunduğu alana göre fiyat belirleyen kasaplarımız da var” diye konuştu. 

DİŞİ HAYVAN KESİMLERİ YASAKLANMAZ İSE ET FİYATLARI DÜŞMEZ!

Karataş Kasabı İşletme Sahibi İbrahim Karataş ise dişi hayvan kesimlerinin yasaklanmadığı takdirde et fiyatlarının düşmeyeceğini söyleyerek ithal etin gelmesi ile birlikte et fiyatlarının düşmediğini vurguladı. 40 TL olan kuzu etinin 47 TL’yi yükseldiğini de sözlerine ekleyen Karataş cümlelerini şu şekilde aktardı: “Et satışlarımız tamamen düştü. Fiyatlar aşırı derecede yüksek biran önce bu işin düzelmesini istiyoruz. Nasıl düzeleceğini devletimiz daha iyi bilir ama düve ve dişi hayvan kesimlerinin biran önce yasaklanması lazım.Dişi hayvan kesimi yasaklanmadığı sürece et fiyatlarını düşeceğine ve bu işin düzeleceğine ben inanmıyorum. İthal etin gelmesi yerli et fiyatlarını düşürmedi aksine yükseltti. Yani ‘dökme su ile değirmen döndürüyoruz.’ Tek yapacağımız iş elimizdeki dişi hayvanları kesmemek. Düve ve dişi kuzu kesimine devam edersek bizim et bulmamız çok zorlaşacak. Dana etinin kilosu 44 TL.  Kuzu eti 40 TL’ye satılırken 47 TL’ye yükseldi. Devlet köyüne dönene 300 koyun verecek ama köylü rahatını alıştı artık bu vakitten sonra gitmez. Birde biz fiyatlardan dolayı bakanlık ile vatandaşın arasında kalıyoruz. Olan kasap esnaflara oluyor.” 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim