Bir vatandaş büyük bir market zincirinden aldığını iddia ettiği kıymayı test etti ve görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Sosyal medyada hızla yayılan kıyma testi videosu, gıdalar üzerinde yapılan hileleri bir kez daha gözler önüne serdi. Bir vatandaş popüler bir market zincirinden aldığını iddia ettiği kıymayı suyun içine koydu. Kıymanın su içerisinde rengi dağıldı ve ortada sadece beyaz tortular kaldı. Sosyal medya kullanıcısı, "Ucuz kıyma aldım diye sevinirken bir bakmışsınız hayatınızın baharında kanser olup göçüp gitmişsiniz" diye söz konusu markayı eleştiri yağmuruna tuttu.  Et ve Et ürünlerini alınırken dikkat edilmesi gerekenler ve iddialarla ilgili Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada ve Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu Yenigün Gazetesine açıklamalarda bulundu 

‘İTHAL ETİN RENGİ FARKLI’

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada Ambalajlı ürünlerde son zamanlarda yaşanan olaylar gibi durumlar aslında söz konusu olmadığına dikkat çekerek, “  Paketlenmiş ve ambalajlanmış kıymalarda son günlerde bir vatandaş tarafından ette gıda boyası gibi bir paylaşım gördük. Bu olaylar ile ilgili asparagas haberlerde olabiliyor. Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda numunesi alınarak denetleniyor.  Etin içerisine gıda boyası katmak üretici için oldukça risk. Tüm laboratuarda ülkemizde gıda analizi gerçekleşiyor. Kayıt dışı çalışan firmalarda ete boya katılması gibi, tavuk etinin gıda boyası ile kırmızı et gibi satılması sahada mevcut.  Ama ambalajlı ürünlerde böyle bir risk şuanda görülmeyecek kadar az.  Sosyal Medyada dolaşan videoyu şahsen kendim de izledim.  O videoda görünen üründe gıda boyası söz konusu değil bana göre. Ambalajlı ürün ve markalı bir paketi var. Büyük zincirlerde satılan o etler ithal etler ile yapılıyor. Yurtdışından gelen etler bizim etlerimize göre renkleri farklı. Yurtdışından gelen etlerin kokusu ve şekli de farklı.  Büyük zincirler mağazalarında gıda boyalı et satamazlar. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda denetimlerini sık ve düzenli olarak gerçekleştiriyor. Bizler vatandaşlarımız et alırken bilindik ve güvendik kasaplardan et almalarını tavsiye ediyoruz. Ambalajlı kıyma alacak vatandaşlarımız üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığının işletme onaylı numaralı ürünleri almalarını tavsiye ediyoruz. Et alınırken fiyata da bakılmalı. Etin bir maliyeti var. Maliyetinin altında da et alınmamalı” ifadelerini kullandı.

‘ET BİLİNDİK KASAPLARDAN ALINMALI’

Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu vatandaşların et ürünleri alırken bildikleri ve güvenilir kasaplardan almaları gerektiğini ifade ederek, “ Bizler vatandaşlarımızın sağlıklı ve kaliteli et tüketebilmeleri amacıyla et alırken bilindik kasaplardan almalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında etin fiyatı da oldukça önemli. Maliyeti altında satılan etler insan sağlığına zararlar verebilir. Yine vatandaşlarımız kıyma alırken parça etten gözlerin önünde çektirmelerini ve paket ürünleri almamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim