Son zamanlarda yapılan et ithalatlarına rağmen et fiyatları yüksek olarak seyrini koruyor. Et fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin yüksek olması ve vatandaşın elindeki hayvanları Et ve Süt Kurumu dışında kesen olmaması  hem vatandaşları hem de üreticileri sıkıntıya soktu.  Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut et fiyatlarının son üç yılla aynı fiyatta olduğunu, ete zam gelmediğini, vatandaşların ete ilgi göstermemesi sebebi ile özel sektörün kesimler yapmadığını, kesimlerin sadece Et ve Süt Kurumu tarafından yapılması vatandaşları ve üreticileri sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti. Karabulut et fiyatlarının düşmesinin çaresinin ithal hayvan etmek olmadığının, girdi maliyetlerini düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

YETERLİ HAYVAN VAR TALEP YOK 

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut Üreticilerimiz elinde bulunan danaları kestirmek istiyor ancak, Et ve Süt Kurumu bu hayvanları kesemediğine dikkat çekerek, “Üreticilerimiz elinde bulunan danaları kestirmek istiyor ancak, Et ve Süt Kurumu bu hayvanları kesemiyor. Üreticinin elindeki danayı kesmekte yetişemiyor. Hayvanları kesmekte sıkıntılar çekiyor. Üreticinin elindeki mala cevap veremiyor. Haftada 2 gün kesim yapıyor ve bu kesimlerde ise 500 hayvan kesiyor. Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin Üyelerin 5 bin hayvanı var şuanda kesimi bekleyen. Et fiyatları dibe vurdu. Vatandaş elindeki danayı kestiremiyor. Danayı kesecek yer yok. Devletin kurumu olmaza ise vatandaş üreticiler batacak. Et ve Süt Kurumu kesim yapmasına rağmen talebe cevap veremiyor. Ocağa kadar kesimler için üyelerimize sıra verdik. Kasaplar şuanda et satamıyor. Üretici elindeki hayvanı kestiremiyor. Kasap hayvanı bulup kesiyor, ancak tüketici eti yemiyor. Et fiyatları şuanda 4 yılın aynı fiyatı. Şuanda devletin kurumu olmasa üreticinin elindeki mali kesecek kurum yok. Özel sektör piyasadan çekildi.  Şuanda hayvan kesmiyor. Çünkü o da eti satamıyor. Kestiği mali satacak ki tekrar kesecek. Hayvanların bir maliyeti var. Üretici maliyetlerin altında kestirmesi halinde zarar eder. Biter gider. Bu durumda gelecek yıllarda daima dışa bağımlı hale geliriz. Bu işlerle uğraşacak üretici de bulamayız. Vatandaşın elinde hayvan olmaza Şubat’a kadar sıraya yazılmaz” dedi.

ET SATIŞLARI DÜŞTÜ 

Son zamanlarda kasaplarda satışların düştüğüne ve vatandaşların et alımına ilgi göstermediğine dikkat çeken  Tosunoğlu Et Firma Sahibi Sefer Tosun, “Et karşılıklı talep meselesi. Vatandaştan  fazla talep olmadığından dolayı özel sektör et işinden çekildi. Devlet kendisi kesiyor. Et ve Süt Kurumu kendisi kesiyor. Devlet eti düşüreceğini ifade ederken, Et ve Süt Kurumu fiyatları yükseltiyor.  Vatandaş özel sektördeki fiyatlardan dolayı Et ve Süt Kurumundan ürün alıyor. Şuanda kasaplarda et satışı oldukça kısıtlı. Fiyatlarımız oldukça uygun. Et ve Süt Kurumunda satılan ürünler ithal ürünler.  Yerli malın alımları ve satışları yüksek olduğu için kasaplarda yerli hayvanın  fiyatları yüksek.  Şuanda fiyatlar 42-45 TL civarında seyrediyor. İthalleler ise 29-32 TL arasında. Bu fiyatlar da ortalığı karıştırıyor. Üretici elindeki hayvanı çıkarmak için Et ve Süt Kurumuna başvuruyor. Ancak Et ve Süt Kurumu talebi karşılamazken , özel sektör de ürün kesiminden kaçıyor. Şuanda Türkiye’nin hayvan ve et konusunda sıkıntısı yok. Piyasalarda kesim yapılmadığı için fiyatlar yüksek. Şuanda Dana Parça kilosu 45 TL, Kıyma’nın kilosu 42 TL, Kuzu 45 TL, Kol 42 TL. Bizler hükümettin ve özel sektörün et konusunu sahiplenmesini ve et fiyatların aşağıya çekilmesini, üreticinin elindeki ürünün kesilmesini, bu şekilde et ile ilgili sıkıntın yaşanmayacak” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim