Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü ile PTT A.Ş. iş birliğiyle düzenlenen, esnaf ve sanatkârların yoğun ilgi gösterdiği e-ticaret eğitimlerinin beşincisi 11Ekim’de Konya’da gerçekleştirildi.Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan’ın yanı sıra il genelindeki esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları temsilcileri ile esnaf ve sanatkârlar katıldı. Esnaflarımızın ve küçük işletmelerimizin elektronik ticaretten aldıkları payın arttırılmasına katkı sağlamak için düzenlenen eğitim programının açılışında konuşma yapan Genel Müdür Necmettin Erkan; Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve küçük işletmelerin e-ticaret kapasitelerini artırmaya verilen önemi vurgulayarak, hızla gelişen bu alanda esnafımızın da yer almasının artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti. Erkan, esnafların teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve e-ticaret ile e-ihracata uyumunun gerekli olduğunu belirterek, PTT A.Ş. ile gerçekleştirilen işbirliğinin önümüzdeki dönemde getireceği faydaların önemini vurguladı.

Teknoloji sayesinde oluşan bu yeni pazar imkânının girişimci bireylere ve kısıtlı imkânlara sahip küçük işletmelere önemli fırsatlar sunduğunu ve küresel düzeyde iş yapabilme fırsatı yarattığını ifade eden Genel Müdür Erkan; Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü ile PTT A.Ş. işbirliğiyle sürdürülen Projenin 10 yıllık bir dönemi kapsayan uzun soluklu bir çalışma olduğunu ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşılmasında esnafında üstüne düşen rolü almasına büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Konuşmasında bu alanındaki girişimci sayısının azlığı ve henüz gelişim aşamasında olması nedeniyle barındırdığı avantajlara da değinerek günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte müşteri beklentilerinin ve pazar alışkanlıklarının da farklılaştığını belirten Genel Müdür Erkan e- ticaretin yarattığı değişimler ve fırsatların ülkemiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan esnaf işletmelerinin rekabette başarı elde etmeleri açısından önemli bir fırsat olduğunu, esnaflarımızın bu büyük fırsattan yaralanabilmeleri için teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi ve e-ticaret ile e-ihracata yönlendirilmesini sağlayacak destek mekanizmalarıyla güçlendirilmesinin önemini ifade etti.

Konuşmasının devamında e-ticarete ilişkin bazı rakamlara da yer veren Necmettin Erkan; 2016 yılındaki e-ticaret hacminin yaklaşık olarak 31 milyar TL olduğunu ve bu rakamın 17,5 milyar TL’sini doğrudan esnafların faaliyette bulunduğu perakende sektörlerin oluşturduğunu ifade ederek giderek artmakta olan potansiyele değindi.

Ayrıca Erkan, sınırları aşarak uluslararası ticarette de etkili olmaya başlayan e-ticaretin günümüz teknolojisinde, ürünleri yurtiçi ve yurt dışındaki müşterilere sunmanın en kolay ve ekonomik yolu olduğunu,yedi gün yirmi dört saat kesintisiz satış yapılabileceğini ifade etti. 

Protokol konuşmalarının ardından; ihracat,e-ticaret ve e-ihracat süreçleri ile PTT A.Ş.’nin e-ticaret platformu epttavm.com hakkında esnaf ve sanatkârlara önemli bilgiler verildi.  

Esnaf ve sanatkârların epttavm.com pazar yerine ücretsiz üye olabileceği, bir yıl boyunca elektronik ürünlerde yüzde 5, diğer ürünlerde yüzde 8 gibi rekabetçi komisyon oranları ile çalışma imkânı, “Onaylı Esnaf” ikonu desteği, 100 TL ve üzeri 5 kilograma kadar ücretsiz kargo desteği, ek ücret bedeli olmadan kapıda ödeme yöntemi ile satış imkânı,  tüm ürünlerde sigortalı gönderim ve kontrollü teslimat imkânı, ücretsiz kargo paketi desteği ve daha pek çok avantaj sağlanacağı ifade edildi. Yine ePTTavm.com sayesinde gümrükleme ve ihracatla ilgili tüm işlemler PTT tarafından halledilerek hiç bir ek işlem ve maliyete katlanmadan anlaşmalı 22 ülkeye esnafların PTT güvencesi ile ihracat yapabilecekleri anlatıldı.  Programda ayrıca esnaf ve sanatkârlara özel avantajlar sağlayan PTT Esnaf Kart’ın da tanıtımı yapıldı.

SAMİ KAYALAR

Editör: TE Bilişim