Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Konya’da düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi ve çeşitli programlara katılmak üzere Konya’ya geldi. Ticaret Bakanı Pekcan ilk olarak Selçuklu Kongre Merkezinde açılan fuarı gezdi ve bilgi aldı. Bakan Pekcan, burada 2018 Ahisi Osman Kalay’ın sanatına ilişkin resim sergisinin açılışını protokol mensupları ile birlikte gerçekleştirdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan daha sonra  Konya Esnaf Buluşmasına katıldı. Düzenlenen programa  Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Gülay Samancı ile Ziya Altunyaldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile çok sayıda protokol üyesi ile esnaf katıldı.  Ahilik kültürünün dürüst, güvenilir ve insan hukukuna uymayı şart koşan bir kültür olduğuna değinen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu kültürün temsilcilerinin de ahilik kültürünü yaşatan günümüz esnafı olduğunu aktardı. Pekcan, küresel ekonominin içinden geçtiği bu dönemde ahilik kültürünün yaygınlaşarak devam etmesinin önemine dikkati çekerek, "Ahilik kültürü, hilesiz iş, sağlam mal ve ölçülü kazançtır. Ahi, dükkanını para kazanmak için değil rızkını kazanmak için açar ve kazandığı malı da ihtiyacı olanlarla paylaşır" diye konuştu. 

‘YENİ ESNAFA 3 YIL VERGİ MUAFİYETİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve geldiği günden beri her zaman esnafın hamisi olduğunu anlatan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Bakanlık olarak biz de esnafımızı merkeze alan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin büyük hedeflerine ulaşması yolunda da ahilik ruhuna, iş ahlakına bir kez daha sıkıca sarılmaya, mesleğimizin adı, hacmi ve kazancı ne olursa olsun, işimizi ustalıkla yapmaya özen göstereceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak günümüzün ahileri esnafımızı, her alanda destekliyoruz ve buna devam edeceğiz. Çünkü, güçlü esnaf, güçlü ekonomi düsturuna inanıyoruz. Esnafımız ne kadar güçlenirse ekonomimiz o kadar güçlenecek. Biz de esnafımızın rekabetçi olmalarını sağlamak için bazı adımlar atıyoruz” dedi. Pekcan, gençleri girişimci olmaya özendirdiklerini ve kurdukları iş yerinde ilk 3 yıl için 75 bin liraya kadar olan kazançlarının vergiden muaf tuttuklarını anımsattı.

‘ESNAFIMIZIN ZİNCİR MARKETLERLE REKABET EDEBİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalar izleyebilmek amacıyla esnaf ve sanatkarlar özelinde sektör analiz raporlarını tamamladıklarını ifade eden Pekcan, "Esnaf Bilgi Sistemi'ni (ESBİS) güncelliyoruz. Artık odalarla ilgili sicil kayıt işlemlerinin tamamını ESBİS üzerinden yapabileceksiniz. Bunun mobil uygulamasını da başlatıyoruz. Yıl sonu itibarıyla hazır olacak. Daha da önemlisi her bir esnafın coğrafi konumunu, yaptığı işi bu uygulamada tanıtacağız. Örneğin, evde su borusu patladı, 'gece yarısı tesisatçıyı nereden bulacağım' demeyecek. ESBİS'ten bu bilgilere anında ulaşıp, esnafla hemen irtibata geçebilecek” dedi. Pekcan, 2020-2024 Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Eylem Planı'nı hazırladıklarını belirterek, "Esnafımızın zincir marketlere karşı rekabetçiliğini sağlayabilmek üzere, tedarik ve dağıtım kooperatif ağı üzerinden ürünlerin tedarik edilebilirliğini sağlamak için gayret sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

‘DEVLETİMİZ ÇOK GÜZEL DESTEKLER VERİYOR’ 

Ticaret Bakanlığı'nın ihracatçılara yönelik hazırladığı "kolaydestek.gov.tr" adlı internet sitesinde, verilen desteklerin animasyonlarla anlatıldığını vurgulayan Pekcan, "Bir çocuğun anlayacağı formatta destekleri tanıtıyoruz. Bakanlığımızın mutlaka sizin işinize uygun bir desteği var. Bunlardan yararlanın, devletimiz çok güzel destekler veriyor. Artık ihracat desteklerini de yıl sonu itibarıyla otomasyon sistemine bağlıyoruz. Artık ofisinizden, evinizden ihracat desteklerini inceleyebilirsiniz. Bakanlığa gelip belge ibraz etmeden, sistem üzerinden başvuru yapabileceksiniz. Sistem üzerinde eğer evrakınız eksikse, size geri dönüş yapılacak. Eksik olan evrakla ilgili bilgi alacaksınız ya da teyit edilecek. Bunun dışında kağıtsız ihracata da geçtik. Artık beyannameniniz şirketinizden, ofisinizden yapabiliyorsunuz. Gümrük memuru ile karşılaşmadan eksik olanlar sistem üzerinde isteniyor, siz de sistem üzerinden tamamlıyorsunuz. İhracat yapmayı kolaylaştırıyoruz" dedi.

HER BİR FİRMAMIZA DİJİTAL BİR KİMLİK VERECEĞİZ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Akıllı İhracat Platformu" projesiyle ilgili de bilgi vererek, "Bu biraz uzun bir yazılım. Programın bir kısmını 2020 yılının ilk altı ayında, bir kısmını da yıl sonunda devreye alacağız. Artık ihracatçı olmak isteyen her bir firmamıza dijital bir kimlik vereceğiz. Bardak üreten bir üreticiyle ilgili size sistem üzerinden bütün bilgileri vereceğiz. Bardağı dünyada kimler üretiyor, kimler ithal ediyor, en çok ithalatı yapan ülkeler hangileri, buradaki rakipler kimler, o ülkedeki vergiler neler, pazar koşulları ve nakliyeye kadar birçok bütün sorulara bu sistemde 7/24 cevap veriyor olacak. Ofise gittiğinizce önce bu siteyi açacaksınız. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlamak üzere gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘AHİLİK İLE ERDEMLİLİKTEN BAHSEDİYORUZ’

Vali Cüneyit Orhan Toprak ise, “Ahilik dediğimizde sadece esnaflara hitap eden bir kavramdan medeniyetten bahsetmiyoruz. Toplumun bütün kesimlerini etkileyen bütün kesimlerinin benimsemesi gereken erdemlilikten bahsediyoruz. Anadolu’da İslam medeniyeti gelişmişse bunda ahiliğin çok büyük bir payı vardır” şeklinde konuştu.

‘AHİLİĞİ GENİŞ KİTLERE ULAŞTIRMAK İSTEDİK’

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak da ahiliği geniş kitlere ulaştırmak amacıyla önemli olduğuna dikkat çekerek, “900 yıl önce Ahi Evran tarafından temelleri atılan ve özünde ahlak olan ahiliğin fuar ve zirve ile ülke gündemine taşımayı hedefledik. Amacımız kadim bir değer olan ahiliği ülkemizde ve yurtdışında daha geniş kitlere ulaştırmak, günümüz sosyal ve ticareti arasında da yer almaktır. Fuarımıza himaye desteği veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşkilatım adına, ahilik teşkilatı adına, TESK ve tüm esnaf ve sanatkârımıza teşekkür ediyorum. Ticaret Bakanımız ve Kooperatifçilik Genel Müdürümüz bu fuarın yapılması için bütün desteği verdiler.  Konya önemliydi. Temelli atılan Selçuklunun payitahtı olan bir beldede ahilik teşkilatının yeniden her sene program Kırşehir’de yapılıyor ve sizlerle beraber oluyoruz. Farklı bir konsepte bu yıl iki defa kültür haftasını kutlayalım istedik” ifadelerini kullandı.

‘HELAL KAZANMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Ticarette iki önemli değer olduğuna ifade eden Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, “Ahiliğin içerisinde en önemli noktalardan bir tanesi de Hz. Peygamber efendimizin Medine Pazarında başlayan bir ticari süreç. Bu süreç bizlerin mesleği olarak baktığımız zaman hem ticari ahlak olarak, hem de İslami değerler olarak hepimizi ilgilendiren bir süreç. Bu Medine Pazarı anlayışı bizim hububat borsasında aynı şekilde devam etmektedir. Çünkü bir malın değerini bulacağı yer serbest piyasa koşullarında olacaktır. Bundan dolayı ticari ahlakın bir üreticinin alın terini koruyan yer bu tür pazarlardır ve bu tur üretimlerdir. Ticarette önemli iki değer olarak İslamiyet’te helalık ve haramlık üzerine yapılan bir ticarettir. Bunu Ahi Evran yapmış olduğu gibi, Ahilik mesleğini bu anadoluya yaymış ve bugünlere gelmiştir. İnşallah bundan sonra da bu topraklarda bu geleneği devam ettireceğiz. Açılan bu fuar esnaflarımızın sergilediği bu ürünleri hem ahlaki olarak, hem de dini esaslara helal ve haramı unutmadan ticaretimizi, rızkımızı kazanacağız. Bundan dolayı buna destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve  Ticaret Bakanımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘ESNAFLARIMIZ BU ÜLKENİN TEMİNATIDIR’

TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, esnafın bu ülke için bir teminat olduğuna dikkat çekerek, “Devletimizin ve milletimizin bekası için geleneklerimize bağlı kalmak, bizi biz yapan kültürümüze sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak bizler için çok büyük önem taşıyor. Bu açıdan ahilik kültürünü yaşatan ve nice yüzyıllar yaşatılması için katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyor, hepsinden Allah razı olsun diyorum. Toplumsal dayanışmanın, yardımlaşmanın öne çıktığı ahiliği aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı devletinde olduğu gibi devletin ana omurgası olarak görmekteyiz. Bugün de bu yapıyı nasıl önemli tutarsak ve bu anlayışı yeni nesillere aktarabilirsek, geleceğimize de o kadar güvenle bakabiliriz.  Çünkü ahi sadece işini yapan , üreten , sanatını icra eden kişi değildir. Aynı zamanda yeri geldiğinde ülkesi ve milleti için malıyla, canıyla ve yüreği ile mücadele eden kişidir. Üreten ve çalışan esnaflarımız bu ülkenin teminatıdır” dedi.

‘KONYA AHİLİĞE ÖNEM VERİYOR’

Konya’nın ticarinin başladığı bir şehir olarak ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı  Uğur İbrahim Altay, “Konya ticaretin başladığı bir şehir. Çatölhüyük’te insanlar ilk şehir hayatına başladıkları zaman buğdayla hem çiftçiliğe hem de ticarete başlamışlar. Onbin yıldır bu şehir üretmeye ve bunu değerlendirmeye satmaya, ticari bir matah olarak kullanmaya alışık bir şehir. Şehrimiz sokaklarında ahilik kültürünün halen yaşadığını biz şahitlik ediyoruz. Geçtiğimiz yıl yılın ahisi Konya’mızdan çıkmıştı. Bu yıl Yılın çırağı Konya’mızdan çıktı. Konya’da ticaretin ve ahiliğin ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde düzenlenen programın geleneksel hale gelerek her yıl Konya’da düzenlenmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘TOPLUMUMUZUN OMURGASINI OLUŞTURAN ESNAF VE SANATKARLARIMIZDIR’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da, “Ahilikte önemli bir yere sahip olan Konya’mız inanıyorum ki bu zirve fuar ile birlikte ihracatını arttırarak yerel ve ulusal ticarete katkılar sağlayacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımız bizi biz yapan değerlerin başında gelir. Bugün ülkemizdeki üç binin üzerindeki odamıza bağlı bir milyon 756 bin esnaf ve sanatkarımız var. Konya’mızda 15 bin 321 esnaf ve sanatkarımız böyle bir kutsal görevi icra ediyor. Konya’mızda 115 kooperatifimiz var, yine Konya’da 2018 yılı içerisinde açılan bin 956 bu demektir ki toplumumuzun omurgasını oluşturan kesim büyük ölçüde esnaf ve sanatkarlarımızdır” şeklinde konuştu. 

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Tüm Türkiye olarak Konya olarak esnafımıza sanayicimize akıl ve ahlakı birleştirerek erdemi buna katarak küresel rekabet şartlarını da buna katarak en iyisini yapma çabası içerisindeyiz” dedi. Konuşmaların ardından Bakan Pekcan ve beraberindeki heyet Konya Valiliği , Mevlana Müzesi ve Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfını (SOBE) ziyaret etti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim