Ömrünü tamamlamış lastikler yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla toplanıyor. Toplanan ömrünü tamamlamış lastikler malzeme geri kazanım veya enerji geri dönüşüm tesislerine gönderilerek çevre ve ülke ekonomisine geri kazanılması sağlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  ömrünü tamamlamış lastiklerin çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, geri kazanım veya bertaraftı için toplama ve taşıma sisteminin kurulması, yönetim planının oluşturulması ve bu lastiklerin yönetiminde gerekli düzenlemelerin ve standartların sağlanması için gerekli prensip ve programların belirlenmesine dair usul ve esasların yer aldığı "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği"nde değişikliğe gidiyor. Yönetmelik değişikliğiyle lastik üreticileri ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması, taşınması ve geri kazandırılmasına ilişkin toplam maliyetlerini, yeni lastiğin satış faturasında ayrı bir satırda "geri kazanım katılım payı" olarak gösterecek.

LASTİKLER GERİ DÖNÜŞÜM İLE ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRIYOR

Yeni düzenleme sektörde de olumlu karşılandı. Sektör temsilcileri lastiklerin geri dönüşüme kazandırılması için devletin çeşitli faaliyetler yürüttüğünü, yeni düzenleme ile de bu uygulamalara artı değer kazandırılacağını belirtiyorlar. Konuyla ilgili bilgi veren ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla lastiklerin toplandığını ifade eden Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Adem Uzman, “Ömrünü tamamlamış lastikler yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla toplanır. Toplanan ömrünü tamamlamış lastikler malzeme geri kazanım veya enerji geri dönüşüm tesislerine gönderilerek çevre ve ülke ekonomisine geri kazanılması sağlanır. Ömrünü tamamlamış lastiklerin önemli bir kısmı malzeme geri kazanım tesislerinde kullanılır. ÖTL haline gelmiş tonlarca atık lastik öğütücü makinelerde kırılarak kauçuk ve çelik parçalara ayrılır. Çelik teller mıknatıs özelliği olan bantlarda kauçuktan ayrıştırılır. Parçalanmış malzemeler mikron seviyesinden muhtelif büyüklüklerde granül haline getirilir. Bu ürünler sanayide ve çevre ile ilgili faaliyetlerde hammadde olarak değerlendirilir” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR 

Geri dönüşüm yapılan lastiği birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Uzman, “Granül halindeki kauçuk içine kimyasal maddeler eklenerek pişirilip kullanıldığı gibi bir kısmı da farklı renk ve desenlerde döşemelik karolar ve kilitli parke taşları haline getirilir. Bu yumuşak lastik karolar parklara döşenir ve çocuklarımızın özgürce koşup oynayacağı güvenli zeminlere dönüşür. Ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen granül ve toz haline getirilen kauçuk hammadde rekreasyon alanlarında da önemli bir işlev görür. Yürüyüş yollarına spor sahalarına döşenebilir. Kentlerin peyzaj alanlarında kullanabilir, tenis sahaları, suni çim futbol sahaları olarak karşımıza çıkabilir. Karayollarında asfalt katkı maddesi olarak görev görür.  Konya’da yılda net olmamak ile birlikte takriben araç lastiklerinde 300 bin, kamyon ve iş makinesi girdiğinde bu sayı 500 bin’i buluyor. Geri dönüşüm kampanyası başlatılmadan önce lastikler çevre kirliliğine sebep oluyordu. Bu çalışmaların başlaması ile birlikte çevre kirliliğinin önüne geçiliyor hem de para kazanılmış oluyor. Türkiye’de lastikte geri dönüşüm oranı yüzde 25” şeklinde konuştu. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim