Konya’nın önemli ilçelerinden olan Ereğli, büyümeye devam ediyor. Her alanda önemli gelişmeler yaşayan Ereğli’ye Ereğli Belediyesi de önemli bir katkı sunuyor. Şehirleşme, sosyalleşme ve Ereğli’nin sosyo-ekonomik yapısına büyük katkı sunmayı ilke edinen Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, bu doğrultuda ilçede önemli çalışmalar yürütüyor. Yapılan bu çalışmalarla Ereğli’yi daha yaşanabilir hale getirmeyi amaçlayan Başkan Oprukçu, bu hedef doğrultusunda yoluna emin adımlarla devam ediyor.

KÖKLÜ BİR GEÇMİŞİ VAR

Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten aldı. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçenin ses yapısına uygun olarak; Herakle, İrakle, Eregle, Eregli, Eregliyye, son olarak da Ereğli şeklini aldı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ise I. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü geçerken Peygamber Pınarı denilen (şu anda Akhüyük köyünde bulunan) çamurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya Erkili (Ereğli) dediği için adını buradan aldığı yazılır.

ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Ereğli’de yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Ereğli'de iki havuç işleme fabrikasının bulunduğunu, İlçemizde yılda yaklaşık 120 bin ton havuç üretilmekte ve bunun yaklaşık 50 bin tonu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ile Uzakdoğu'da Japonya ve Kore'ye ihraç ediliyor. Ereğli ayrıca beyaz kiraz üretimiyle dünya çapında söz sahibi.

YATIRIMLARLA EREĞLİ FARKLI NOKTAYA GELİYOR

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, Ereğli’yi her alanda daha iyi bir konuma getirmek için ses getiren projelere imza atıyor. İlçenin alt ve üst yapısının iyileştirilmesi ve kronik sorunların çözülmesi için atılan adımların yanında, ilçenin sosyo-ekonomik yapısını daha da güçlendirecek projeler yükseliyor.

AKHÜYÜK

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun ilçeye kazandırdığı Akhüyük Termal Tesisi, Türkiye’nin göz bebeği olmaya hazır. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun birinci beş yıllık hizmet döneminde (2009-2014) inşasına başladığı Akhüyük Termal Suyu 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından Başkan Oprukçu’nun tasarruflarıyla canlandırılarak ilçeye kazandırıldı. 8 adet termal havuzun inşa edildiği, soyunma ve duş kabinlerinin hazırlandığı alanda, ayrıca bir de Türkmen Otağı kuruldu. Termal su kaynağının bulunduğu alanda termal seralar kurulması planlanırken Akhüyük Kaplıcalarının bir tesise dönüşmesi için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Akhüyük Kaplıcaları şimdiden Çukurova insanının ve Türkiye’nin birçok yerinde şifa arayanların yeni durağı.

"AKHÜYÜK'TE BAŞARMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ"

Ereğli’nin turizmini ulusal ve uluslararası alanda ekonomik kalkınmaya katkı sunmaya hazır hale gelmesi için Ereğli Belediyesi hız kesmeden çalışmalarını sürdürüyor. Kısıtlı imkanlarla mazeretler ardına sığınmadan ilçenin gelecek yüz yılını inşa edecek projeleri hayata geçirmek için kararlı adımlarla yürüyen Başkan Oprukçu, 2009-2014 yılları arasındaki birinci beş yıllık hizmet döneminin en önemli projesi olan

Akhüyük Termal Suyu’nun yeniden canlandırmanın ve başarmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

‘EREĞLİ’NİN GELECEĞİ AKHÜYÜK’TE SAKLI’

Akhüyük Termal Tesisleri hakkında bilgiler veren Başkan Oprukçu: “Akhüyük’te biri 120 metrede biri 480 metrede olmak üzere iki tane kuyu açılmış, ikisinde de termal suya ulaşılmıştır. 120 metreden çıkan suyumuz 35-36 derece, 480 metrelik kuyudan çıkan su da taban sıcaklığı 40, yüzey sıcaklığı da 38 derecedir. Şu anda kuyularımız çalışıyor. Kuyularımızda su gelişiyle birlikte önemli ölçüde bir karbondioksit gazı gelişi var. Karbondioksit gazı da sanayide ve gıda sektöründe kıymeti harbiyesi olan bir gazdır. İnşallah buradan pazarlayacağımız termal seralar, termal su ve karbondioksit ile Ereğli Belediyesi’nin personel giderini karşılamayı planlıyoruz. Ve nihayetinde Ereğli’nin termal turizminin gelişmesi ile turizm gelirlerinden de Ereğli’mizin ciddi manada istifade etmesi ve istihdam olanağının oluşacağı gerçeğini değerlendiriyoruz. İki kuyumuza ilaveten artı, eksi 250 metre olmak üzere takriben 2000 metrelik bir termal arama sondajı başlattık. 6 Milyon 550 Bin Türk Lirası bedelle ihale edildi. Bu bedelin herhangi bir deprem, çatlak, patlak ve korozyona mahal vermemek adına 4 Milyon 300 Bin TL’lik kısmı sadece orada kullanılacak boru bedelidir. 40 tane tır ile sondaj malzemeleri taşındı ve montajı dün itibariyle bitti, bugünde resmen çalışmaya başlıyoruz. Ayrıca burada hazine arazileri var Çevre Bakanlığı’ndan bu noktada destek istedim, buralara evsizler, kimsesizler, yaşlılar, engelliler öncelikli termal sudan da istifade edecek Bungalov Evleri ve turizm tesisleri yapmayı planlıyorum. Bu konuda yatırımcılara gönlümüz ve kapılarımız açıktır. Siz değerli meclis üyelerimize ve bu projede emeği geçenlere, personellerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

TERMAL SERALARLA HER MEVSİM TAZE SEBZE MEYVE

Akhüyük’ten çıkacak sıcak su beraberinde termal seraları da getirecek. Konuya değinen Başkan Oprukçu, “Daha ucuza ısıtma sağlayan, yerli ve çevreci bir kaynak olarak jeotermalin kullanılacağı seralar ile Ereğlili hemşerilerimiz hem bölgemizde yetişmesi güç olan sebze ve meyvelere erişebilecek hem de her mevsim taze tüketecekler” dedi.

YEŞİL EREĞLİ İÇİN

Ereğli Belediyesi, şehrin gelişimine katkı sunarken, Ereğli’nin daha güzel ve nefes alabilecek bir konuma gelmesi için de önemli çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda Ereğli Belediyesi şehrin birçok noktasında peyzaj çalışmaları yürüterek Ereğli’nin yeşiline yeşil katıyor.

EREĞLİ ÇİÇEKLERLE RENGARENK

Ereğli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri orta refüjlerde, parklarda bakım ve çiçeklendirme çalışmaları ile şehrin estetiğinin yanı sıra parklarda vatandaşların huzurla nefes alabilecekleri ortamlarla şehri rengarenk bir örtüye bürüyorlar.

VATANDAŞA SICAK YEMEK

Sosyal belediyecilik anlamında önemli çalışmalara imza atan Ereğli Belediyesi, her anlamda vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ereğli Belediyesi, Aş Ocağı olarak belirli noktalarda günde ortalama 2000 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyor. Ayrıca Ereğli Belediyesi, koronavirüs (COVİD-19) tedbirleri kapsamında evlerinden çıkamayan 65 yaş ve üzeri hemşerilerin de evlerine aş ulaştırdı.

KORONAYA KARŞI SAVAŞ SÜRÜYOR

Ereğli Belediyesi, tüm Türkiye’de önemli bir mücadelenin gerçekleştirildiği koronavirüse karşı ilk günden itibaren kayıtsız kalmayarak, topyekun bir duruş sergiledi. Bu kapsamda şehir genelinde Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri Koranavirüs tedbirleri kapsamında cadde ve sokakları köpük ve ilaçlı su ile yıkanarak dezenfekte ediyor. Ereğli Belediyesi vatandaşların yoğun kullandığı alanlarda (Kurumlar, ATM önleri, Postane, duraklar, parklar vs. gibi) dezenfekte çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Ayrıca bu noktalara virüse karşı uygulanacak 14 Kural’ın da hatırlatıldığı dezenfektan platformları yerleştirdiler. Çok amaçlı dezenfektan aracı ile de 87 mahallede dezenfekte ediliyor.

SOKAK HAYVANLARI SAHİPSİZ DEĞİL

İnsani duruş sergileyen Ereğli Belediyesi, canlıların da yaşama hakkı olduğunu düşünerek, sadece insana hizmeti değil, hayvanlara olan hizmetin de önemli olduğu bilinciyle hareket ediyor. Bu kapsamda Ereğli Belediyesi sokak hayvanlarını sahipsiz bırakmıyor. Ekipler kurulan Sokak Hayvanlarını Besleme Odakları’na ve muhtelif noktalara hayvanların mama ve su ihtiyaçlarını bırakıyor.

ENDÜSTRİ BÖLGESİ

Ereğli Belediyesi, Ereğli’nin Endüstri Bölgesi hüviyetini kazanması adına var gücüyle çalışıyor. Yapılan bu çalışmaların meyvesini vermesiyle istihdam problemini çözmeyi ve bu sayede ekonomik kalkınmanın tamamlanması hedefleniyor.

EREĞLİ’NİN GELECEK 100 YILI PLANLANIYOR

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu'nun yoğun uğraşlarıyla Ereğli, Endüstri Bölgesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlerken Gıda İhtisas Organize Sanayi ile de şehrin önemli mesafeler alması bekleniyor.

KARARLILIĞINI AKHÜYÜK TERMAL TESİSLERİ İLE GÖSTERDİ

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu, Ereğli’nin yalnız bugününü değil gelecek yüz yılını planlıyor. Akhüyük Termal Tesisleri’ndeki azmi ve başarısı ile iftihar edilecek bir Ereğli tablosu oluşturmaktaki kararlılığını gösteren Başkan Oprukçu, Endüstri Bölgesi olan, ekonomik manada kalkınmasını tamamlamış, Gıda İhtisas Organize Sanayi ile tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili sınai tesisler kurmuş bir Ereğli arzusu ile var gücüyle çalışıyor.

KALKINMAYI TAMAMLAYACAK İSTİHDAMA KATKI SUNACAK

Gıda İhtisas Organize Sanayi’nde üretilen mahsulün hem ham madde olarak pazarlamasında hem de burada kolayca işlenerek daha farklı sektörlerde kullanılmasına ve pazarlanmasına katkı sağlayacağını belirten Başkan Oprukçu, çiftçinin emeğinin daha da değer kazanacağını, Gıda İhtisas Organize Sanayi ile kalkınmada öncelikli bölge olacak Ereğli’nin bu noktada daha çok destek alacağını aktardı. Ereğli’nin gerek yerli gerekse yabancı yatırımcı için de cazip hale getirecek olan Endüstri Bölgesi ve Gıda İhtisas Organize Sanayi ile istihdama da büyük katkı sağlanacak.

HALICILIK ATÖLYESİ

Ereğli’de kurulacak halıcılık atölyesi ile hanımlar ev ekonomisine katkıda bulunacak, Ereğli’ye has dokuma halıları tüm Türkiye’nin gözbebeği olacak. Bu kapsamda düşünülen projeyle Ereğli Belediyesi’nce eski bir okul restore etmeye başlandı ve en kısa zamanda faaliyete geçmesi bekleniyor.

SEBZE MEYVE KURUTMA TESİSİ İLE DÜNYA’YA AÇILIYOR

Dünya’nın kuru sebze ve meyve tüketimine yöneldiği dönemde, çağı yakalayan Ereğli Belediyesi kuracağı sebze ve meyve kurutma tesisi ile Ereğli’de doğal yollarla kurutacağı sebze ve meyveleri dünya pazarına sunacak.

KÜTÜPHANE ADIMI

İlçenin sosyal ve kültürel altyapısını da güçlendirmeyi amaç edinen Ereğli Belediyesi, bu doğrultuda da önemli adımlar atıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Oprukçu, “Şehrimizin sosyal ve kültürel yapısına uygun çocuklarımıza, gençlerimize daha çok imkan sunacak modern bir kütüphanenin yapımı ile ilgili adımlarımızı atıyoruz” dedi.

YÖRESEL ÜRÜN MERKEZİ

“Organize Sanayi Bölgesi karşısında Belediye’ye ait boş arazide Yöresel Ürün Merkezi’nin en kısa yapımına başlanacak” diyen Başkan Oprukçu, bu yatırımı da oldukça önemsediklerini kaydetti.

EREĞLİ’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Ereğli Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Uzak yakın demeden birçok mahallede yaptığı hizmetler vatandaşların takdirini toplarken metruk binalarının yıkımının devam etmesi yüzleri güldürüyor. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun karanlık bir nokta bırakmama kararlılığı ile devam edilen çalışmalarla şehrin çehresi değişiyor. Metruk binaların yıkılması hem şehrin estetik görünümüne katkı sağlıyor hem de vatandaşların can güvenliği tehdidinin ortadan kalkmasında etkili oluyor. Ayrıca bu tip yerlerin kötü amaçlarla kullanılmasının da önüne geçilerek huzursuzluk oluşturabilecek unsurlar en aza indiriliyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim