Mısır'da mahkeme salonunda hayatını kaybeden ülkenin demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Konya Mevlana Meydanı’nda gıyabi cenaze namazı kılındı. Konya İl Müftülüğü’nün öncülüğünde kılınan gıyabi cenaze namazına; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, çok sayıda STK temsilcisi ile çok sayıda vatandaş katıldı. Merhum Mursi için İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu tarafından gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. 

KÜRESEL SİSTEME DİKKAT ÇEKTİ 

Gıyabi cenaze namazının ardından AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak bir açıklama yaptı. Mısır’da 25 Ocak 2011 yılında 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin son bulduğunu hatırlatan Parlak, aynı yıl Haziran ayında yapılan seçimlerle Müslüman Kardeşler Hareketi’nin seçimi kazandığını söyledi. Seçimlerin kazanılmasının akabinde 30 Haziran 2012 tarihinde Muhammed Mursi’nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve geldiğini söyleyen Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü, “Mısır’ı kendi kontrollerinden çıkarmak istemeyen küresel sistem, serbest seçim imkanına rağmen, iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma zemini oluşmasına izin vermemiş, sokak gösterilerini kışkırtmış, ülkede sürekli kaotik bir halin oluşmasına yol açmıştır. Küresel sistemin en çok da bilişim teknolojilerinin oluşturulduğu etkiyle galeyana getirdiği sokak gösterilerinin devamında 3 Temmuz 2013’de Mısır’da silahlı kuvvetler yönetime el koydu. İlginçtir ki sürekli demokrasi, insan hakları ve özgürlük diyen Batı, Mısır’da yapılan darbeye ve bir gün sonra da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tutuklanmasına sessiz kaldı. Darbe yönetimi altında geçen 6 yılda, Mısır’da yüzlerce idam, 5 bine yakın ölüm, on binlerce yaralanma, 30 bin kadar tutuklanma sözde insan hakları savunucusu Batı’yı rahatsız etmemiştir. Küresel sistem kontrolünde tutmak istediği ülkelerde toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürmeyi, düşmanlık oluşturmayı, telafisi çok zor acılar yaşatmayı bir strateji olarak uygulamaktadır. Bu tuzağın farkında olmak, bu oyuna gelmemek, sabırla ve adaletten yana olmak büyük bedeller gerektirmektedir. Her türlü olumsuz şartlarda ve sıkıntılı süreçte dahi hakkı hak bilip haktan yana olarak yaşamak ve ölmek insan için en şerefli lütuftur. Bizler merhum Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Cenab-ı Hakk’ın lütfuna mazhar olduğuna inanıyoruz ve dua ediyoruz. Mısır yöneticilerine ülkelerinin emin bir liman olmasını engelleyen, Mısır halkının huzurunu kaçıran ve geleceğini karartan uygulamalardan vazgeçmesini hatırlatırız.”

GELİN KÖTÜLÜĞÜ DURDURALIM! 

Konya Sivil Toplum adına konuşma yapan Mustafa Ekrem Doğan da, Mısır’daki siyasi tutukluların serbest bırakılmasını ve Mursi’nin ölümünün uluslararası bir heyet tarafından incelenmesini istedi. Ayrıca Müslümanlar olarak bir ve beraber olmak gerektiğine vurgu yapan Doğan, şunları söyledi, “Ey dünya Müslümanları! Hani biz bir bedenin uzuvları gibiydik. Hani birimizin canı yanınca diğerinin de canı yanacaktı. Hani bir duvarın tuğlaları gibi kol kola olacaktık. Hani bir araya gelişimiz kafirlerin yüreğine korku salacaktı? Yoksa kalplerimiz dünya sevgisiyle, ölüm korkusuyla mı doldu? Hayat iman ve cihattır düsturunu kuşatın ve darbecileri, Batı hayranlarını yetiştiren bu hayatı değiştirelim. Bu meydanda toplanan Konyalı Müslümanlar! Bu şehrin sokakları, okulları, kahvehaneleri, camileri sizleri bekliyor. Gelin ihmallerimizle ortaya çıkan kendi ellerimizle yetiştirdiğimiz kötülüğü durduralım. Bu sebeple; Mısır’daki siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını, cuntacı Sisi’nin uluslararası mahkemede yargılanmasını, Muhammed Mursi’nin şehadetini uluslararası bir heyet tarafından incelenmesini talep ediyoruz. Ey Mursi; senin şereflendiğin ölüm gibi bir ölümle Rabbimize kavuşmayı ne çok isterdik.” Konuşmaların ardından Meydanda toplanan kalabalık, tekbirler getirdi, çeşitli sloganlar attı. Bazı vatandaşlar da “Zalim Sisi, bir gün hesabın sorulur”, “Utan iki yüzlü dünya Mursi şehit oldu”, “İslam birliği kurulsun”, “Her şey şerefli bir ölüm içindir”, “Çocuklarımız bizim için onlar adamdı diyecekler”, “Bir Musa gelecek sizi bulacak” yazılı pankartlar açtı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim