Dünyanın en kalabalık Müslüman toplumuna sahip Endonezya'da ki Müslümanlar ramazan aylarını dolu dolu ibadetle geçiriyor. 20 yaşındaki Endonezyalı Shah Firizqy Azmi, ülkesinde ki eğitim şartlarının zorluğu nedeniyle 2 yıl önce Türkiye’ye gelmiş. Türkiye’ye zorda olsa alıştığını dile getiren Shah Firizqy Azmi, “Endonezya’da sabah namazlarında ve bütün namazlarda gençleri görebilirsiniz. Ne yazık ki Türkiye’de namaz kılan müslüman sayısının az olduğunu görmekteyiz. İftarlarımızı ise burada rahatlıkla yapabiliyoruz. Müslüman insanlar sağ olsun bizleri toplu iftar organizasyonlarında buluşturuyorlar” diyerek sorularımızı şu şekilde yanıtlandırdı;

Shah Firizqy Azmi öncelikle seni tanıyabilir miyiz? Türkiye’ye gelmeyi neden tercih ettiniz?

20 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü okuyorum. Türkiye’ye Endonezya’dan 2015 yılında geldim. Eğitimde olanakların iyi olmasından dolayı Türkiye’ye gelmeyi tercih ettim. Ayrıca Türkiye’nin Müslümanlardan oluşan bir ülke olması beni cezbetti. Burada ibadetimizi daha iyi yerine getirebileceğimizi düşündüm. Buraya da alıştım. Okulum bitesiye kadar durmayı düşünüyorum. 

Endonezya ile Türkiye arasında ki farklılar sence nelerdir? Endonezya’da Ramazan aylarını nasıl geçiriyordunuz? 

Endonezyalıların çoğu Şafi’dir. Türkiye’de ise insanlar Hanefi mezhebine sahip. Namazların kılınış şekillerinde farklılıklar gördüm. Türkiye Avrupa’ya yakın olduğu için insanlar Avrupa kültürüne alışmışlar ama Endonezya’da böyle bir şey yoktu. Endonezya’da sabah namazlarında ve bütün namazlarda gençleri görebilirsiniz. Ne yazık ki Türkiye’de namaz kılan insan sayısının az olduğunu görmekteyiz. Bir de Türkiye’de Ramazan aylarında lokantalar ve restoranlar açık oluyor. Endonezya’da ise çoğu restoran kapalı olur çünkü orada yasak. 

Türk Kültürüne alışmakta yabancılık çektiniz mi? Ülkeniz de ki yaşam biçimi hakkında da bize bilgiler verebilir misiniz?

Yemeklere alışmakta zorluk çektim diyebilirim. Mesela bizde ekşi bir şey yenmiyordu. Türkiye’de her sabah insanlar zeytin yiyor bizde yok. Ama şimdi ben Türk yemeklerine 

alıştım. Bizim oradaki yaşam biçimi daha farklıydı. Burada çeşitli insanlar görebiliyoruz. 

Bildiğiniz üzere Türkiye’de en çok muhafazakâr kesimin olduğu şehir Konya. Siz Konya hakkında neler düşünüyorsunuz? Daha önceden Türkiye’de başka illerde bulundunuz mu? 

Bursa, Eskişehir, Ankara ve İstanbul illerinde bulundum. Konya’nın gerçekten diğer şehirlerden farkı çok fazla. Burada insanlar daha muhafazakâr. Özellikle Konya’da camilerin fazla olması çok hoşuma gidiyor. İbadetimizi rahatça yapabiliyoruz. İzmir’de bulundum ancak orada ibadet noktasında rahat edemedim. Buraya gelmeden önce Konya’nın köy gibi bir yer olduğunu söylemişlerdi ancak geldik ve gördük ki çok güzel bir şehir. Benim için en önemli konu İslamiyet’tir.

Türkiye’de daha önceden Ramazan Ayı geçirdiniz mi? Geçirdiyseniz burada ki Ramazan aylarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Burada daha önceden 2 Ramazan ayı geçirdim. Örneğin bayramları Türkler çok kutlamıyor. Endonezya’da bayramlar çok dolu dolu ibadetlerle geçiyordu. Türkiye’de insanlar sadece Bayram namazlarında biraraya geliyorlar. İftarlarımızı ise burada rahatlıkla yapabiliyoruz. Müslüman insanlar sağ olsun bizleri toplu iftar organizasyonlarında buluşturuyorlar.

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim